Basisrecept mayonaise maken

Op zoek naar een goed basisrecept om zelf mayonaise te maken? Maak in maar 10 minuten tijd een heerlijk huisgemaakte mayonaise!

Ben je op zoek naar een goed basisrecept om zelf mayonaise te maken? Op deze pagina staat de complete uitleg hoe je zelf mayonaise maakt. Je kunt ook gebruik maken van een foodprocessor, handmixer of blender. Het eindresultaat is hetzelfde, maar het werk laten doen door een keukenmachine is het makkelijkst! 

Begin met het bepalen welke olie je wil gebruiken. In dit voorbeeld wordt er gebruik gemaakt van zonnebloemolie, aangezien zonnebloemolie vrijwel geen smaak heeft. Voorkom olie die een sterke smaak afgeeft, zoals extra virgin olijfolie. 

Uiteraard kun je gaan experimenteren met verschillende soorten olie zodra je de basistechniek van het maken van een mayonaise onder de knie hebt. Probeer dan bijvoorbeeld eens druivenpitolie.

 Persoonlijk vinden wij onze mayonaise het lekkerst als deze ietsjes zuur is, maar met honing vinden we ook lekker! Probeer voor jezelf een aantal variaties uit en bepaal welke jij het lekkerst vindt!

Ingrediënten 

  • 6 eidooiers
  • 1 theelepel gladde mosterd
  • 0.5 dl witte wijnazijn
  • 8.5 dl zonnebloemolie
  • Peper en zout naar smaak
Basisrecept mayonaise maken ingrediënten
Basisrecept mayonaise maken ingrediënten

Kookgerei nodig

  • Keukendoek
  • Grote kom
  • Garde

Zelf mayonaise maken

Plaats een keukendoek op het werkblad en leg er een kom op. Door er een keukendoek onder te leggen blijft de kom op zijn plek staan, dat is wel zo handig tijdens het mixen. 

Voeg eidooiers, mosterd, witte wijnazijn en naar smaak peper en zout toe aan de kom en meng met de garde een minuut goed door. Druppel langzaam de olie in de kom terwijl je blijft mengen. 

Draai de garde in de vorm van het getal 8 om het mooiste resultaat te bereiken, op deze manier bereik je alle plekken in de kom. Zie voorbeeld hieronder: 

Mayonaise tikken
Mayonaise tikken

Blijf `tikken` met de garde totdat alle olie is opgenomen en het mengsel de dikte van mayonaise heeft gekregen. Is de mayonaise niet dik genoeg? Voeg dan naar eigen inschatting wat meer olie toe. 

Blijf ten alle tijden goed roeren met de garde totdat de olie goed opgenomen is. 

Basisrecept mayonaise maken
Basisrecept mayonaise maken

Proef en bepaal of de zelfgemaakte mayonaise nog wat extra peper en/of zout nodig heeft. Meer is er niet nodig om zelf je eigen mayonaise te maken! 

Veel sauzen zijn in de basis gemaakt van mayonaise. Je kunt met behulp van deze uitleg je eigen basis mayonaise maken die je bijvoorbeeld lekker op brood kunt smeren, of voor bij de frietjes. 

Bewaar de mayonaise afgedekt met huishoudfolie tot maximaal 5 dagen in de koelkast.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/basisrecept-mayonaise-maken


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
2 stemmen
← Vorig blog
Zelf pastadeeg maken

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.