Ik ben geboren in Beek, het oudste dorp van Nederland. Al vele generaties terug komt mijn familie, aan moederskant, hier vandaan. De connectie zal dus altijd blijven, samen met alle herinneringen aan de typische Limburgse lekkernijen.
Als je aan Limburg denkt, denk je misschien als eerste aan de zachte G, maar wat eten betreft denk je dan vast als eerste aan de verschillende soorten Limburgse vlaaien. Het recept voor riestevlaai (rijstevlaai) maakt mijn moeder al zolang ik me kan herinneren. Deze vlaai is altijd als eerste op tijdens verjaardagen, hij is dan ook precies zoals bij de bakker.
De geschiedenis van de vlaaien heb ik al eens benoemd. Er zijn nog veel meer heerlijke Limburgse baksels, maar ook hartige gerechten.
Zoals knien in t zoer (konijn in het zuur) naar recept van mijn oma, van vaderskant, geboren in Valkenburg waar de familie een hotel heeft. Mijn moeder had toen ik klein was een cateringbedrijf, de liefde voor koken is er bij haar vooral gekomen sinds haar tienerjaren, door haar schoonmoeder. Mijn moeders koude schotel was in de omgeving een begrip en werd bij élke catering opdracht besteld.
Mijn moeders recept voor zoervleisj (zuurvlees) is een topper, ik maakte hiervan een versie in de slowcooker.
Tijdens vasteloavend (carnaval) worden er tijdens de optochten o.a. nonnevotten uitgedeeld. In sommige delen van Limburg worden deze poefele genoemd.
Tijdens oud & nieuw worden er naar traditie waffele (wafels) gebakken. Net zoals oliebollen, zijn de wafels bij ons onlosmakelijk verbonden met nieuwjaar.
Nog een simpel baksel is deze knapkoek, een brosse koek die ‘knapt’ als je hem eet. Een koek die mijn oma ontzettend vaak maakte.
Bij de heerlijke baksels mag een ouderwetse Limburgse koffie niet ontbreken. Een favoriet bij de oudere generaties op een terrasje met een stukje vlaai.
Een Limburgse mosterdsoep staat bij veel restaurants op de menukaart. Limburgse mosterd is een grove milde mosterd die toch vol van smaak is.
Kende jij ze allemaal al, of heb je iets nieuws geleerd? Wat is volgens jou nog meer typisch Limburgs?