Pruimenvlaai
😍 65Geweldig
😋 1Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Pruimenvlaai vegetarisch

Pruimenvlaai is een klassieker in Limburg, naar recept dat al generaties in mijn familie is. Je kunt hier verschillende rassen pruim voor gebruiken.

1 uur 30 minuten
12 personen
Pruimenvlaai ingrediënten

Recept pruimenvlaai

Ingrediënten

12 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-09-2019, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur 10 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
1 uur 30 minuten

Voorbereiding – 1 uur en 10 minuten

Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is.

Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden.

Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek. Vet de vlaaivorm in met boter en voeg dan een dun laagje bloem toe. 

Pruimenvlaai
Pruimenvlaai

Pruimenvlaai afmaken – 20 minuten

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan.

Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen. Was dan ondertussen de pruimen, snijd de pruimen door de helft en verwijder de pit. 

Pruimenvlaai vullen
Pruimenvlaai vullen

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. Verdeel een klein handje paneermeel over de bodem zodat de bodem niet te nat wordt van het fruit.

Verdeel de pruimen over de vlaaibodem, het mooiste is om ze rechtop te zetten en ervoor te zorgen dat de bodem niet meer zichtbaar is. Bestrooi met ongeveer een eetlepel suiker.

Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. Laat de vlaai afkoelen en bestrooi de randen eventueel met poedersuiker voor je deze gaat serveren. 

Je kunt ook eventueel een gelei laagje van taartina toevoegen. Verwarm hiervoor 250 ml water met een beetje suiker en roer er de taartina bij.

Laat de gelei kort afkoelen voor je deze over de vlaai verdeeld aangezien deze anders teveel zal uitlopen. Geniet ervan!

Tip: benieuwd naar andere soorten Limburgse vlaaien? Bekijk ons overzicht van de allerlekkerste Limburgse vlaaien die je makkelijk thuis kunt maken.

Wat vind je van dit recept?

66 waarderingen
😍
65
Geweldig
😋
1
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
192.29 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
32.19 g
11.5 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
4.4 g
2.57 g
Eiwitten
3.83 g
Vezels
2.17 g
Natrium
41.46 mg
Mineralen
Ijzer
0.68 mg
Calcium
30.54 mg
Magnesium
14.13 mg
Kalium
14.13 mg
Fosfor
52.81 mg
Koper
0.13 mg
Zink
0.39 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
5.04 mg
Vitamine D
0.06 mg
Vitamine A
0.09 mg
Vitamine B1
0.07 mg
Vitamine B2
0.08 mg
Vitamine B6
0.1 mg
Vitamine B12
0.04 µg
Foliumzuur
9.38 µg
Vitamine E
0 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
4 reacties op "Pruimenvlaai"
Eve zegt op 13-08-2021
Het deeg was in 10 minuten niet gaar geworden.
Ohmydish zegt op 13-08-2021
Hallo Eve, de exacte baktijd is altijd afhankelijk van je oven. Dit schrijf ik er daarom ook altijd bij, want niet elke oven is exact hetzelfde. Limburgse vlaaien worden altijd kort en krachtig gebakken. Bij de meeste ovens is dit op 250 graden Celsius, 10 minuten lang. Bij andere ovens kan deze misschien net iets minder heet worden, of is de baktijd bijvoorbeeld ~5 minuten langer. Fijne dag, veel liefs Véronique
Herma de vries zegt op 25-09-2021
Hallo, Moet er niet een snufje zout in het deeg? Ik vond het wat flauw, vandaar de vraag. Groet, Herma
Ohmydish zegt op 25-09-2021
Hoi Herma, in dit gistdeeg recept, wat al generaties in mijn Limburgse familie is, gaat geen snuf zout. De bodem van een Limburgse vlaai heeft nooit een uitgesproken smaak, dus misschien is je verwachting van het deeg van een Limburgse vlaai anders? De zoete smaak en wat een Limburgse vlaai juist zo lekker maakt, is de combinatie van het deeg met de zoete vulling. Fijne avond, liefs Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.