Nonnevotten zijn een typisch Limburgse lekkernij die veelal tijdens de carnavalsoptochten uitgedeeld en gegeten wordt.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 14-02-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 10-08-2024
Los de instant gist op in een beetje lauwwarme volle melk samen met een klein beetje van de suiker, wacht dan 5 minuten.
Meng bloem, de rest van de melk, suiker, ei en het gistmengsel samen tot een glad deeg. Snijd de boter in kleinere stukjes. Voeg de boter en een snuf zout toe en kneed het deeg opnieuw.
Leg het deeg onder een schone keukendoek en laat 40 minuten lang rijzen. Haal het deeg na 40 minuten uit de kom en sla het deeg platter, in een vorm van een pannenkoek. Vouw het deeg dan dubbel en laat 15 minuten lang onder een keukendoek rijzen.
Snijd reepjes van 30 centimeter lang van het deeg af, en rol dit om een boog of knoop te maken. Laat de ongebakken nonnevotten 10 minuten lang rijzen.
Verhit zonnebloemolie in de frituurpan of een braadpan met dikke bodem tot een temperatuur van 180 graden Celsius.
Bak de nonnevotten dan goudbruin aan beide kanten. Besprenkel de nonnevotten na het bakken direct royaal met suiker. Doe dit meteen, anders zal de suiker niet goed blijven plakken.
Deze nonnevotten zijn een typisch Limburgse lekkernij die veelal tijdens carnavals optochten gegeten wordt, geniet ervan!
Waar komen nonnevotten vandaan?
Het gebakje is 1 van de oudste gebakjes in Nederland. Al in 1676 werd het aangeboden aan Franse bevelhebbers in Sittard. Tegenwoordig vooral gegeten tijdens de carnaval in Limburg.
Wat is een nonnevot?
Een nonnevot is Limburgs voor de kont van een non, of letterlijk nonnenkont. Het is een typisch Limburgs gebakje in de vorm van een lus en heeft iets weg van een gesuikerde donut. Een nonnevot staat ook wel bekend als een strik (of sjtrik in dialect), of onder de verzamelnaam voor een gelijksoortig gebak poefel.
Wanneer zijn nonnevotten te koop?
Nonnevotten zijn (in Limburg) vanaf ongeveer een maand voor de carnaval tot Aswoensdag te koop bij de bakker.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.