Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling
😍 44Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling

Je hebt ze vast wel eens gezien bij de toko, lemper ajam. Oftewel kleefrijst gevuld met kruidige kip. Het duurt even, maar dan heb je ook echt iets! Mm!

2 uur
6 personen
Recept lemper ajam - kleefrijst met kipvulling
Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling ingrediënten

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-03-2017, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur
Kooktijd
1 uur
Totale tijd
2 uur

Voorbereiding – 1 uur

Let op: Het is aan te raden de kleefrijst enkele uren, of de hele nacht, te weken in ruim water.

Begin met de kleefrijst, week deze eerst enkele uren in ruim water. Giet de rijst dan af en spoel deze nogmaals af met water. Schenk een laag water in de pan en plaats de rijst in het vergiet, maak een kuiltje in het midden en stoom de rijst een half uur.

Maak ondertussen een smaakvol water door 300 ml water te mengen met 4 eetlepels kokosroom, de limoenblaadjes en zout naar smaak. Kneus de citroengras stengel, zo zal er meer smaak afgegeven worden en voeg deze dan ook toe aan het water. Breng het water aan de kook, zet dan het vuur uit en zet opzij.

Breng ondertussen water aan de kook in de tweede middelgrote pan. Kook hierin de kipfilet voor ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de grootte van de kipfilet. Hak de kemirie (of kemiri) noten fijn en rooster deze in een droge bakpan tot deze bruin zijn geworden.

Pel de ui en knoflooktenen, snijd deze grof en voeg deze samen met de kurkuma, gemalen koriander, laos, palmsuiker en geroosterde kemirie (of kemiri) noten toe aan de vijzel. Stamp tot er een pasta is ontstaan. Verwijder de citroengras en limoenblaadjes uit het water zodra de rijst een half uur gestoomd heeft.

Schep de rijst in de middelgrote kom en schenk het smaakvolle water erover. Dek af met huishoudfolie en wacht tot het water volledig is opgenomen. 

Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling
Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling

De lemper ajam afmaken – 1 uur

Stoom de rijst dan nogmaals een half uur en zet het dan opzij om af te koelen.

Trek ondertussen de kipfilet uit elkaar met de 2 vorken. Verhit een beetje olie in de bakpan en bak hierin het ui mengsel uit de vijzel enkele minuten. Voeg dan de kip toe en breng op smaak met zout. Laat ook de vulling afkoelen voor je kan gaan rollen.

Om te rollen met kleefrijst, kun je het beste handschoenen aan doen of maak je handen nat. Leg een stuk huishoudfolie op je aanrecht en verdeel hier een handvol kleefrijst op. Druk het goed plat, zodat er een rechthoek ontstaat. Leg een streep van de kip vulling in het midden en rol de kleefrijst dicht, probeer dit zo strak mogelijk te doen.

Dit kun je ook doen door bijvoorbeeld een sushi matje te gebruiken, of rol de kleefrijst goed op door de zijkanten van de folie vast te pakken terwijl je de rol over je aanrecht 'rolt'. Eet smakelijk!

Tip: erg lekker om er een pittige mango salade bij te serveren.

Tips!

Kun je lemper opwarmen?

Je kunt lemper eventueel opwarmen in de magnetron, maar het lekkerste is deze kort te stomen als je ze graag warm wilt eten. Verwarm de lemper in de folie.

Is het lemper of lumpur?

Je schrijft lemper, maar je spreekt het uit als lumpur.

Wat vind je van dit recept?

44 waarderingen
😍
44
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
11 reacties op "Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling"
Sandra zegt op 12-03-2017
Ohhh lemper vind ik zo lekker! Wel een flink klusje om zelf te maken als ik dit zo lees. Maar ik geloof zeker dat het de moeite waard is!
Ohmydish zegt op 12-03-2017
Ha Sandra, dat is het zeker; maar daarom ook wel heel erg lekker!
Come-Moda zegt op 13-03-2017
Ahhh zo lekker!
Ohmydish zegt op 13-03-2017
Zeker weten! :D
Pia zegt op 20-03-2018
Ipv de kip uit elkaar trekken met twee vorken, kun je ook de mixer erop zetten. Sneller en minder moeite
Audrey zegt op 15-09-2018
In de ingrediëntenlijst staat palmsuiker. Kijk ik er nou over heen of staat er in de beschrijving nergens dat ik dat erin moet doen?
Ohmydish zegt op 15-09-2018
Je hebt helemaal gelijk, de palmsuiker gaat bij de kipvulling. Bedankt voor je oplettendheid, ik zal het erbij zetten. Groetjes en fijn weekend :)
Gea zegt op 30-01-2019
HEERLIJK heb ze gemaakt veel werk resultaat is er ook
Ohmydish zegt op 30-01-2019
Dankje, ze zijn het helemaal waard inderdaad! :)
Caatje de Jong zegt op 18-05-2019
ohhhh dit is zoo lekker.....
Ohmydish zegt op 18-05-2019
Dankje Caatje! :)

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.