Abrikozenvlaai
😍 39Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 3Matig

Abrikozenvlaai vegetarisch

Één van de meest bekende Limburgse vlaaien: abrikozenvlaai. Mét het authentieke raster, gemaakt van hetzelfde gistdeeg als de bodem naar recept van mijn oma

1 uur 30 minuten
12 personen

Tip: De gedroogde abrikozen eerst een nacht wellen in water. De gedroogde en ook de verse abrikozen daarna koken met suiker naar smaak tot het pulp is geworden. Kook deze niet te lang, zodat de abrikozenpulp nog structuur heeft.

Abrikozenvlaai ingrediënten

Recept abrikozenvlaai

Ingrediënten

12 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 25-01-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Bijgewerkt op: 01-11-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur 30 minuten

Voorbereiding –1 uur

Zorg ervoor dat de pulp niet te vloeibaar is, omdat deze anders te nat is in de vlaai. Je kunt deze eventueel een beetje binden met maizena of aardappelzetmeel.

Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen.

Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan.

Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden. Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek. Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem. 

Limburgse abrikozenvlaai
Limburgse abrikozenvlaai

Abrikozenvlaai afmaken – 30 minuten + wachttijd

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Zorg ervoor dat het overtollige deeg genoeg is voor het raster.

Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen. 

Raster voor de abrikozenvlaai
Raster voor de abrikozenvlaai

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. Verdeel een klein handje paneermeel over de bodem zodat de bodem niet te nat wordt van het fruit.

Breng de abrikozenpulp eventueel op smaak met suiker en verdeel over de bodem. Maak met een ruitvormig rooster of door middel van reepjes deeg een decoratieve bovenkant.

Je kunt hierover ook nog extra suiker verdelen als je wilt. Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. Laat de vlaai afkoelen en geniet ervan!

Tip: benieuwd naar andere soorten Limburgse vlaaien? Bekijk ons overzicht van de allerlekkerste Limburgse vlaaien die je makkelijk thuis kunt maken.

Wat vind je van dit recept?

42 waarderingen
😍
39
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
3
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
180.63 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
28.89 g
9.66 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
4.46 g
2.57 g
Eiwitten
4.15 g
Vezels
2.09 g
Natrium
40.63 mg
Mineralen
Ijzer
0.56 mg
Calcium
27.38 mg
Magnesium
11.63 mg
Kalium
11.63 mg
Fosfor
47.81 mg
Koper
0.08 mg
Zink
0.32 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0.06 µg
Vitamines
Vitamine C
5.71 mg
Vitamine D
0.06 mg
Vitamine A
0.15 mg
Vitamine B1
0.08 mg
Vitamine B2
0.08 mg
Vitamine B6
0.1 mg
Vitamine B12
0.04 µg
Foliumzuur
10.04 µg
Vitamine E
0.53 mg
Vitamine K
1.75 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Abrikozenvlaai"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.