Ohmydish.nl


Pruimenvlaai

Pruimenvlaai is een klassieker in Limburg, naar recept dat al generaties in mijn familie is. Je kunt hier verschillende rassen pruim voor gebruiken.

Pruimenvlaai
1 uur 30 minuten 12 personen Taart en cake
Pruimenvlaai

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram bloem + extra
  • 125 ml melk
  • 50 gram suiker + extra
  • 50 gram boter
  • 1/2 zakje droge gist
  • klein handje paneermeel
  • 1 kg pruimen - je kunt verschillende rassen gebruiken, wij gebruikten prune d'Agen.
  • eventueel poedersuiker
Pruimenvlaai ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • grote kom
  • kleine sauspan
  • vlaaivorm
  • siliconen kwast

Bereiden

1 uur 30 minuten 12 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pruimenvlaai


Voorbereiding -- 1 uur en 10 minuten

Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden. Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek. Vet de vlaaivorm in met boter en voeg dan een dun laagje bloem toe. Pruimenvlaai Pruimenvlaai

Pruimenvlaai afmaken -- 20 minuten

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen. Was dan ondertussen de pruimen, snijd de pruimen door de helft en verwijder de pit. Pruimenvlaai vullen Pruimenvlaai vullen Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. Verdeel een klein handje paneermeel over de bodem zodat de bodem niet te nat wordt van het fruit. Verdeel de pruimen over de vlaaibodem, het mooiste is om ze rechtop te zetten en ervoor te zorgen dat de bodem niet meer zichtbaar is. Bestrooi met ongeveer een eetlepel suiker. Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. Laat de vlaai afkoelen en bestrooi de randen eventueel met poedersuiker voor je deze gaat serveren. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?
2 stemmen
Volgend recept →
Noedelsoep met biefstuk

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.