Één van de meest bekende Limburgse vlaaien: abrikozenvlaai. Mét het authentieke raster, gemaakt van hetzelfde gistdeeg als de bodem naar recept van mijn oma
Tip: De gedroogde abrikozen eerst een nacht wellen in water. De gedroogde en ook de verse abrikozen daarna koken met suiker naar smaak tot het pulp is geworden. Kook deze niet te lang, zodat de abrikozenpulp nog structuur heeft.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 25-01-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 01-11-2024
Zorg ervoor dat de pulp niet te vloeibaar is, omdat deze anders te nat is in de vlaai. Je kunt deze eventueel een beetje binden met maizena of aardappelzetmeel.
Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen.
Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan.
Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden. Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek. Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem.
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Zorg ervoor dat het overtollige deeg genoeg is voor het raster.
Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen.
Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. Verdeel een klein handje paneermeel over de bodem zodat de bodem niet te nat wordt van het fruit.
Breng de abrikozenpulp eventueel op smaak met suiker en verdeel over de bodem. Maak met een ruitvormig rooster of door middel van reepjes deeg een decoratieve bovenkant.
Je kunt hierover ook nog extra suiker verdelen als je wilt. Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. Laat de vlaai afkoelen en geniet ervan!
Tip: benieuwd naar andere soorten Limburgse vlaaien? Bekijk ons overzicht van de allerlekkerste Limburgse vlaaien die je makkelijk thuis kunt maken.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.