Ohmydish.nl


Limburgse recepten

Limburgse vlaaien zijn inmiddels vrij bekend, maar ken je ook nog andere Limburgse recepten? Bekijk hier mijn familierecepten.Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen


Ik ben geboren in Beek, het oudste dorp van Nederland. Al veel generaties terug komt mijn familie, aan moederskant, hier vandaan. De connectie zal dus altijd blijven, samen met alle herinneringen aan de typische Limburgse lekkernijen.

Als je aan Limburg denkt, denk je misschien als eerste aan de zachte G, maar wat eten betreft denk je dan vast als eerste aan de verschillende soorten Limburgse vlaaien. Het recept voor riestevlaai (rijstevlaai) maakt mijn moeder al zolang ik me kan herinneren. Deze vlaai is altijd als eerste op tijdens verjaardagen, hij is dan ook precies zoals bij de bakker.

De geschiedenis van de vlaaien heb ik al eens benoemd. Er zijn nog veel meer heerlijke Limburgse baksels, maar ook hartige gerechten.

Abrikozenvlaai
Abrikozenvlaai

Zoals knien in t zoer (konijn in het zuur) naar recept van mijn oma, geboren in Valkenburg waar de familie een hotel heeft. Mijn moeder had toen ik klein was een cateringbedrijf, het koken is er dus letterlijk met de paplepel ingegoten. Mijn moeders koude schotel was in de omgeving een begrip en werd bij élke catering opdracht besteld.

Knien in t zoer
Knien in t zoer

Mijn moeders recept voor zoervleisj (zuurvlees) is een topper, ik maakte hiervan een versie in de slowcooker.

Zoervleisj
Zoervleisj

Tijdens vasteloavend (carnaval) worden er tijdens de optochten o.a. nonnevotten uitgedeeld. In sommige delen van Limburg worden deze poefele genoemd.

Nonnevotten
Nonnevotten

Tijdens oud & nieuw worden er naar traditie waffele (wafels) gebakken. Net zoals oliebollen, zijn de wafels bij ons onlosmakelijk verbonden met nieuwjaar.

Waffele
Waffele
Limburgse harde wafels
Limburgse harde wafels

Nog een simpel baksel is deze knapkoek, een brosse koek die ‘knapt’ als je hem eet. Een koek die mijn oma ontzettend vaak maakte.

Knapkook
Knapkook

Een Limburgse mosterdsoep staat bij veel restaurants op de menukaart. Limburgse mosterd is een grove milde mosterd die toch vol van smaak is.

Limburgse mosterdsoep met prei
Limburgse mosterdsoep met prei

Kende jij ze allemaal al, of heb je iets nieuws geleerd? Wat is volgens jou nog meer typisch Limburgs?


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/limburgse-recepten


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Volgend blog →
Zelf mornay saus maken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten.