Een broodje spekbokking is een heerlijk luxe broodje gerookte haring. Deze haring is koud gerookt, hierdoor heeft de haring een subtiele gerookte smaak, waardoor dit niet zal overheersen.
Ik gebruikte voor dit broodje spekbokking een dikke snee Iers sodabrood, dit combineert goed met de licht zoute haring doordat het brood zacht van binnen en knapperig van buiten is. Je kunt ook andere soorten rustiek brood gebruiken, zoals meergranen.
De gerookte zoutige smaak van haring gaat perfect samen met de aardse rode biet, zure augurk en romige crème fraîche. Een luxe broodje die je makkelijk zelf thuis maakt, klaar binnen een handomdraai.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 21-02-2024, dit recept is voor 1 persoon en duurt 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Haal de gerookte haring uit de koelkast, deze is namelijk het lekkerste op kamertemperatuur.
Pel de rode ui en snijd deze in (halve) dunne ringen. Snijd de augurken en rode biet in plakken.
Hak de peterselie fijn, houd een beetje apart en meng de rest met 2 eetlepels crème fraîche.
Voeg 1 theelepel appelazijn toe en breng op smaak met peper en zout.
Besmeer het brood met de crème fraîche, beleg met plakken rode biet en leg hier de haring filets bovenop.
Maak het broodje spekbokking af met rode ui, augurk en peterselie. Eet smakelijk!
Wat is spekbokking?
Spekbokking is een gezouten koud gerookte haring, de temperatuur zal hierbij onder de 30 graden Celsius blijven. Door het koud roken zal deze haring malser zijn dan warm gerookte haring.
Wanneer een haring warm gerookt gaat worden, boven 30 graden Celsius, heet dit stoombokking. Wordt de haring overigens in zijn geheel verkocht i.p.v. filets, wordt dit bakbokking genoemd.
Wat is het verschil tussen haring en bokking?
Een haring is een vette vis die rauw, gepekeld of gerookt gegeten kan worden. Pas als de haring wordt gerookt, is het bokking. Bokking kan zowel gezouten als ongezouten zijn.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.