Een tomatensaus is 1 van de 5 moedersauzen van Escoffier.
Een tomatensaus is 1 van de 5 moedersauzen, op deze pagina leggen we uit hoe je zelf een klassieke tomatensaus kunt maken. Dit recept komt van de grootmeester Escoffier. Auguste Escoffier was een heel belangrijke Franse chef.
Bak het vet uit het spek door het spek en een eetlepel water in een braadpan te doen. Plaats de deksel op de pan en zet het vuur op middel-lage stand. Het water zal voorkomen dat het varkensvlees bruin wordt of aanbrandt.
Voeg dan boter, wortels en ui toe. Fruit deze 5 minuten aan op middel-laag vuur, of tot zacht. Roer de bloem er doorheen en bak voor nog een aantal minuten. Op deze manier gebruik je het vet uit het varkensvlees en de boter om een roux te maken. Een roux wordt gebruikt als verdikkingsmiddel.
Voeg de gesneden tomaten toe en kook totdat de tomaten zacht en gaar geworden zijn. Je zult dan merken dat de tomaten het vocht los gaan laten. Plet het teentje knoflook en voeg deze gepeld toe aan de pan, voeg dan ook de witte kalfsfond toe.
Dek de braadpan af met de deksel en laat een uur lang op laag vuur rustig sudderen. Om een nog smakelijke klassieke tomatensaus te maken laat je de saus anderhalf tot twee uur lang sudderen. Het recept van Escoffier laat ons weten om de saus naderhand door een Tamis (soort fijne zeef) te halen. Wij hebben de saus eerst in de blender gepureerd en vervolgens door een fijne zeef gehaald. Breng de klassieke tomatensaus op smaak met peper, zout en een snufje suiker.
Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/zelf-tomatensaus-maken
Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.