Limburgse recepten
😍 1Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Limburgse recepten

Limburgse vlaaien zijn inmiddels vrij bekend, maar ken je ook nog andere Limburgse recepten? Bekijk hier mijn familierecepten.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 01-05-2021.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 27-02-2023

Ik ben geboren in Beek, het oudste dorp van Nederland. Al vele generaties terug komt mijn familie, aan moederskant, hier vandaan. De connectie zal dus altijd blijven, samen met alle herinneringen aan de typische Limburgse lekkernijen.

Als je aan Limburg denkt, denk je misschien als eerste aan de zachte G, maar wat eten betreft denk je dan vast als eerste aan de verschillende soorten Limburgse vlaaien. Het recept voor riestevlaai (rijstevlaai) maakt mijn moeder al zolang ik me kan herinneren. Deze vlaai is altijd als eerste op tijdens verjaardagen, hij is dan ook precies zoals bij de bakker.

De geschiedenis van de vlaaien heb ik al eens benoemd. Er zijn nog veel meer heerlijke Limburgse baksels, maar ook hartige gerechten.

Abrikozenvlaai
Abrikozenvlaai

Zoals knien in t zoer (konijn in het zuur) naar recept van mijn oma, van vaderskant, geboren in Valkenburg waar de familie een hotel heeft. Mijn moeder had toen ik klein was een cateringbedrijf, de liefde voor koken is er bij haar vooral gekomen sinds haar tienerjaren, door haar schoonmoeder. Mijn moeders koude schotel was in de omgeving een begrip en werd bij élke catering opdracht besteld.

Knien in t zoer
Knien in t zoer

Mijn moeders recept voor zoervleisj (zuurvlees) is een topper, ik maakte hiervan een versie in de slowcooker.

Zoervleisj
Zoervleisj

Tijdens vasteloavend (carnaval) worden er tijdens de optochten o.a. nonnevotten uitgedeeld. In sommige delen van Limburg worden deze poefele genoemd.

Nonnevotten
Nonnevotten

Tijdens oud & nieuw worden er naar traditie waffele (wafels) gebakken. Net zoals oliebollen, zijn de wafels bij ons onlosmakelijk verbonden met nieuwjaar.

Waffele
Waffele
Limburgse harde wafels
Limburgse harde wafels

Nog een simpel baksel is deze knapkoek, een brosse koek die ‘knapt’ als je hem eet. Een koek die mijn oma ontzettend vaak maakte.

Knapkook
Knapkook

Bij de heerlijke baksels mag een ouderwetse Limburgse koffie niet ontbreken. Een favoriet bij de oudere generaties op een terrasje met een stukje vlaai. 

Limburgse koffie
Limburgse koffie

Een Limburgse mosterdsoep staat bij veel restaurants op de menukaart. Limburgse mosterd is een grove milde mosterd die toch vol van smaak is.

Limburgse mosterdsoep met prei
Limburgse mosterdsoep met prei

Kende jij ze allemaal al, of heb je iets nieuws geleerd? Wat is volgens jou nog meer typisch Limburgs?

Wat vind je van deze blog?

1 waardering
😍
1
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Limburgse recepten"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.