Ohmydish.nl


Amuse van polenta en zoete aardappel

Bij het kerstdiner is een klein hapje vooraf, tijdens het aperitief, zeer aangenaam. Deze amuse van polenta en zoete aardappel is heerlijk én vegetarisch!

35 minuten 20 personen Hapjes en snacks
Amuse van polenta en zoete aardappel

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 80 gram polenta
  • ongeveer 200 ml water
  • ongeveer 80 gram Parmezaanse kaas
  • ongeveer 50 gram boter
  • 6 takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • peper en zout naar smaak
  • cress (bijv. waterkers) of een ander soort om te garneren
Amuse van polenta en zoete aardappel ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Oven
  • Middelgrote pan
  • Garde
  • Grote vierkante bak of bakplaat met opstaande rand
  • Aluminiumfolie
  • Kaas rasp
  • Dunschiller
  • Snijplank & koksmes
  • Ovenschaal
  • Ongeveer 20 amuse lepels

Bereiden


35 minuten 20 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/amuse-van-polenta-en-zoete-aardappel


Voorbereiding -- 30 minuten + wachttijd

Breng ongeveer 200 ml water met zout erin aan de kook in een middelgrote pan. Voeg de polenta toe zodra het water kookt en meng goed door met een garde. Zet het vuur lager en kook de polenta aan de hand van de verpakking gaar. Er zijn verschillende soorten polenta, de exacte kooktijd kan per soort verschillen. De polenta die wij gebruikt hebben in dit recept deed er ongeveer 10 minuten over.

De polenta zal tijdens het koken dikker worden, en er zullen bubbels vormen. Dit is goed! Blijf roeren zodat de polenta niet aanbrandt. Breng op smaak met boter, flinke hand fijn gesneden rozemarijn, wat geraspte Parmezaanse kaas (niet alles!), peper en zout.

Bedek de binnenkant van een grote platte vierkante bak of bakplaat met opstaande rand met aluminiumfolie en giet hier de polenta in. Wees er zeker van dat de bovenkant helemaal glad is. Wacht totdat de polenta afgekoeld is tot kamertemperatuur voordat je deze tenminste 2 uur lang in de koelkast zet. Je kunt de polenta na deze (afkoel) tijd in kleine blokjes snijden.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Schil de zoete aardappels en snijd in kleine blokjes. Verdeel de zoete aardappel in een ovenschaal en bestrooi met een eetlepel vol fijn gesneden rozemarijn, olijfolie, peper en zout. Bak de zoete aardappel gaar in ongeveer 15 minuten.

Amuse van polenta en zoete aardappel Amuse van polenta en zoete aardappel

Amuse van polenta en zoete aardappel afmaken -- 5 minuten

Gebruik een dunschiller om schilfers van de Parmezaanse kaas af te snijden. Verdeel een aantal blokjes polenta en blokjes zoete aardappel over de amuse lepels. Maak het af met stukjes kaas schilfers en garneer met een takje groen of eventueel rozemarijn.

Geniet van deze heerlijke amuse van polenta en zoete aardappel!

Aangeraden producten (9)


Wat vind jij van dit recept?
1 stem
← Vorig recept
Doperwten-muntrisotto

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten.