Feijoada stoofpot

(2)

Een Feijoada stoofpot kan op verschillende manieren worden bereid. Traditioneel wordt deze geserveerd met sinaasappel, rijst en gekookte kool.

Kooktijd 6 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Feijoada stoofpot

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kg varkensvlees, bij voorkeur met bot voor extra smaak
  • 2 gerookte varkensworsten
  • 1 chorizo (ongeveer 200 gram, wij gebruikten een pittige variant)
  • 300 gram gedroogde zwarte bonen
  • 2 uien
  • 3 grote knoflooktenen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • paar takjes verse peterselie
  • 1 savooiekool
  • 2 sinaasappels
  • peper en zout naar smaak
Feijoada stoofpot ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • slowcooker
  • middelgrote pan
  • vergiet
  • grote pan

Bereiden


Kooktijd 6 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/feijoada-stoofpot


Officieel wordt deze stoofpot gemaakt met zwarte bonen, wij konden deze helaas niet vinden, dus gebruiken voor deze keer rode kidneybonen. Zorg ervoor dat de gedroogde bonen ongeveer 12 uur vooraf geweekt zijn in koud water.

Voorbereiding -- 10 minuten

Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze fijn. Snijd de chorizo en worsten in kleinere stukken en bestrooi het varkensvlees (met bot) met peper en zout. 

Voeg de knoflook, uien, komijn, chorizo en worsten toe aan de slowcooker. 

Feijoada stoofpot
Feijoada stoofpot

Feijoada stoofpot afmaken -- 6 uur minuten + 5 min

Voeg het varkensvlees, laurierblaadjes, takjes peterselie en de bonen ook toe aan de slowcooker. Schenk er een laagje water bij en stel de slowcooker in op de laagste stand voor ongeveer 6 uur. 

Snijd ondertussen de savooiekool in stukken. Verwijder de schil van de sinaasappels, dit kun je gemakkelijk doen door eerst de boven- en onderkant weg te snijden en dan rondom de schil en zoveel mogelijk wit weg te snijden. 

Snijd dan de partjes voorzichtig tussen de vliesjes uit met een scherp mes. Voeg het sap dat dan overblijft van de sinaasappels toe aan de slowcooker. 

Breng een grote pan en een middelgrote pan met water en zout aan de kook. Kook de rijst gaar in de middelgrote pan en kook de savooiekool enkele minuten in de grote pan. 

Zodra het vlees van het bot afvalt, is de stoofpot klaar. Breng op smaak met peper, zout en eventueel komijn. Verwijder de takjes peterselie en laurierblaadjes. 

Verdeel het varkensvlees in kleinere stukken en verwijder het bot. Serveer met rijst, sinaasappelpartjes en gekookte savooiekool. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
2 stemmen
← Vorig recept
Pompoenjam
Volgend recept →
Ham en kaas rolletjes

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!