Ohmydish.nl
Ohmydish.nl


Gevulde speculaas

Een klassieker die echt bij Sinterklaas hoort is toch zeker wel gevulde speculaas. Speculaas met een heerlijke vulling van amandelspijs.

Gevulde speculaas
1 uur 8 personen Hapjes en snacks
Gevulde speculaas

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 220 gram bruine basterdsuiker
  • 260 gram bloem
  • 1/2 zakje bakpoeder (of gebruik zelfrijzend bakmeel)
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 125 gram roomboter
  • 2 eetlepels melk
  • 1 eigeel
  • 1 eigeel met een beetje melk
  • 1/2 recept voor amandelspijs
  • ongeveer 12 amandelen ter versiering
Gevulde speculaas
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie
  • grote ovenschaal, springvorm of bakplaat bekleed met bakpapier
  • deegroller
  • 2 extra vellen bakpapier
  • kleine kom
  • vork
  • siliconen kwast

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 8 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gevulde-speculaas


Voorbereiding -- 15 minuten + wachttijd

Het deeg voor de speculaas is het allerlekkerste als je deze een nacht in de koelkast bewaard. De smaken van de kruiden kunnen dan goed intrekken, maar dit is niet noodzakelijk. Je kunt het deeg met een elektrische mixer of met de hand kneden. Meng bakpoeder samen met bloem, je kunt het bakpoeder weglaten als je zelfrijzend bakmeel gebruikt. Voeg de speculaaskruiden, een snufje zout en bruine basterdsuiker toe. Snijd de boter in blokjes en voeg dit geleidelijk toe terwijl je mengt. Voeg een eidooier en 2 eetlepels melk toe en meng tot het een deegbal is. Pak deze in met huishoudfolie en bewaar in de koelkast. Als je zelf amandelspijs wilt maken, kun je dit doen terwijl het deeg ligt te rusten. Pak de amandelspijs dan ook in met huishoudfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik. 

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas afmaken -- 45 minuten

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Je kunt de gevulde speculaas op verschillende manieren bakken. In een grote ovenschaal, springvorm of op een bakplaat, allemaal bekleed met bakpapier. Op een bakplaat zullen de randen iets dunner zijn en daarom krokanter worden tijdens het bakken. Verdeel het deeg in twee delen en rol elk deel uit tot het in de ovenschaal of springvorm past, of ongeveer een halve centimeter dik is voor op een bakplaat. Dit kun je het beste doen door het deeg tussen twee vellen bakpapier of folie te leggen, anders zal het deeg teveel aan de roller plakken. Rol de amandelspijs uit tot deze op het deeg past, maar laat de randen vrij. Plaats dan de tweede plak deeg erop en druk te randen goed aan. Verdeel de blanke amandelen over de bovenkant. Meng de tweede eidooier met een beetje melk en gebruik een kwast om de bovenkant van de koek in te smeren met het eimengsel. Bak de gevulde speculaas in ongeveer 25 - 30 minuten, de exacte tijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de koek. Laat de speculaas een beetje afkoelen en snijd deze dan in blokjes of stukjes. Geniet ervan!

← Vorig recept
Barbecue kip pizza

Sinterklaas recepten

Wil je iets lekkers gaan maken voor Sinterklaas? Hier vind je lekkere recepten voor een leuke en gezellige Sinterklaas viering. Maak bijvoorbeeld je eigen pepernoten, kruidnoten, taaitaai of een heerlijke cheesecake. Met deze lekkere recepten gaat het zeker weten een gezellig en heerlijk avondje worden!