Een klassiek recept voor witte asperges met Hollandaisesaus, gekookt ei, ham en krieltjes. De heerlijkste asperges worden niet voor niets het witte goud genoemd.
Witte asperges worden ook wel het witte goud genoemd, ze zijn boterzacht en vol van smaak mits ze goed worden bereid. Een asperge is het lekkerste als deze niet te gaar is, maar te harde asperges zijn ook geen aanrader.
Ik leer je hoe je asperges kunt maken hoe ik ze al duizenden keren in restaurants heb geserveerd. Het begint bij het schillen, gebruik altijd je vinger om te voelen of je de schil volledig hebt verwijderd. Mocht er nog een stukje zijn achtergebleven, zal dit draderig zijn en dit maakt een asperge minder lekker.
Het water waar je de asperges in gaat koken dient smaakvol te zijn, dit zal de asperges namelijk nog net even iets lekkerder maken dan ze koken in standaard water.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 12-05-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Schil de witte asperges. Voel met je vingers of je geen stukje vergeten bent, aangezien aspergeschillen draderig zijn om te eten.
Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af en leg de asperges in koud water om te voorkomen dat ze gaan verkleuren.
Plaats de aspergeschillen in een grote pan en vul met koud water.
Voeg een klontje boter en wat zout toe om een smaakvol water te maken en breng aan de kook.
Haal na ongeveer een kwartier de aspergeschillen uit het water.
Was ondertussen de verse peterselie en hak deze fijn. Bak of kook de krieltjes en kook de eieren 7 minuten lang.
Leg de geschilde witte asperges in de grote pan met het water waar de aspergeschillen in gekookt zijn.
Zet het vuur laag en laat de witte asperges 15 minuten lang garen.
De witte asperges zijn gaar als je ze een beetje kunt buigen.
Zet het vuur dan uit en laat de witte asperges in de pan totdat je deze gaat opdienen.
Je kunt in plaats van de Hollandaisesaus ook een simpele geklaarde botersaus maken. Dit is ook een traditionele saus om bij witte asperges te serveren.
Voeg hiervoor simpelweg boter toe aan een kleine sauspan en laat geheel smelten. Je zult zien dat er een witte kraag aan de bovenkant vormt.
Haal deze laag er voorzichtig af met behulp van een lepel. Herhaal totdat er geen randje meer zichtbaar is. De boter is nu geklaard en klaar om te serveren.
Verdeel 5 witte asperges over een bord en snijd de gekookte eieren in partjes.
Verdeel de krieltjes en gekookte ham. Maak het gerecht af door er Hollandaisesaus of geklaarde botersaus over de asperges te schenken.
Garneer met gesneden peterselie.
Geniet van deze heerlijke asperges met ham ei en boter, eet smakelijk!
Hoeveel asperges per persoon?
Voor een voorgerecht kun je uit gaan van ongeveer 200 tot 250 gram ongeschilde asperges per persoon. Gebruik je asperges voor een hoofdmenu? Gebruik dan tot 500 gram asperges per persoon.
Hoe kun je verse asperges het beste bewaren?
Gebruik een vochtige doek, maar maak deze niet te nat. Bewaar de asperges onder de vochtige doek in de groentelade van je koelkast.
Kun je asperges ook invriezen?
Het is mogelijk om verse asperges in te vriezen om ze voor een langere tijd te kunnen bewaren. De smaak en kwaliteit gaat hierdoor wel wat achteruit.
Schil de asperges en snijd deze eventueel op een gewenste lengte. Je kunt de asperges dan bewaren in een diepvrieszak, maar het is beter om gebruik te maken van een vacumeermachine.
Je bereid de bevroren asperges door ze direct in kokend water te leggen, laat de asperges niet eerst ontdooien. Kook ze dan iets korter dan wat gebruikelijk is met verse asperges.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.