Heb je zin in iets lekkers en gezonds? Dit zijn tien recepten met heerlijke vette vissoorten als zalm, haring en sardines. Deze vissen hebben één ding gemeen: ze staan bol staan van de gezonde vetzuren. Alles reden dus om wat vaker vette vis op tafel te zetten.
1. Gerookte makreelsalade
Gerookte makreel leent zich uitstekend voor een heerlijke salade, zoals deze. Naast makreel bevat hij sperziebonen, gekookte eitjes, zwarte olijven, komkommer en uienringen. Een lekkere vinaigrette erover en je kunt gezond genieten.
2. Zalmbonbons met garnalen
Wil je eens iets aparts maken? Duik dan de keuken in voor zalmbonbons met garnalen. Dit lekkere hapje zit boordevol gezonde voedingsstoffen, zoals omega 3 in zalm en zink in garnalen. Ook eiwitten kun je in dit lekkere borrelhapje vinden. Doe er je voordeel mee!
3. Kleine gefrituurde visjes
Nog zo’n lekker hapje voor bij de borrel zijn deze kleine gefrituurde visjes. Gebruik vette vissoorten als sardines en sprot om veel gezonde omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Je kunt dit gerecht ook gebruiken voor het bereiden van een tapas maaltijd. Probeer het eens!
4. Venkelsoep met zalm
Zalm en dille is een bekende combinatie, maar deze soep met kruidige venkel en gebakken zalmfilet is net zo lekker. Je voegt nog bleekselderij toe voor een hartige smaak. Om optimaal te profiteren van de eiwitten in zalm, bak je deze niet te lang.
5. Zalmspread
Deze heerlijke zalmspread bevat wilde zalm en is daardoor nog rijker aan omega 3-vetzuren dan een spread van kweekzalm.
6. Poké bowl met tonijn
Tonijn is een heerlijke vette vissoort. Helaas bevat deze roofvis naast gezonde vetzuren ook veel zware metalen. Daarom is het beter om niet te vaak tonijn te eten. Als je het dan toch eens doet, maak dan eens deze lekkere poké bowl met tonijn.
In de poké bowl komen verschillende smaken samen. Denk aan het zoete van wortel en mais en het frisse van komkommer, limoen en jonge sojaboontjes. Radijs voegt pit toe en tonijn de kenmerkende ziltige smaak.
Gember, sojasaus, sushiazijn en sesamzaad geven dit gerecht een Oosterse twist. Als je peper toevoegt, krijgt het gerecht iets pittigs. Met avocado zorg je voor romige zachtheid en kroepoek is er gewoon erg lekker bij.
Gebruik zilvervliesrijst als je meer vezels wil binnenkrijgen en bloemkoolrijst als je koolhydraatarm wil eten om af te vallen of je bloedsuikerspiegel in balans te houden. In dit artikel vind je nog meer tips en ideeën voor het geval je gewicht kwijt wil raken.
7. Pepesan Ikan
Pepesan Ikan is een heerlijk kruidig gerecht met de vette vis makreel. Je maakt hiervoor zelf de boemboe van zowel verse als gedroogde kruiden en specerijen. Bijzonder is de toevoeging van kimirinoten en tamarinde, die het gerecht een typisch Aziatische smaak geven.
Samen met de boemboe pak je de makreel in in folie of bananenblad, zodat je pakketjes krijgt die je in de oven kunt leggen. Na ongeveer een half uur is de makreel gaar en kun je genieten van een fantastisch gerecht, dat ook nog eens heel gezond is. Enjoy!
8. Broodje spekbokking
Wil je jezelf verwennen? Maak dan eens luxe broodje haring met bietjes, crème fraîche en augurk. De licht rokerige smaak van de haring gaat fantastisch samen met het zurige van augurk, het zoetige van bietjes en het romige van crème fraîche. Met rode ui erop krijgt deze lekkernij ook iets pittigs. Geniet ervan!
9. Zalm spiesen van de barbecue
Zalm is een vis die niet bij de barbecue mag ontbreken. Maak eens deze lekkere zalmspiesen, waarbij je de vis combineert met diverse groenten. Gezond!
10. Op de huid gebakken zalm met lente ui en limoen
Nog zo’n lekker gerecht met zalm dat je vaker op tafel wil zetten. Het malse van de zalm combineert fantastisch met het frisse van lente ui en limoen.