Pepesan Ikan (gestoomde makreel uit Indonesië)
😍 14 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Pepesan Ikan

Luister naar dit recept

Pepesan ikan is een bekend visgerecht uit Indonesië met een beetje pit en boordevol kruiden. Heerlijk gestoomde makreel met een zelfgemaakte boemboe.

50 minuten
2 personen

Voedingsbalansscore

Ongebalanceerd
5.5/10
Glycemische index
Glycemische belasting
17.38 (Laag)
2.62 (Laag)

Voedingswaarde per portie

Kcal
567.60 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
15.07 g
4.02 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
44.20 g
9.46 g
Eiwitten
30.07 g
Vezels
2.66 g
Natrium
336.70 mg
Pepesan Ikan ingrediënten

Recept pepesan ikan

Ingrediënten

2 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept pepesan ikan allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-09-2021, dit recept is voor 2 personen en duurt 50 minuten.

Bijgewerkt op: 24-10-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
35 minuten
Totale tijd
50 minuten

Voorbereiding – 15 minuten

Zorg eerst dat de makreel is schoongemaakt, je kunt dit ook door de visboer laten doen. Je kunt eventueel ook de hele makreel, zonder ingewanden, gebruiken.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verhit een kleine bakpan en rooster de kemiri noten enkele minuten in de droge bakpan. Verplaats de geroosterde noten naar een kleine blender of vijzel.

Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze grof. Schil de gemberwortel en snijd deze ook grof. Verhit een beetje olie in de bakpan op hoog vuur en fruit de sjalot, knoflook, gember en chili enkele minuten aan.

Maak een boemboe door de sjalot, knoflook, gember, rode peper en geroosterde kemiri noten te pureren. Voeg dan tamarindepasta, snuf zout, korianderzaad, kurkuma en laos toe.

Pepesan Ikan
Pepesan Ikan

Pepesan Ikan afmaken – 35 minuten

Verdeel de boemboe aan de binnen- en buitenkant van de makrelen. Plaats een halve citroengras stengel in elke makreel en verdeel dan ook de limoenblaadjes over de makreel.

Verplaats de makreel naar een stuk aluminumfolie, of bananenblad, en vouw het dicht tot een pakketje. Zorg ervoor dat je het pakketje niet te strak dicht maakt.

Leg de pakketjes in een grote ovenschaal en bak de makreel mooi gaar in ongeveer een half uur. De exacte baktijd is afhankelijk van de grootte van de makreel.

Verwijder de citroengras stengels en limoenblaadjes, serveer met bijvoorbeeld rijst, kroepoek en atjar tjampoer. Eet smakelijk!

Tips!

Kan ik voor het maken van Pepesan Ikan ook gerookte makreel gebruiken?

Traditioneel wordt Pepesan ikan gemaakt met verse makreel, maar je kunt eventueel ook gerookte makreel gebruiken. Deze hoeft dan minder lang gestoomd te worden dan verse makreel.

Hoe maak ik een hele verse makreel schoon?

Snijd eerst voorzichtig de buik open, verwijder dan alle ingewanden. Snijd achter de kieuw met een scherp mes de kop eraf. Spoel de makreel aan de binnen- en buitenkant schoon onder koud stromend water.

Wat vind je hiervan?

14 waarderingen
😍
14
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
567.60 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
15.07 g
4.02 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
44.20 g
9.46 g
Eiwitten
30.07 g
Vezels
2.66 g
Natrium
336.70 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
1 verse makrelen vis 387.00 - - 31.05 g 7.35 g 27.00 g - 130.50 mg 1.50 mg 24.00 mg 45.00 mg 405.00 mg 300.00 mg 0.15 mg 0.90 mg 82.50 µg 63.00 µg - 12.00 mg 1.50 mg 0.15 mg 0.45 mg 0.30 mg 12.75 µg 12.00 µg - - -
0.5 grote sjalot 6.40 1.46 g - 0.04 g - 0.36 g 0.52 g - 0.30 mg 14.40 mg - - - - - - - 3.76 mg - - - - - - - - - -
1.5 knoflooktenen 14.70 2.94 g 0.09 g 0.01 g - 0.63 g 0.20 g 0.42 mg 0.15 mg 17.85 mg 2.10 mg 63.00 mg 13.65 mg 0.03 mg 0.11 mg 0.16 µg - 1.47 mg - - 0.02 mg 0.01 mg 0.04 mg - 0.42 µg - - -
2.5 kemiri noten noten 50.48 0.98 g 0.29 g 4.94 g 1.17 g 1.15 g 0.28 g 0.30 mg 0.28 mg 10.88 mg 22.28 mg 48.82 mg 36.68 mg 0.09 mg 0.26 mg - 0.21 µg 0.08 mg - - 0.02 mg 0.01 mg 0.04 mg - 1.65 µg 0.03 mg 0.06 µg -
1.5 cm verse gemberwortel 1.86 0.35 g - 0.03 g - 0.04 g 0.04 g 0.15 mg 0.06 mg 0.60 mg 1.20 mg 7.80 mg 0.90 mg 0.01 mg 0.07 mg - - 0.15 mg - - - - - - - - - -
0.5 snuf zout - - - - - - - 200.00 mg - 0.05 mg 1.45 mg 0.03 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.5 theelepel tamarindepasta 14.34 3.75 g 3.44 g 0.04 g 0.01 g 0.17 g 0.31 g 1.68 mg 0.17 mg 4.44 mg 5.52 mg 37.68 mg 6.78 mg 0.05 mg 0.01 mg - 0.06 µg 0.21 mg - 1.80 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg - 0.84 µg 0.01 mg 0.17 µg -
0.5 stengel citroengras 9.90 2.53 g 0.17 g 0.05 g 0.01 g 0.18 g 0.18 g 0.60 mg 0.80 mg 6.50 mg 6.00 mg 72.30 mg 4.40 mg 0.02 mg 0.07 mg - 0.07 µg 0.26 mg - 5.00 mg 0.01 mg 0.02 mg 0.02 mg - 7.50 µg 0.05 mg 2.18 µg -
2 limoenblaadjes 0.66 0.10 g - 0.01 g - 0.03 g 0.03 g 0.10 mg 0.01 mg 5.00 mg 0.60 mg 4.00 mg 0.80 mg - 0.01 mg - 0.01 µg 0.60 mg - 8.00 mg - - - - 0.20 µg 0.03 mg 0.01 µg -
0.5 rode chili peper 2.32 0.44 g - 0.04 g - 0.07 g 0.05 g - 0.11 mg 0.53 mg - - 1.50 mg - - - - 6.75 mg - 0.11 mg - - - - - - - -
0.5 theelepel gemalen korianderzaad 4.47 0.81 g - 0.27 g 0.02 g 0.19 g 0.63 g 0.53 mg 0.24 mg 10.64 mg 4.95 mg 19.01 mg 4.48 mg 0.02 mg 0.07 mg - - 0.32 mg - - - - 0.01 mg - 0.15 µg 0.04 mg 4.65 µg -
0.5 theelepel gemalen kurkuma 3.75 0.44 g 0.02 g 0.22 g 0.02 g 0.18 g 0.11 g 1.68 mg 0.66 mg 9.31 mg 3.66 mg 17.88 mg 4.99 mg 0.01 mg 0.05 mg 0.11 µg 0.04 µg 0.08 mg - - 0.01 mg - - - 0.10 µg 0.03 mg 0.05 µg -
0.5 theelepel gemalen laos 5.64 1.27 g - 0.02 g 0.01 g 0.08 g 0.33 g 0.74 mg 0.16 mg 6.60 mg 3.20 mg 27.00 mg 2.20 mg 0.01 mg 0.04 mg - 0.03 µg - - - - - 0.01 mg - - 0.01 mg - -
0.5 scheutje klein zonnebloemolie 66.08 - - 7.48 g 0.87 g - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    567.60 15.07 g 4.02 g 44.20 g 9.46 g 30.07 g 2.66 g 336.70 mg 4.45 mg 110.79 mg 95.96 mg 702.51 mg 376.38 mg 0.40 mg 1.57 mg 82.77 µg 63.42 µg 13.67 mg 12.00 mg 16.41 mg 0.22 mg 0.51 mg 0.43 mg 12.75 µg 22.86 µg 0.20 mg 7.12 µg -
8 reacties op "Pepesan Ikan"
Dirk zegt op 03-11-2025
Ha, Veronique echte discussie is het geworden. Die Rastreliger is de kembung dus, die door Kokkieblanda elders al wel eens opgevoerd wordt in haar visgerechten. Bij de ingredienten zegt ze dan doodleuk: 500 grs kembung, of bandeng, bij de visboer bestellen, ik zie de grote ogen van die visboer dan al, nooit van gehoord mevrouw/meneer, maar makreel of kabeljauw hebben we wel hoor, hoeveel wilt U?
Dirk zegt op 02-11-2025
Ja, die pepesan! Nooit eerder van gehoord, maar wel in gedoken nu. Pepesan gaat dus over de bereiding (in bananenblad), en ikan betekent vis in het algemeen. Wie, o wie in NL kan me uitleggen wanneer, of waar, die makreel ( de nlse, atlantische dus) erin is geslopen? In het gerecht dat overal geserveerd wordt?? Want in Indonesie heb je allerlei pepesans, van de eigen makreel soorten als kembu, en anderen,en zelfs van kip (pepesan ajam)......
Véronique zegt op 03-11-2025
Hi Dirk, dat klopt helemaal dat 'ikan' vis betekent. Je kunt onder deze naam ook een ander recept op mijn site vinden, hier maak ik gebruik van witvis. Pepesan betekent inderdaad de bereiding in een bananenblad, daar kan vanalles in gegaard worden, zoals bijv kip (pepesan ajam) maar ik heb gekozen voor aluminiumfolie omdat bananenblad minder makkelijk verkrijgbaar is. In Indonesië worden allerlei soorten vis gebruikt, waaronder meestal een tropische makreelsoort (Rastrelliger). In Nederland (of Frankrijk in mijn geval) is deze niet verkrijgbaar, daardoor is de Nederlandse (of Europese) makreel de vervanger voor deze tropische soort geworden. Veel liefs, Véronique
Dirk zegt op 27-10-2025
Plus dat de vers produkten (anders dan de specerijen) uit de gordel van smaragd natuurlijk heel andere oorsprong, bron en smaken hebben dan de vis, geit, en varken (de babi) van bij ons. Daar hoor ik weinig over in de kookrubrieken, maar is wel essentieel natuurlijk.
Dirk zegt op 27-10-2025
Heb het nagevraagd bij TILT, verse makreel was het ook daar dus niet, maar gerookte uit de diepvries. begrijpelijk, voor wie bekend is met de besognes en overwegingen van de horeca.
Véronique zegt op 28-10-2025
Dat is zeker begrijpelijk, ik heb namelijk zelf 10 jaar in horeca keukens gewerkt :) En je hebt helemaal gelijk dat niet elk ingrediënt altijd hetzelfde is, o.a. afhankelijk van hun oorsprong. Veel liefs, Véronique
Dirk zegt op 24-10-2025
Vandaag zag ik de pepesan op het menu in TiLT eetcafe, Utrecht. En vraag me af of ze met verse of gerookte makreel gewerkt hebben, en met kemangi of met galangan ( = laos). Morgen daar toch eens vragen of ze het ook als meeneem gerechtje kunnen leveren, want hele portie lijkt me wat veel.
Véronique zegt op 24-10-2025
Hi Dirk, bedankt voor je bericht! In principe wordt een pepesan traditioneel met verse makreel gemaakt, maar er wordt inderdaad ook wel eens gekozen voor gerookte makreel (oa ivm verkrijgbaarheid). Ben benieuwd hoe zij deze bereiden en laat het alvast smaken! Tipje: Mochten ze geen meeneem gerechtje leveren, kun je deze ook thuis zelf maken met mijn recept :) Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kruiden Vis Kruidig Vis uit de oven

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.