Klassieke spekkoek komt oorspronkelijk uit Nederlands-Indië. Dunne laagjes vanille cake wisselen zich af met dunne laagjes kruidige cake; de moeite waard!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 24-06-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Als je zelf speculaaskruiden wilt maken, dien je dit eerst te doen. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Ontvet de kom en garde van je elektrische mixer met een paar druppels citroensap en keukenpapier. Scheid dan de eieren en voeg 7 eiwitten toe aan de ontvette kom samen met een eetlepel poedersuiker. De overige 2 eiwitten kun je gebruiken voor een ander recept, zoals pavlova.
Houd de 9 eidooiers apart en klop de eiwitten enkele minuten, tot er stijve pieken zijn ontstaan.
Meng de zachte boter met de overige poedersuiker tot een glad mengsel. Roer er dan de eidooiers doorheen, wederom tot het glad is. Dit kun je doen met een garde of met een elektrische mixer, het hoeft niet luchtig te zijn. Voeg het merg van 1 vanillestokje toe.
Schep de luchtige eiwitten door het botermengsel en verdeel het beslag dan in gelijke delen over 2 kommen. Voeg speculaaskruiden en nootmuskaat toe aan 1 helft van het beslag, deze helft van het beslag zal donkerder van kleur worden.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius, bij voorkeur met onder warmte.
Verdeel 2,5 eetlepel wit beslag over de bodem van de springvorm. Verdeel dit dunne laagje zo gelijkmatig mogelijk. Bak het ongeveer 5 minuten, haal het dan uit de oven en stel deze in op bovenwarmte als dit mogelijk is.
Verdeel er dan 2,5 eetlepel donker beslag over (het beslag met de kruiden), wederom zo gelijkmatig mogelijk. Bak dit dan wederom 5 minuten lang. De exacte tijd is afhankelijk van je oven, het deeg moet net gaar zijn, zacht blijven en niet verkleuren.
Herhaal de laagjes tot al het beslag is gebruikt. Laat de spekkoek een beetje afkoelen voor je deze uit de springvorm haalt. Snijd eventueel de randjes weg en geniet ervan!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.