Ohmydish.nl
Ohmydish.nl


Kalkoengebraad met citroen-kruidenkorst

Op zoek naar een fris en mals pronkstuk tijdens het (kerst)diner? Maak dan eens kalkoengebraad met citroen-kruidenkorst, klaar binnen een uur.

Kalkoengebraad met citroen-kruidenkorst
1 uur 6 personen Hoofdgerechten
Kalkoengebraad met citroen-kruidenkorst

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kalkoengebraad (ongeveer 800 gram)
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur + extra om te bakken
  • 2 eetlepels mosterd
  • peper en zout naar smaak
  • handvol verse peterselie
  • 1 citroen (sap + rasp)
  • handvol paneermeel
  • 2 sjalotjes
  • 2 knoflooktenen
  • 500 ml gevogelte fond
  • 3 kruidnagels
  • flinke scheut balsamico azijn (met truffel)
Kalkoengebraad met citroen-kruidenkorst
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • kleine sauspan
  • keukenmachine of kleine blender
  • citrusrasp + pers
  • oven
  • ovenschaal
  • grote bakpan
  • optioneel: thermometer

Recept printen Bekijk reacties (2) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 6 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kalkoengebraad-met-citroen-kruidenkorst


Voorbereiding -- 20 minuten

Zorg dat het vlees vooraf uit de koelkast is gehaald zodat het op temperatuur kan komen. Bestrooi het vlees rondom met peper en zout en besmeer met een dun laagje mosterd.

Pel de sjalotjes en knoflooktenen, snijd 1 teen knoflook door de helft.

Verwarm ondertussen de gevogelte fond samen met kruidnagels en een gehalveerd teentje knoflook in een kleine sauspan zonder deksel. Laat dit rustig inkoken tot de gewenste dikte op laag vuur.

Maak de kruidenkorst door de peterselie (zonder steel), sjalotjes en de tweede knoflookteen te pureren in een keukenmachine. Rasp de schil van de citroen fijn en pers de helft van de citroen. Voeg de rasp toe samen met het sap van een halve citroen  en de zachte boter. Meng tot een egaal mengsel en voeg dan een handvol paneermeel toe en breng op smaak met peper en zout.

Kalkoengebraad met citroen-kruidenkorst Kalkoengebraad met citroen-kruidenkorst

Kalkoengebraad met citroen-kruidenkorst afmaken -- 40 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verhit een klont boter in een grote bakpan en bak de kalkoen rondom mooi goudbruin. Verwijder eventueel het touw van de kalkoen indien nodig en verdeel dan de kruidenkorst over de bovenkant.

Verplaats het vlees naar een ovenschaal en bak de kalkoen ongeveer een half uur in de oven, de kerntemperatuur behoort minimaal 70 graden te zijn. Het vlees behoort volledig gebakken te zijn, deze mag niet meer rosé zijn.

Breng de gevogelte fond op smaak met peper, zout en een scheut balsamico azijn. Verwijder de kruidnagels en knoflookteen en serveer met de kalkoen. Serveer bijvoorbeeld met spruitjes en hasselback aardappels. Smakelijk!

Volgend recept →
Appel meringue taart

Sinterklaas recepten

Wil je iets lekkers gaan maken voor Sinterklaas? Hier vind je lekkere recepten voor een leuke en gezellige Sinterklaas viering. Maak bijvoorbeeld je eigen pepernoten, kruidnoten, taaitaai of een heerlijke cheesecake. Met deze lekkere recepten gaat het zeker weten een gezellig en heerlijk avondje worden!