Abrikozenvlaai

(31)

Één van de meest bekende Limburgse vlaaien: abrikozenvlaai. Mét het authentieke raster, gemaakt van hetzelfde gistdeeg als de bodem naar recept van mijn oma

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake
Abrikozenvlaai

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram bloem + extra
  • 125 ml melk
  • 50 gram suiker + extra
  • 50 gram boter
  • 1/2 zakje droge gist
  • klein handje paneermeel
  • 700 gram abrikozen; je kunt verse, diepvries, gedroogde of pulp gebruiken.
Abrikozenvlaai Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • grote kom
  • kleine sauspan
  • middelgrote kom of pan voor de abrikozen
  • vlaaivorm
  • siliconen kwast
  • eventueel een ruitvormig rooster of snijd zelf reepjes deeg voor de bovenkant

Bereiding


Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/abrikozenvlaai


Voorbereiding -- 1 uur

*Notitie: De gedroogde abrikozen eerst een nacht wellen in water. De gedroogde en ook de verse abrikozen daarna koken met suiker naar smaak tot het pulp is geworden. Kook deze niet te lang, zodat de abrikozenpulp nog structuur heeft. Zorg ervoor dat de pulp niet te vloeibaar is, omdat deze anders te nat is in de vlaai. Je kunt deze eventueel een beetje binden met maizena of aardappelzetmeel.

Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen.

Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan.

Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden. Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek. Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem. 

Limburgse abrikozenvlaai
Limburgse abrikozenvlaai

Abrikozenvlaai afmaken -- 30 minuten + wachttijd

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Zorg ervoor dat het overtollige deeg genoeg is voor het raster.

Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen. 

Raster voor de abrikozenvlaai
Raster voor de abrikozenvlaai

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. Verdeel een klein handje paneermeel over de bodem zodat de bodem niet te nat wordt van het fruit.

Breng de abrikozenpulp eventueel op smaak met suiker en verdeel over de bodem. Maak met een ruitvormig rooster of door middel van reepjes deeg een decoratieve bovenkant.

Je kunt hierover ook nog extra suiker verdelen als je wilt. Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. Laat de vlaai afkoelen en geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
31 stemmen
Volgend recept →
Zalmrolletjes

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!