Patatas bravas

(20)

Patatas bravas kent iedereen, het staat op elke menukaart in een tapasrestaurant. Deze krokante aardappels met pittige tomatensaus kun je ook zelf maken.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-10-2017, dit recept is voor 6 personen en duurt 35 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Bijgerechten
Patatas bravas

Ingrediënten


  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel paprika poeder
  • 1/2e theelepel chili poeder
  • 3 knoflooktenen
  • 1 ui
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: handjevol peterselie

Kookgerei nodig


  • oven
  • ovenplaat bekleed met bakpapier
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • kleine bakpan
  • houten lepel

Patatas bravas Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/patatas-bravas


Voorbereiding – 25 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes of een andere vorm die je graag wilt.

Verdeel deze over de bakplaat en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Bak deze krokant en mooi goudbruin af in de oven in ongeveer 20 minuten. 

Spaanse patatas bravas
Spaanse patatas bravas

Patatas bravas afmaken – 10 minuten

Maak ondertussen de pittige tomatensaus. Verhit een scheutje olijfolie in de kleine bakpan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten.

Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze nog kort mee om deze te ontzuren. Voeg dan ook de gemalen chili en paprika poeder toe om ook dit kort te bakken.

Schenk de tomatenblokjes erbij en laat het 5 tot 10 minuutjes sudderen. Breng de saus op smaak met peper en zout en serveer met de gebakken aardappels en eventueel verse peterselie. 

Geniet van deze heerlijke Spaanse gefrituurde aardappeltjes met tomatensaus.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-10-2017, dit recept is voor 6 personen en duurt 35 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023


Waardeer dit recept!
20 stemmen

Patatas bravas: Veel gestelde vragen

Kun je de patatas bravas invriezen?

Het lekkerste is om deze Spaanse patatas bravas op de dag zelf te maken. De saus kun je wel vooraf maken en invriezen, ontdooi deze tot kamertemperatuur en verhit in een klein sauspannetje.

Zijn de patatas bravas ook in de air fryer te maken?

De aardappeltjes kun je prima in een air fryer bereiden. Dit voorkomt dat je vettige aardappeltjes bakt, de tomatensaus zul je wel in een pannetje moeten opwarmen.

Waar komen patatas bravas vandaan?

Van origine komen patatas bravas uit Spanje, ze worden daar als tapas gegeten. Iedere familie, restaurant of chef heeft zijn eigen variant op deze lekkere gebakken aardappeltjes.

Je kunt behalve een tomatensaus ook eens kiezen voor een knoflooksaus of cocktailsaus. Met een prikkertje erin knoei je ook nog eens niet!

0 reacties op Patatas bravas

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.