Ohmydish.nl


Citroenijs

Heerlijk verfrissend citroenijs, perfect voor een warme zomerse dag. Dit roomijs is ook heerlijk als onderdeel van een citrus dessert.

Citroenijs
1 uur 4 personen Toetjes
Citroenijs

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 75 gram suiker
  • 2 citroenen (rasp en sap)
  • 5 eidooiers
Citroenijs ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • ijsmachine, wij gebruiken een "Magimix turbine a glace"
  • elektrische mixer, of een grote kom en garde
  • kleine sauspan
  • siliconen spatel
  • Citruspers
  • Rasp

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 4 personen Toetjes

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/citroenijs


Voorbereiding -- 20 minuten

Begin met het scheiden van de eieren, met het eiwit kun je een ander recept maken zoals bijvoorbeeld een pavlova of een dessert met meringues. Eiwit kun je in de koelkast bewaren voor ongeveer 2 dagen, of in de diepvries tot wel 3 maanden. 

Rasp de citroenen en pers het sap uit de citroenen. Meng room, melk, citroenrasp en het sap van de citroenen toe aan een kleine sauspan. Verwarm het op middelhoog vuur, maar zorg dat het niet te heet wordt. 

Gebruik een elektrische mixer of garde om de eidooiers samen met 75 gram suiker te kloppen tot het schuimig en wit is geworden. Schenk voorzichtig het warme mengsel bij de eidooiers terwijl je blijft kloppen. Als je dit te snel doet, of je klopt niet genoeg, zullen de eieren gaan garen en ontstaan er klontjes. 

Schenk dan het mengsel terug in de pan en gaar het mengsel op laag vuur. Blijf voortdurend roeren om aanbranden te voorkomen. Het beste kun je hier een siliconen spatel voor gebruiken, omdat je dan makkelijk over de bodem kunt roeren zonder een stukje te vergeten. 

Je kunt zien of het mengsel gaar is, door met je vinger een streep te trekken op de spatel. Als de streep zichtbaar blijft, is het mengsel gaar. Laat het mengsel afkoelen voor je het in je ijsmachine schenkt. 

Citroenijs
Citroenijs

Citroenijs afmaken -- 40 minuten

Nu het makkelijkste deel van het ijs maken. Schenk het mengsel in de machine en laat draaien voor ongeveer 40 minuten, afhankelijk van het type ijsmachine dat je gebruikt. 

Zodra het klaar is, schep je het in een goed af te sluiten (plastic) bak en zet in de vriezer. Geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
2 stemmen
← Vorig recept
Cannelloni met gehakt
Volgend recept →
Mandarijnen kwarktaart

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.