Ohmydish.nl


Pepesan Ikan

Pepesan ikan is een bekend visgerecht uit Indonesië met een beetje pit en boordevol kruiden. Heerlijk gestoomde makreel met een zelfgemaakte boemboe.

50 minuten 2 personen Hoofdgerechten
Pepesan Ikan

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 verse makrelen
  • 1 grote sjalot
  • 3 knoflooktenen
  • 5 kemiri noten
  • 3 cm verse gemberwortel
  • snuf zout
  • 1 theelepel tamarindepasta (assem)
  • 1 stengel citroengras
  • 4 limoenblaadjes
  • 1 rode chili peper
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel gemalen laos
  • klein scheutje zonnebloemolie
Pepesan Ikan ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • grote ovenschaal
  • kleine bakpan
  • houten lepel
  • kleine blender of vijzel
  • snijplank & koksmes
  • aluminiumfolie of bananenbladeren

Bereiden


50 minuten 2 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pepesan-ikan


Voorbereiding – 15 minuten

Zorg eerst dat de makreel is schoongemaakt, je kunt dit ook door de visboer laten doen. Je kunt eventueel ook de hele makreel, zonder ingewanden, gebruiken.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verhit een kleine bakpan en rooster de kemiri noten enkele minuten in de droge bakpan. Verplaats de geroosterde noten naar een kleine blender of vijzel.

Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze grof. Schil de gemberwortel en snijd deze ook grof. Verhit een beetje olie in de bakpan op hoog vuur en fruit de sjalot, knoflook, gember en chili enkele minuten aan.

Maak een boemboe door de sjalot, knoflook, gember, rode peper en geroosterde kemiri noten te pureren. Voeg dan tamarindepasta, snuf zout, korianderzaad, kurkuma en laos toe.

Pepesan Ikan afmaken – 35 minuten

Verdeel de boemboe aan de binnen- en buitenkant van de makrelen. Plaats een halve citroengras stengel in elke makreel en verdeel dan ook de limoenblaadjes over de makreel.

Verplaats de makreel naar een stuk aluminumfolie, of bananenblad, en vouw het dicht tot een pakketje. Zorg ervoor dat je het pakketje niet te strak dicht maakt.

Leg de pakketjes in een grote ovenschaal en bak de makreel mooi gaar in ongeveer een half uur. De exacte baktijd is afhankelijk van de grootte van de makreel.

Verwijder de citroengras stengels en limoenblaadjes, serveer met bijvoorbeeld rijst, kroepoek en atjar tjampoer. Eet smakelijk!

Pepesan Ikan: veelgestelde vragen

Kan ik voor het maken van Pepesan Ikan ook gerookte makreel gebruiken?

Traditioneel wordt Pepesan ikan gemaakt met verse makreel, maar je kunt eventueel ook gerookte makreel gebruiken. Deze hoeft dan minder lang gestoomd te worden dan verse makreel.

Hoe maak ik een hele verse makreel schoon?

Snijd eerst voorzichtig de buik open, verwijder dan alle ingewanden. Snijd achter de kieuw met een scherp mes de kop eraf. Spoel de makreel aan de binnen- en buitenkant schoon onder koud stromend water.

Aangeraden producten (6)

Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Romige rijst met courgette
Volgend recept →
Bibimbap met biefstuk

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten.