Op zoek naar een fris en mals pronkstuk tijdens het (kerst)diner? Maak dan eens kalkoengebraad met citroen-kruidenkorst, klaar binnen een uur.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 06-12-2018, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Zorg dat het vlees vooraf uit de koelkast is gehaald zodat het op temperatuur kan komen. Bestrooi het vlees rondom met peper en zout en besmeer met een dun laagje mosterd.
Pel de sjalotjes en knoflooktenen, snijd 1 teen knoflook door de helft. Verwarm ondertussen de gevogelte fond samen met kruidnagels en een gehalveerd teentje knoflook in een kleine sauspan zonder deksel. Laat dit rustig inkoken tot de gewenste dikte op laag vuur.
Maak de kruidenkorst door de peterselie (zonder steel), sjalotjes en de tweede knoflookteen te pureren in een keukenmachine. Rasp de schil van de citroen fijn en pers de helft van de citroen. Voeg de rasp toe samen met het sap van een halve citroen en de zachte boter.
Meng tot een egaal mengsel en voeg dan een handvol paneermeel toe en breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verhit een klont boter in een grote bakpan en bak de kalkoen rondom mooi goudbruin. Verwijder eventueel het touw van de kalkoen indien nodig en verdeel dan de kruidenkorst over de bovenkant.
Verplaats het vlees naar een ovenschaal en bak de kalkoen ongeveer een half uur in de oven, de kerntemperatuur behoort minimaal 70 graden te zijn. Het vlees behoort volledig gebakken te zijn, deze mag niet meer rosé zijn.
Breng de gevogelte fond op smaak met peper, zout en een scheut balsamico azijn. Verwijder de kruidnagels en knoflookteen en serveer met de kalkoen. Serveer bijvoorbeeld met spruitjes en hasselback aardappels. Smakelijk!
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.