Limburgse harde wafels

(19)

Een heerlijk ouderwets recept van mijn oma voor Limburge harde wafels. Deze worden ook wel 'bewaar wafels' genoemd, je kunt ze namelijk vrij lang bewaren.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Hapjes en snacks
Limburgse harde wafels

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram bloem
  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram suiker
  • 1 ei
  • vanille suiker, vanille extract of een beetje citroensap
Limburgse harde wafels Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie
  • wafelijzer met kleine ruitjes
  • siliconen kwast
  • spatel
  • afkoelrek

Bereiding


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/limburgse-harde-wafels


Tip: Je kunt het deeg kneden met de hand of gebruik een elektrische mixer.

Voorbereiding – 10 minuten + wachttijd

Meng bloem samen met suiker en vanille suiker als je dat gebruikt. Voeg de boter beetje bij beetje toe terwijl je kneed. Voeg een ei toe en eventueel vanille extract of citroensap naar smaak.

Kneed tot een deegbal en pak deze in met huishoudfolie. Laat het deeg minimaal een half uur tot een uur rusten in de koelkast. Je kunt het deeg beter verwerken als het kouder is.

Limburgse harde wafels
Limburgse harde wafels

Limburgse harde wafels bakken – 20 minuten

Verwarm het wafelijzer met kleine ruitjes. Verdeel het deeg in kleine balletjes van ongeveer 30 gram. De wafels zijn lekkerder als ze niet te groot zijn.

Vet het wafelijzer in met boter en leg een balletje deeg in het wafelijzer. Sluit het ijzer en druk deze aan zodat het balletje dun zal worden.

Limburgse wafels in het wafelijzer
Limburgse wafels in het wafelijzer

Bak de wafels tot deze mooi goudbruin zijn, ze zullen pas hard en krokant worden als je ze erna laat afkoelen op een rek. Herhaal voor de resterende deegballetjes. Je kunt met deze hoeveelheid ongeveer 16 kleine wafeltjes maken.

Bewaar de harde wafels in een goed afgesloten bak, geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

19 stemmen

Limburgse harde wafels: Veel gestelde vragen

Wanneer worden Limburgse wafels meestal gegeten?

Limburgse wafels, zowel zachte als harde wafels, worden vooral rond nieuwjaar gegeten. 

Zit er melk in Limburgse wafels?

In de zachte Limburgse wafels zit melk, hoe meer melk je toevoegt hoe zachter de wafels zullen zijn. In harde wafels zit geen melk, het is namelijk geen beslag maar een kneeddeeg.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.