Ohmydish.nl


Zelf veloutésaus maken

Wat is een veloutésaus? Een heerlijke saus op basis van een smaakvolle kippenbouillon.Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen


Een veloutésaus is 1 van de 5 basissauzen, op deze pagina leggen we je uit hoe je zelf een heerlijke veloutésaus kunt maken! Een veloutésaus lijkt sterk op een bechamelsaus. Deze saus wordt ook verdikt met behulp van een roux, in plaats van melk wordt er gebruik gemaakt van kippenbouillon. Het kan voorkomen dat een veloutésaus met een andere bouillon wordt gemaakt, afhankelijk van de gewenste smaak.

Ingrediënten nodig

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • Peper en zout naar smaak
Zelf veloutésaus maken ingrediënten Zelf veloutésaus maken ingrediënten

Het lekkerste resultaat behaal je met zelfgemaakte kippenbouillon, dit zorgt voor een veel vollere smaak. Bekijk het recept voor zelfgemaakte kippenbouillon. De kleur van de bouillon moet licht zijn, begin dus met het maken van een blonde roux. Voeg hiervoor boter toe aan een kleine sauspan en smelt hierin langzaam de boter. Laat de boter tot een licht-witte kleur smelten, niet bruin. Voeg de bloem toe en roer goed door, bak een aantal minuten mee. Op deze manier verliest de bloem zijn typische smaak.

Kies ervoor of je de roux helemaal wil laten afkoelen, of de kippenbouillon op wil warmen. Je kunt warme roux bij een koude kippenbouillon voegen, een koude roux bij een warme kippenbouillon maar niet beide heet of beide koud. Dit is om klontjes in de saus te voorkomen.

Voeg de kippenbouillon beetje bij beetje toe aan de roux terwijl je goed blijft roeren met een garde. Laat de veloutésaus dan op middel-hoog vuur een aantal minuten heet worden, totdat je merkt dat de saus dikker wordt. Breng de veloutésaus op smaak met peper en zout. Serveer de saus zodra deze de gewenste dikte heeft gekregen.

Zelf veloutésaus maken Zelf veloutésaus maken

Een veloutésaus is heerlijk om bij kipfilet of andere soorten licht vlees te serveren. Je kunt de kippenbouillon in de veloutésaus vervangen door bijvoorbeeld visbouillon, om de saus bij vis te serveren.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/zelf-veloutesaus-maken


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Volgend blog →
Zelf groentebouillon maken

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!