Ohmydish.nl


Vanille gebak met Roemeense kaas

Dit overheerlijke en krokante vanille gebak met Roemeense kaas is een traditioneel Roemeense lekkernij. Je kunt het ook makkelijk maken met ricotta.

Vanille gebak met Roemeense kaas
50 minuten 12 personen Taart en cake
Vanille gebak met Roemeense kaas

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 350 gram verse kaas zoals ricotta, in Roemenië gebruiken ze hiervoor "brânza de burduf"
  • 8 vierkante plakjes of 1 grote plak bladerdeeg
  • 4 eieren
  • 3 eetlepels suiker + extra
  • 2 eetlepels vanille extract
  • 1 zakje vanille suiker

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote kom
  • garde
  • siliconen kwast
  • ronde bakvorm met bakpapier
  • vork

Recept printen Bekijk reacties (2) Opslaan in collectie

Bereiden

50 minuten 12 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/vanille-gebak-met-roemeense-kaas


Voor dit recept gebruikten wij een kaas genaamd "brânza de burduf", schapenmelk kaas. Een beetje sterker van smaak en licht gezouten ten opzichte van de kaas die we al eerder gebruikt hebben om deze Roemeense citroen gebakjes te maken. De originele naam voor dit gebak is "placinta cu branza si aluat foietaj" en dat betekent letterlijk "kaas in deeg" of "kaastaart". Je kunt dit makkelijk in Nederland maken door gebruik te maken van ricotta, of andere verse kaas.

Voorbereiding -- 10 minuten

Zorg dat het bladerdeeg ontdooid is en als je vierkantjes gebruikt kun je deze met een beetje water aan elkaar plakken. Zo maak je een rechthoek van 2 vierkantjes hoog en 4 vierkantjes breed. Verkruimel de kaas indien nodig, bij ricotta is dit niet nodig maar andere verse kazen wellicht wel. Meng de kaas met 3 eieren, suiker, vanille suiker en extract tot een glad mengsel.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een ronde bakvorm met bakpapier.

Vanille gebak met Roemeense kaas Vanille gebak met Roemeense kaas

Vanille gebak met Roemeense kaas afmaken -- 40 minuten

Verdeel het mengsel over de gehele lap bladerdeeg in een dunne laag. Vouw de onderkant voorzichtig naar het midden en daarna ook de bovenkant naar het midden. Laat het bladerdeeg elkaar een beetje overlappen zodat het een rol zal worden die gesloten is. De uiteindes zijn nu nog open.

Verplaats het pakket naar je ronde bakvorm en leg het bladerdeeg neer in een rondje zodat de uiteindes elkaar raken en laat een opening in het midden. Plak de uiteindes aan elkaar en prik gaatjes in de gehele bovenkant van het bladerdeeg.

Vanille gebak met Roemeense kaas gevouwen Vanille gebak met Roemeense kaas gevouwen

Klop het overgebleven ei los en besmeer het gebak met ei. Bestrooi met een laagje suiker en bak het gebak ongeveer een half uur, of tot het gebak mooi goudbruin is geworden. Geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen
← Vorig recept
Spruitjespuree

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.