Ohmydish.nl


Seroendeng

Deze overheerlijke zelfgemaakte seroendeng mag niet ontbreken bij een rijsttafel. Deze Indonesische kruidige kokos verrijkt zoveel gerechten, zoals nasi.

Seroendeng
30 minuten 8 personen Bijgerechten
Seroendeng

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 100 gram geraspte kokos
  • 2 eetlepels pinda’s
  • 1/2e ui
  • 1 knoflookteen
  • 1 theelepel laospoeder (galangawortel)
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2e theelepel zout
  • 1 theelepel Javaanse suiker (of gebruik (licht)bruine basterdsuiker)
  • 3 of 4 limoenlaadjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels citroengras poeder of 1/2e citroengrasstengel (sereh)
  • 1 theelepel kurkuma
Seroendeng ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • vijzel of gebruik een kleine blender
  • middelgrote bakpan
  • houten lepel

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

30 minuten 8 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/seroendeng


Voorbereiding -- 10 minuten

Pel de ui en knoflookteen en snijd deze grof. Gebruik een vijzel, of eventueel kleine blender, om een puree te maken van de ui en knoflook. Voeg hier dan de basterdsuiker, gemalen citroengras, laos poeder, gemalen koriander en komijn samen met kurkuma aan toe. Voeg ook eventueel het zout toe, als je gezouten pinda's gebruikt is het niet nodig extra zout toe te voegen. Meng tot een glad mengsel en zet dit opzij.

Seroendeng Seroendeng

Seroendeng afmaken -- 20 minuten

Verhit een droge bakpan en bak hier de pinda's enkele minuten in. Voeg dan het kruidenmengsel toe en bak dit op laag vuur nog enkele minuten en zorg dat deze los geroerd zijn en geen klontjes vormen.

Voeg dan de geraspte kokos samen met de limoen en laurierblaadjes toe, als je een halve citroengras stengel gebruikt kun je deze ook nu toevoegen. Bak het op middelhoog vuur tot de kokos mooi bruin gaat kleuren. Roer regelmatig en let op, want de kokos verbrand erg snel.

Seroendeng maken Seroendeng maken

Laat de seroendeng volledig afkoelen en verdeel deze dan over potten. Je kunt dit knapperige kokos mengsel nu lang bewaren. Als je de seroendeng te lang open laat staan, zal deze minder knapperig worden door de luchtvochtigheid, sluit de pot daarom na gebruik weer goed.

Serveer bij een gerecht met rijst zoals nasi of bovenop sambal goreng telor, smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen
← Vorig recept
Kip tikka masala
Volgend recept →
Brownies

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.