Parelhoen met cranberries en aardappelwafels is hét perfecte kerstgerecht. Alles voorbereiden en terwijl je gasten er zijn makkelijk af te maken, ideaal! Laat een reactie achter
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/parelhoen-met-cranberries-en-aardappelwafels
Schil en was de aardappels en snijd deze in stukken. Plaats deze in een middelgrote pan en vul met water en zout. Breng aan de kook en kook de aardappels gaar in ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken.
Maak ondertussen soezenbeslag door melk en 100 gram boter te verwarmen in een kleine sauspan. Voeg er dan in 1 x 50 gram bloem aan toe en roer glad met een houten lepel.
Laat het enkele minuten zachtjes garen en zet dan het vuur uit. Roer er 1 voor 1 de eieren door en roer steeds goed glad zodat het ei niet gaat stollen.
Giet de aardappels af en druk deze door de fijne zeef om een gladde puree te creëren. Meng de puree samen met het soezenbeslag en breng op smaak met peper, zout en eventueel een snuf nootmuskaat.
Vul een middelgrote pan met water en zout en breng aan de kook. Schil de groene asperges en snijd de onderste 2 cm eraf, het mooiste is als je dit schuin snijdt.
Kook de asperges enkele minuten tot ze beetgaar zijn en haal ze dan uit het water. Verwarm ongeveer 150 ml sinaasappelsap in de kleine sauspan en voeg een flinke hand verse cranberries toe.
Kook deze heel kort, zorg dat ze niet kapot gaan. Giet ze af en rol de cranberries door de suiker zodat er een dun suikerlaagje ontstaat op de cranberries.
Verwarm de rest van de cranberries samen met resterende 150 ml sinaasappelsap en 2 eetlepels suiker. Doe een deksel op de pan en laat ze volledig gaar koken. Gebruik eventueel een staafmixer om de cranberrysaus glad te maken.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Verwarm het wafelijzer en vet deze in met boter. Bak de wafels aan beide kanten mooi goudbruin, je hoeft er niet op te letten dat ze volledig gaar zijn want ze gaan nog de oven in.
Leg ze dan voorzichtig op een ovenplaat. Dep de parelhoen droog met keukenpapier en breng op smaak met peper en zout. Verwarm boter in de grote bakpan en bak de parelhoen aan beide kanten mooi goudbruin.
Leg ze in de ovenschaal en bak ze verder in de oven voor ongeveer 15 minuten, het vlees is goed als de kerntemperatuur 71 graden is. Nu hoef je alleen nog alles op te warmen.
Als het vlees bijna goed is, zet je de aardappelwafels in de oven erbij. Verhit de grillpan en haal de asperges door de olijfolie. Grill de asperges enkele minuten en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de parelhoen in plakjes en de aardappelswafels door de helft. Serveer met de cranberrysaus, gegrilde groene asperges en gesuikerde cranberries. Eet smakelijk!
Wat is parelhoen?
Een parelhoen is een soort vogel met een wat meer wild-smaak dan bijvoorbeeld kip. Qua smaak zit het tussen kip en fazant in. Het vlees is best mager dus het is aangeraden om de parelhoen met een ander soort vet zoals spek te bereiden.
Waar kun je parelhoen kopen?
Rond de feestdagen is dit lekkere vlees te koop in de grotere supermarkten. Buiten het seizoen om kun je parelhoen bij groothandels of bij de boer zelf kopen.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.