Een klassieker die echt bij Sinterklaas hoort is toch zeker wel gevulde speculaas. Speculaas met een heerlijke vulling van amandelspijs.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 13-11-2019, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Het deeg voor de speculaas is het allerlekkerste als je deze een nacht in de koelkast bewaard. De smaken van de kruiden kunnen dan goed intrekken, maar dit is niet noodzakelijk.
Je kunt het deeg met een elektrische mixer of met de hand kneden. Meng bakpoeder samen met bloem, je kunt het bakpoeder weglaten als je zelfrijzend bakmeel gebruikt. Voeg de speculaaskruiden, een snufje zout en bruine basterdsuiker toe.
Snijd de boter in blokjes en voeg dit geleidelijk toe terwijl je mengt. Voeg een eidooier en 2 eetlepels melk toe en meng tot het een deegbal is. Pak deze in met huishoudfolie en bewaar in de koelkast. Als je zelf amandelspijs wilt maken, kun je dit doen terwijl het deeg ligt te rusten.
Pak de amandelspijs dan ook in met huishoudfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Je kunt de gevulde speculaas op verschillende manieren bakken. In een grote ovenschaal, springvorm of op een bakplaat, allemaal bekleed met bakpapier.
Op een bakplaat zullen de randen iets dunner zijn en daarom krokanter worden tijdens het bakken. Verdeel het deeg in twee delen en rol elk deel uit tot het in de ovenschaal of springvorm past, of ongeveer een halve centimeter dik is voor op een bakplaat. Dit kun je het beste doen door het deeg tussen twee vellen bakpapier of folie te leggen, anders zal het deeg teveel aan de roller plakken.
Rol de amandelspijs uit tot deze op het deeg past, maar laat de randen vrij. Plaats dan de tweede plak deeg erop en druk te randen goed aan. Verdeel de blanke amandelen over de bovenkant. Meng de tweede eidooier met een beetje melk en gebruik een kwast om de bovenkant van de koek in te smeren met het eimengsel.
Bak de gevulde speculaas in ongeveer 25 - 30 minuten, de exacte tijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de koek. Laat de speculaas een beetje afkoelen en snijd deze dan in blokjes of stukjes.
Geniet ervan!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.