Witte asperges met Hollandaisesaus

(15)

Een klassiek recept voor witte asperges met Hollandaisesaus. Serveer met gekookt ei, ham en krieltjes. Recept voor 4 personen.

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Witte asperges met Hollandaisesaus

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 20 witte asperges
  • 4 eieren
  • 8 plakjes gekookte ham
  • 400 gram krieltjes
  • Klontje boter
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • Hollandaisesaus, of gebruik geklaarde boter als saus
Witte asperges met Hollandaisesaus Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Aspergepan of een grote pan
  • 2 kleine pannetjes
  • Dunschiller

Bereiding


Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/witte-asperges-met-hollandaisesaus


Voorbereiding -- 30 minuten

Schil de witte asperges. Voel met je vingers of je geen stukje vergeten bent, aangezien aspergeschillen draderig zijn om te eten. Snijd ongeveer 2 cm van de bodem af en leg de asperges in koud water om te voorkomen dat ze gaan verkleuren.

Plaats de aspergeschillen in een grote pan en vul met koud water. Voeg een klontje boter en wat zout toe om een smaakvol water te maken en breng aan de kook. Haal na ongeveer een kwartier de aspergeschillen uit het water. 

Was ondertussen de verse peterselie en hak deze fijn. Bak of kook de krieltjes en kook de eieren 7 minuten lang. Leg de geschilde witte asperges in de grote pan met het water waar de aspergeschillen in gekookt zijn. Zet het vuur laag en laat de witte asperges 15 minuten lang garen. 

De witte asperges zijn gaar als je ze een beetje kunt buigen. Zet het vuur dan uit en laat de witte asperges in de pan totdat je deze gaat opdienen. 

Witte asperges met Hollandaisesaus
Witte asperges met Hollandaisesaus

De witte asperges met Hollandaisesaus afmaken -- 10 minuten

Je kunt in plaats van de Hollandaisesaus ook een simpele geklaarde botersaus maken. Dit is ook een traditionele saus om bij witte asperges te serveren. 

Voeg hiervoor simpelweg boter toe aan een kleine sauspan en laat geheel smelten. Je zult zien dat er een witte kraag aan de bovenkant vormt. Haal deze laag er voorzichtig af met behulp van een lepel. Herhaal totdat er geen randje meer zichtbaar is. De boter is nu geklaard en klaar om te serveren. 

Verdeel 5 witte asperges over een bord en snijd de gekookte eieren in partjes. Verdeel de krieltjes en gekookte ham. Maak het gerecht af door er Hollandaisesaus of geklaarde botersaus over de asperges te schenken. Garneer met gesneden peterselie. Geniet van deze heerlijke asperges met ham ei en boter, smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

15 stemmen

Witte asperges met Hollandaisesaus: Veel gestelde vragen

Hoeveel asperges per persoon?

Voor een voorgerecht kun je uit gaan van ongeveer 200 tot 250 gram ongeschilde asperges per persoon. Gebruik je asperges voor een hoofdmenu? Gebruik dan tot 500 gram asperges per persoon.

Hoe kun je verse asperges het beste bewaren?

Gebruik een vochtige doek, maar maak deze niet te nat. Bewaar de asperges onder de vochtige doek in de groentelade van je koelkast.

Kun je asperges ook invriezen?

Het is mogelijk om verse asperges in te vriezen om ze voor een langere tijd te kunnen bewaren. De smaak en kwaliteit gaat hierdoor wel wat achteruit.

Schil de asperges en snijd deze eventueel op een gewenste lengte. Je kunt de asperges dan bewaren in een diepvrieszak, maar het is beter om gebruik te maken van een vacumeermachine.

Je bereid de bevroren asperges door ze direct in kokend water te leggen, laat de asperges niet eerst ontdooien. Kook ze dan iets korter dan wat gebruikelijk is met verse asperges.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.