De 5 moedersauzen van Escoffier uit de Franse keuken
😍 1Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

De 5 moedersauzen van Escoffier uit de Franse keuken

De moedersauzen van Escoffier worden gebruikt als basissauzen voor heel veel andere soorten sauzen.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 19-05-2015.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-07-2023

Hier vind je alle 5 Franse moedersauzen, deze sauzen worden over de hele wereld gebruikt in restaurants, hotels en professionele keukens. De 5 sauzen fungeren als basis voor andere sauzen, soepen en stoofpotjes. Laten we beginnen met een kleine geschiedenis-les van de Franse keuken. Marie Antoine (Antonin) Carême Marie Antoine (Antonin) Carême
Marie-Antoine (Antonin) Carême (Parijs, 8 juni 1784 – aldaar, 12 januari 1833) was een Franse chef-kok en patissier, afgod van gastronomen en schrijver van bekende boeken op het gebied van de kookkunst. Zijn opvattingen resulteerden vaak in pompeuze stukken, "pièces montées", en andere culinaire presentaties die in die tijd thuis hoorden. Door zijn boeken, gewijd aan de kookkunst, banketbakkerij en de theorie van deze ambachten, heeft Carême een grote bijdrage aan de culinaire wereld geleverd. Velen erkennen hem als de grondlegger van de klassieke Franse keuken. Vanwege zijn diensten voor vele koningen en hertogen kreeg hij de bijnaam "koning der koks en kok der koningen".
- Quote van Wikipedia Marie-Antoine Carême heeft de béchamel, velouté, Espagnole en tomatensaus genoemd als basis voor heel veel sauzen in zijn werk L'art de la cuisine Française au dix-neuvième siècle uit de 19de eeuw. De Hollandaise saus werd pas later toegevoegd aan deze lijst. Sinds die tijd worden deze sauzen gezien als de 5 basis / moedersauzen. Mocht je ooit in gesprek raken met een chef, vraag dan maar eens naar de 5 moedersauzen. Echter zullen er altijd mensen zijn die vinden dat een chocoladesaus en chimichurri net zo belangrijk zijn als de 5 moedersauzen. Desalniettemin zijn deze sauzen ook zeer zeker belangrijk, en in de loop van de tijd zul jij deze sauzen onder de knie krijgen. Je gaat deze sauzen als belangrijke basis zien voor veel andere soorten sauzen. Hieronder vind je een overzicht met alle 5 moedersauzen uit de Franse keuken, op de klassieke wijze van Escoffier. Auguste Escoffier werd de koning van de koks genoemd, nadat Carème bekend stond als de kok van koningen.

De 5 sauzen:

Béchamelsaus Een saus die je kunt maken in de meest basis vorm door een roux te combineren met melk. Meng het samen met andere ingrediënten om een heerlijke saus te maken. Je vind een béchamelsaus terug in gerechten zoals macaroni, croque madame of lasagne. Het is een rijke en erg romige saus. Klik om te zien hoe je zelf een béchamelsaus kunt maken. Zelf béchamelsaus maken Zelf béchamelsaus maken Veloutésaus Net zoals bij een béchamelsaus begin je een veloutésaus met een simpele witte roux. Zodra de roux gemengd wordt met visbouillon, kippenbouillon of rundfond vormt het een geweldige basis voor andere sauzen. Dit komt doordat een veloutésaus technisch gezien een onafgemaakte saus is. Gebruik het voor gerechten met kip, garnalen, jus of champignonroomsaus. Zelf veloutésaus maken Zelf veloutésaus maken Espagnole saus Ook wel bekend als "bruine saus", een Espagnole saus begint met een mirepoix. Dit is een Franse benaming voor wortel, selderij en ui. Combineer dit met een runderbouillon, tomatenpuree en kruiden en je hebt een heerlijke Espagnole saus. Het is een zware en zeer rijke saus. Heerlijk om bij rundvlees, filet mignon en champignons te serveren. Lekker met een glas rode wijn. Zelf Espagnole saus maken Zelf Espagnole saus maken Tomatensaus Je kent deze saus vast wel, meestal terug te vinden op een bord met spaghetti bolognese. Een klassieke tomatensaus is meestal een simpele combinatie van ui, knoflook en verse rijpe tomaten. Je kunt deze saus beginnen met een roux als je het écht op de klassieke wijze wil maken, maar de meeste tomatensauzen zijn gemaakt van een tomaten reductie. Zelf tomatensaus maken Zelf tomatensaus maken Hollandaise saus De Hollandaise saus is als laatste toegevoegd aan de lijst van moedersauzen. Je kunt deze saus vergelijken met een rijke mayonaise, deze maakt gebruik van geklaarde boter in plaats van olie. Het is de meest belangrijke saus wanneer je een gerecht zoals witte asperges met hollandaise saus maakt. De saus is vrij speciaal, aangezien het gebruik maakt van een kooktechniek genaamd emulgeren. Het maken van een hollandaise saus heeft tijd nodig, en het temperen van het mengsel is belangrijk om te voorkomen dat de eidooiers niet in een omelet veranderen. Zelf hollandaise saus maken Zelf hollandaise saus maken

Tot slot

Begin met het maken van deze sauzen en leer op wat voor manieren je deze sauzen kunt gebruiken als basis voor gerechten. Klik op de verschillende foto's om naar de uitleg te navigeren. Heb je vragen en/of opmerkingen? Laat ze dan achter met behulp van het formulier op deze pagina.

Wat vind je van deze blog?

1 waardering
😍
1
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
2 reacties op "De 5 moedersauzen van Escoffier uit de Franse keuken"
Esther zegt op 08-01-2017
Wat een leuk artikel! Goed idee en erg handig om de sauzen eens op een rijtje te zetten.
Ohmydish zegt op 08-01-2017
Bedankt Esther!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.