Nonnevotten zijn een typisch Limburgse lekkernij die veelal tijdens de carnavalsoptochten uitgedeeld en gegeten wordt.
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/nonnevotten
Los de instant gist op in een beetje lauwwarme volle melk samen met een klein beetje van de suiker, wacht dan 5 minuten.
Meng bloem, de rest van de melk, suiker, ei en het gistmengsel samen tot een glad deeg. Snijd de boter in kleinere stukjes. Voeg de boter en een snuf zout toe en kneed het deeg opnieuw.
Leg het deeg onder een schone keukendoek en laat 40 minuten lang rijzen. Haal het deeg na 40 minuten uit de kom en sla het deeg platter, in een vorm van een pannenkoek. Vouw het deeg dan dubbel en laat 15 minuten lang onder een keukendoek rijzen.
Snijd reepjes van 30 centimeter lang van het deeg af, en rol dit om een boog of knoop te maken. Laat de ongebakken nonnevotten 10 minuten lang rijzen.
Verhit zonnebloemolie in de frituurpan of een braadpan met dikke bodem tot een temperatuur van 180 graden Celsius.
Bak de nonnevotten dan goudbruin aan beide kanten. Besprenkel de nonnevotten na het bakken direct royaal met suiker. Doe dit meteen, anders zal de suiker niet goed blijven plakken.
Deze nonnevotten zijn een typisch Limburgse lekkernij die veelal tijdens carnavals optochten gegeten wordt, geniet ervan!
Wat vind jij van dit recept?
Waar komen nonnevotten vandaan?
Het gebakje is 1 van de oudste gebakjes in Nederland. Al in 1676 werd het aangeboden aan Franse bevelhebbers in Sittard. Tegenwoordig vooral gegeten tijdens de carnaval in Limburg.
Wat is een nonnevot?
Een nonnevot is Limburgs voor de kont van een non, of letterlijk nonnenkont. Het is een typisch Limburgs gebakje in de vorm van een lus en heeft iets weg van een gesuikerde donut. Een nonnevot staat ook wel bekend als een strik (of sjtrik in dialect), of onder de verzamelnaam voor een gelijksoortig gebak poefel.
Wanneer zijn nonnevotten te koop?
Nonnevotten zijn (in Limburg) vanaf ongeveer een maand voor de carnaval tot Aswoensdag te koop bij de bakker.
Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.
Profiel aanmakenJe proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.