Limburgse knapkoek

(53)

Limburgse knapkoek, of beter gezegd knapkook, is een heerlijk brosse koek. Een ouderwetse lekkernij naar recept van mijn oma.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 16 personen Categorie Taart en cake Calorieën 465 calorieën p.p.
Limburgse knapkoek

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram bloem
  • 250 gram roomboter
  • 250 gram suiker + extra
  • 1 zakje bakpoeder (15 gram)
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanille suiker
Limburgse knapkoek Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer
  • deegroller
  • huishoudfolie
  • oven
  • bakplaat met bakpapier
  • koksmes
  • optioneel: afkoelrek

Bereiding


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 16 personen Categorie Taart en cake Calorieën 465 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/limburgse-knapkoek


Voorbereiding -- 5 minuten + eventuele wachttijd

Meng de boter met suiker tot dit luchtig is, voor het beste resultaat is een elektrische mixer aan te raden maar dit is niet noodzakelijk. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en meng tot het weer glad is. Voeg bakpoeder, vanille suiker en dan langzaam de bloem toe. 

Pak het deeg in met huishoudfolie en leg ongeveer een half uur in de koelkast. Het is niet perse nodig het deeg te laten rusten, maar het zorgt ervoor dat het deeg makkelijker uit te rollen is. 

Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Limburgse knapkoek
Limburgse knapkoek

Limburgse knapkoek afmaken -- 25 minuten

Bestuif je aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit. Het behoort vrij dik te zijn, ongeveer een halve centimeter. 

Besprenkel het deeg met een laag suiker en bak in de oven voor ongeveer 15 minuten. Haal het dan uit de oven en snijd de gewenste vorm. Meestal in ruiten, maar vierkant of rond kan ook. Dit zal makkelijk gaan omdat het deeg nog zacht is, wacht hier dus niet te lang mee. 

Bak vervolgens nog 5 minuten langer, of tot de koekjes mooi goudbruin zijn geworden. Leg de koekjes op een afkoelrek en je zult merken dat ze knapperig worden tijdens het afkoelen. Geniet ervan!

Limburgse knapkoek: Veel gestelde vragen

Kan ik de vanillesuiker vervangen?

Je kunt de zakjes vanillesuiker ook vervangen door het merg van een vers vanillestokje. Dit is duurder maar geeft meer smaak af.

Kan de knapkoek ook met minder suiker gemaakt worden?

De suiker is nodig voor de structuur en smaak. Probeer de suiker te halveren of deels te vervangen met een suikervervanger. De knapkoek zal dan anders kwa textuur of smaak zijn.

Wat zijn andere benamingen voor knapkoek?

Knapkoek staat voor ‘knapperige koek’ in het Limburgs. In veel verschillende delen in Limburg heet het anders, van ‘knapkook’ in Beek tot ‘knapkuik’ in Sittard.

Wat vind jij van dit recept?
53 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Makkelijke nasi goreng

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!