Ohmydish.nl


Gratin van aardpeer

Een gratin van aardpeer met spekjes, prei en een krokante kaas laag is heerlijk op een koude dag. Klaar binnen 50 minuten. Recept voor 4 personen.

Gratin van aardpeer
50 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Gratin van aardpeer

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 750 gram aardperen
  • 1/2e prei
  • 2 knoflooktenen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 300 gram spekreepjes
  • 250 ml room
  • handjevol panko (Japans broodkruim)
  • ongeveer 75 gram roomboter
  • ongeveer 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 grote eieren
  • citroensap
  • peper en zout naar smaak
Gratin van aardpeer ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • klein mesje
  • middelgrote kom
  • middelgrote pan
  • grote bakpan
  • oven
  • ovenschaal
  • snijplank & koksmes
  • garde

Bereiden

50 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gratin-van-aardpeer


Voorbereiding -- 10 minuten

Was de halve prei en snijd in dunne ringen. Schil de aardperen en bewaar deze in koud water met een beetje citroensap, de aardperen verkleuren namelijk snel. Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn. Vul een middelgrote pan met water en zout en breng aan de kook. Snijd de aardperen in grove stukken en kook deze enkele minuten.

Gratin van aardpeer Gratin van aardpeer

Gratin van aardpeer afmaken -- 40 minuten

Verhit een grote bakpan op middelhoog vuur en bak de spekjes enkele minuten. Voeg dan de knoflook, prei, tijm en laurier toe en bak nog enkele minuten mee. Schenk er de room bij en laat zachtjes koken samen met de takjes tijm en laurierblaadjes voor nog ongeveer 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat het even afkoelen. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

Verdeel de beetgare stukken aardpeer over de ovenschaal. Verwijder de tijm takjes en laurierblaadjes. Klop de eieren los met een garde en voeg zodra het roommengsel een beetje is afgekoeld de spekjes en room toe. Verdeel dit ook over de ovenschaal en maak het af met een laag geraspte Parmezaanse kaas, handje panko en plaats her en der een blokje roomboter.

Bak de gratin gaar in ongeveer een half uur, of tot de kaas mooi goudbruin is. Serveer eventueel met een salade, smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.