Pepesan ikan is een bekend visgerecht uit Indonesië met een beetje pit en boordevol kruiden. Heerlijk gestoomde makreel met een zelfgemaakte boemboe.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 09-09-2021, dit recept is voor 2 personen en duurt 50 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Zorg eerst dat de makreel is schoongemaakt, je kunt dit ook door de visboer laten doen. Je kunt eventueel ook de hele makreel, zonder ingewanden, gebruiken.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Verhit een kleine bakpan en rooster de kemiri noten enkele minuten in de droge bakpan. Verplaats de geroosterde noten naar een kleine blender of vijzel.
Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze grof. Schil de gemberwortel en snijd deze ook grof. Verhit een beetje olie in de bakpan op hoog vuur en fruit de sjalot, knoflook, gember en chili enkele minuten aan.
Maak een boemboe door de sjalot, knoflook, gember, rode peper en geroosterde kemiri noten te pureren. Voeg dan tamarindepasta, snuf zout, korianderzaad, kurkuma en laos toe.
Verdeel de boemboe aan de binnen- en buitenkant van de makrelen. Plaats een halve citroengras stengel in elke makreel en verdeel dan ook de limoenblaadjes over de makreel.
Verplaats de makreel naar een stuk aluminumfolie, of bananenblad, en vouw het dicht tot een pakketje. Zorg ervoor dat je het pakketje niet te strak dicht maakt.
Leg de pakketjes in een grote ovenschaal en bak de makreel mooi gaar in ongeveer een half uur. De exacte baktijd is afhankelijk van de grootte van de makreel.
Verwijder de citroengras stengels en limoenblaadjes, serveer met bijvoorbeeld rijst, kroepoek en atjar tjampoer. Eet smakelijk!
Kan ik voor het maken van Pepesan Ikan ook gerookte makreel gebruiken?
Traditioneel wordt Pepesan ikan gemaakt met verse makreel, maar je kunt eventueel ook gerookte makreel gebruiken. Deze hoeft dan minder lang gestoomd te worden dan verse makreel.
Hoe maak ik een hele verse makreel schoon?
Snijd eerst voorzichtig de buik open, verwijder dan alle ingewanden. Snijd achter de kieuw met een scherp mes de kop eraf. Spoel de makreel aan de binnen- en buitenkant schoon onder koud stromend water.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.