Seroendeng

(32)

Deze overheerlijke zelfgemaakte seroendeng mag niet ontbreken bij een rijsttafel. Deze Indonesische kruidige kokos verrijkt zoveel gerechten, zoals nasi.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-09-2019, dit recept is voor 8 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Bijgerechten
Seroendeng

Ingrediënten


  • 100 gram geraspte kokos
  • 2 eetlepels pinda’s
  • 1/2e ui
  • 1 knoflookteen
  • 1 theelepel laospoeder (galangawortel)
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2e theelepel zout
  • 1 theelepel Javaanse suiker (of gebruik (licht)bruine basterdsuiker)
  • 3 of 4 limoenlaadjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels citroengras poeder of 1/2e citroengrasstengel (sereh)
  • 1 theelepel kurkuma
Seroendeng Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • vijzel of gebruik een kleine blender
  • middelgrote bakpan
  • houten lepel

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/seroendeng


Voorbereiding – 10 minuten

Pel de ui en knoflookteen en snijd deze grof. Gebruik een vijzel, of eventueel kleine blender, om een puree te maken van de ui en knoflook.

Voeg hier dan de basterdsuiker, gemalen citroengras, laos poeder, gemalen koriander en komijn samen met kurkuma aan toe. Voeg ook eventueel het zout toe, als je gezouten pinda's gebruikt is het niet nodig extra zout toe te voegen.

Meng tot een glad mengsel en zet dit opzij. 

Seroendeng
Zelfgemaakte seroendeng

Seroendeng afmaken – 20 minuten

Verhit een droge bakpan en bak hier de pinda's enkele minuten in. Voeg dan het kruidenmengsel toe en bak dit op laag vuur nog enkele minuten en zorg dat deze los geroerd zijn en geen klontjes vormen.

Voeg dan de geraspte kokos samen met de limoen en laurierblaadjes toe, als je een halve citroengras stengel gebruikt kun je deze ook nu toevoegen.

Bak het op middelhoog vuur tot de kokos mooi bruin gaat kleuren. Roer regelmatig en let op, want de kokos verbrand erg snel. 

Seroendeng maken
Seroendeng maken

Laat de seroendeng volledig afkoelen en verdeel deze dan over potten. Je kunt dit knapperige kokos mengsel nu lang bewaren.

Als je de seroendeng te lang open laat staan, zal deze minder knapperig worden door de luchtvochtigheid, sluit de pot daarom na gebruik weer goed.

Serveer bij een gerecht met rijst zoals nasi of bovenop sambal goreng telor, smakelijk!

Tip: bekijk hier meer recepten om zelf een overheerlijke Indische rijsttafel te maken.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-09-2019, dit recept is voor 8 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024


Waardeer dit recept!
32 stemmen

0 reacties op Seroendeng

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.