Limburgse vlaaien

Wat maakt iets een vlaai en geen taart? Welk soort deeg geeft de typische smaak? Incl. familierecepten.

Je hebt ongetwijfeld al die recepten voor Limburgse vlaaien voorbij zien komen. Wat maakt iets een vlaai en geen taart? Limburgse vlaaien worden in zijn geheel gebakken, dus als er een bodem wordt gebakken en dan later gevuld met bijvoorbeeld slagroom is het geen traditionele vlaai. 

Het gistdeeg recept dat ik gebruik, is al generaties in mijn familie. Mijn familie, aan moederskant, komt uit Beek, Limburg (het oudste dorp van Nederland). Dit was vroeger een boerenfamilie, in de tuin van de boerderij stond het 'bakhuis' (bakkusj) waar tientallen vlaaien tegelijk werden afgebakken door meerdere vrouwen uit het dorp. Helaas hebben we geen duidelijke foto's van de binnenkant, maar wel één van de buitenkant. 

Bakhuis Hoolstraat Beek Limburg
Bakhuis Hoolstraat Beek Limburg

Vlaaienbodem recept volgens mijn familie;

  • 50 gram boter (lauwwarm)
  • 125 ml melk (lauwwarm)
  • 250 gram bloem
  • half zakje droge gist of gebruik verse gist
  • 50 gram suiker

Het maken van het gistdeeg is makkelijk, het belangrijkste is dat je het kneed met de hand. Flink kneden met warme handen, om het deeg soepel en elastisch te maken. 

Het beste kun je eerst de vloeibare boter (50 gram) en warme melk (125 ml) mengen met de bloem (250 gram), gist (half zakje) en suiker (50 gram) in een kom, en dan pas gaan kneden op het aanrecht. 

Limburgse vlaaien deeg 3
Limburgse vlaaien deeg

Als het deeg goed gekneed is, zal het ook mooi gaan rijzen. Na een uur zal het verdubbeld zijn en zal het er zo uit moeten zien: 

Limburgse vlaaien deeg 2
Limburgse vlaaien deeg

 Met dit deeg kun je na het uitrollen alle soorten typische Limburgse vlaaien maken. Zoals kruimelvlaai, kersenvlaai, rijstevlaai of abrikozenvlaai

Limburgse vlaaien deeg 4
Limburgse vlaaien deeg
Limburgse kruimelvlaai
Limburgse kruimelvlaai 
Kersenvlaai
Kersenvlaai
Rijstevlaai
Rijstevlaai 
Abrikozenvlaai
Abrikozenvlaai 
Pruimenvlaai
Pruimenvlaai
Perzikvlaai
Perzikvlaai

Een linzenvlaai is een vlaai zonder gistdeeg. Een nog makkelijkere vlaai, met een simpel deeg en een jam als vulling. 

Linzenvlaai
Linzenvlaai


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/limburgse-vlaaien


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
4 stemmen
← Vorig blog
Zelf bamikruiden maken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.