Ohmydish.nl


Kruidige appeltaart

Een kruidige appeltaart met frisse appels, kaneel, kardamom, nootmuskaat en meer. Verrassende smaken, een heerlijke variatie op een klassieker!

50 minuten 12 personen Taart en cake
Kruidige appeltaart

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

Ingrediënten deeg

  • 325 gram bloem
  • 175 gram roomboter
  • 2 eetlepels suiker + extra
  • snuf zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 6 eetlepels koud water

Ingrediënten vulling

  • ongeveer 8 appels (bijvoorbeeld Jonagold of Elstar)
  • 1 citroen (rasp + sap)
  • 3 eetlepels suiker
  • 5 kardamom peulen
  • 3 kruidnagels
  • 1/2e theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • snuf peper
  • 2 eetlepels bloem
  • optioneel: paneermeel
  • 1 ei
Kruidige appeltaart ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie
  • vijzel of gebruik gemalen kruiden
  • taartvorm
  • siliconen kwast
  • kleine kom
  • snijplank & koksmes
  • grote kom
  • vork

Bereiden


50 minuten 12 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kruidige-appeltaart


Voorbereiding -- 10 minuten + wachttijd

Snijd de boter in blokjes en kneed dit tot een kruimelig deeg samen met de bloem, suiker, snuf zout en een eetlepel citroensap. Je kunt dit met de hand of met een elektrische mixer kneden. Voeg dan beetje bij beetje 6 eetlepels koud water toe tot je een deegbal kunt vormen. Pak de deegbal in met huishoudfolie en laat deze ongeveer 45 minuten rusten in de koelkast.

Vet ondertussen een taartvorm in met boter. Als je hele kardamom peulen gebruikt, dien je de zaadjes zelf fijn te malen. Vermaal dan ook de kruidnagels en meng deze met de kardamom, kaneel, peper en nootmuskaat.

Kruidige appeltaart Kruidige appeltaart

Kruidige appeltaart afmaken -- 40 minuten

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine stukjes. Meng de appelstukjes met het kruidenmengsel, citroenrasp en sap en 3 eetlepels suiker.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verdeel de deegbal in 2 gelijke delen en rol 1 deel uit met een deegroller. Bekleed hiermee de bodem van de taartvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel een dun laagje paneermeel over de bodem, dit zal het vocht van de appels opvangen.

Verdeel dan de appelvulling over de bodem en rol het 2e deel van het deeg uit met een deegroller. Maak in het midden een gat in het deeg, dit kan elke gewenste vorm hebben die je wilt. Leg de tweede deegplak op de taart en vouw de randen om. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en bestrooi met suiker. Bak de taart mooi goudbruin in ongeveer een half uur. Geniet ervan!

 

Aangeraden producten (10)


Wat vind jij van dit recept?
7 stemmen
← Vorig recept
Pastinaak stamppot

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten.