Vegetarische rendang van jackfruit

(5)

De smaken van een Indonesische rendang, maar dan gemaakt van jackfruit. Deze vegetarische rendang is ook nog een vegan, met een heerlijke zelfgemaakte boemboe.

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Vegetarische rendang van jackfruit

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 600 gram jackfruit uit blik (jong)
  • 1 ui
  • 3 knoflooktenen
  • 2 rode chili pepertjes
  • 4 cm gember wortel
  • 6 kardemom peulen
  • 2 kaneelstokken
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • zonnebloem- of andere neutrale olie
  • 1 citroengras stengel
  • 1 stuk laos (galanga)
  • 3 kaffir limoenblaadjes
  • 400 ml kokosmelk
  • halve limoen
  • 1 eetlepel tamarinde pasta

Om erbij te serveren

Vegetarische rendang van jackfruit Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • vijzel of kleine blender
  • vergiet
  • diepe bakpan met deksel
  • houten lepel
  • rijstkoker of middelgrote pan

Bereiding


Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/vegetarische-rendang-van-jackfruit


Voorbereiding – 30 minuten

Pel de ui en knoflooktenen, schil de gember wortel en snijd alles grof. Maak een boemboe door de ui, knoflook, chili peper en gember te pureren. Dit kun je met een vijzel of kleine blender doen, in de blender kun je het beste een beetje olie toevoegen.

Haal de kardemom uit de peulen en vermaal dit fijn. Voeg de kardemom samen met 1 theelepel kurkuma toe aan de boemboe.

Spoel het jackfruit goed af onder stromend water en laat vervolgens goed uitlekken. Snijd het jackfruit kleiner indien nodig.

Kneus de citroengras stengel en leg er een knoop in, zo zal deze meer smaak afgeven. Snijd de verse laos door de helft, zo zal ook deze meer smaak afgeven.

Verhit de diepe bakpan op middelhoog vuur en bak 2 eetlepels geraspte kokos tot deze mooi goudbruin is. Zet de kokos opzij.

Vegetarische rendang van jackfruit
Vegetarische rendang van jackfruit

Vegetarische rendang afmaken – 1 uur + 15 minuten

Verhit een scheutje olie in een diepe bakpan of braadpan. Bak de boemboe kort aan en voeg dan het jackfruit toe.

Voeg na enkele minuten de kaneelstokken, citroengras stengel, stuk laos, 3 kaffir blaadjes en 400 ml kokosmelk toe.

Plaats een deksel op de pan en laat een half uur zachtjes pruttelen. Haal dan de deksel van de pan en laat de rendang op laag vuur indikken tot de gewenste dikte in ongeveer een half uur.

Verwijder de kaneelstokken, citroengras stengel, laos en limoenblaadjes. Breng de rendang op smaak met het sap van een halve limoen, 1 eetlepel tamarinde pasta en 2 eetlepels gebakken kokosrasp.

Wat vind jij van dit recept?

5 stemmen

Vegetarische rendang van jackfruit: Veel gestelde vragen

Wat is jackfruit?

Jackfruit is een tropische vrucht die qua structuur vergelijkbaar is met vlees omdat deze stevig is. 

Jackfruit is er in jonge (rauwe) groene vorm en in rijpe gele vorm. De groene variant heeft een vlezige en draderige structuur en is vrij neutraal van smaak. Geel jackfruit is rijper, zoeter van smaak en vaak ingelegd in siroop. Hierdoor is de gele variant geschikter voor toetjes.

Wat is het verschil tussen jackfruit en durian?

Jackfruit en durian zijn beide tropische vruchten die qua uiterlijk veel op elkaar lijken, ze hebben beide een stekelige groene schil. 

De durian heeft echter een zeer scherpe geur, waardoor deze op verschillende plekken zelfs verboden is. 

Jackfruit heeft een heel andere structuur, waardoor deze in onrijpe vorm geschikt is als vleesvervanger en durian is dit niet. 

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.