Zelf wijnzuurkool maken

(3)

Zelf wijnzuurkool maken is niet moeilijk, je doet dit het beste met een keramische zuurkoolpot. Deze gefermenteerde kool kun je tot wel een jaar bewaren.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten
Zelf wijnzuurkool maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 witte kool (ongeveer 2 kg)
  • 300 ml witte wijn, liefst een droge soort
  • 40 gram zout
  • 40 zwarte peperkorrels
  • 16 jeneverbessen
  • 10 laurierblaadjes
Zelf wijnzuurkool maken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • keramische zuurkoolpot
  • snijplank & koksmes
  • mandoline, snijmachine of food processor

Bereiding


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-wijnzuurkool-maken


Voorbereiding – 30 minuten

Maak de zuurkoolpot goed schoon voor gebruik, zodat er geen bacteriën bij de kool kunnen komen.

Verwijder de buitenste bladeren indien nodig en haal dan nog een aantal grote bladeren van de kool en leg opzij. Deze gaan we gebruiken om de witte kool in de pot af te dekken.

Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern. Schaaf elk stuk in dunne reepjes met een mandoline, snijmachine of food processor. Je kunt de kool eventueel ook fijn snijden met een koksmes, maar zorg er wel voor dat de reepjes erg dun zijn.

Begin met een laagje zout en leg hier dan een laag kool op. Kneus de kool telkens met je vuist of met een zwaar lang voorwerp. Maak 4 lagen en leg tussen elke laag kool 10 zwarte peperkorrel, 4 jeneverbessen, 2 laurierblaadjes en een deel van het zout. Herhaal tot alle kool gebruikt is.

Er mag voor je gevoel teveel zout in zitten, dit helpt namelijk bij het fermentatieproces.

Schenk de witte wijn over de kool heen en voeg water toe tot de kool nét onder water staat. Dek de kool af door de koolbladeren bovenop te leggen. Leg hier de stenen van de zuurkoolpot op.

Plaats de deksel op de zuurkoolpot en maak een waterslot door de rand te vullen met water. Dit is erg belangrijk omdat het gas tijdens het fermenteren wel kan ontsnappen, maar er geen bacteriën van buitenaf in de zuurkool kunnen komen.

Zelf wijnzuurkool maken
Zelf wijnzuurkool maken

Wachten tot de wijnzuurkool klaar is – 6 tot 8 weken

Bewaar de zuurkoolpot op een plek waar de temperatuur zo constant mogelijk is, zoals een kelder.

Wacht tenminste 6 weken voordat je de zuurkool gaat gebruiken. Controleer elke week het waterslot en zorg ervoor dat er altijd voldoende water in het waterslot zit.

Tip: je kunt de zuurkool tot een jaar lang in de zuurkoolpot bewaren, zolang het waterslot actief is. Je kunt de zuurkool ook uit de pot halen en bijvoorbeeld vacumeren in porties, vergeet dan niet om ook iets van het vocht toe te voegen. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

3 stemmen

Zelf wijnzuurkool maken: Veel gestelde vragen

Welk zout voor zuurkool?

Het maakt in principe niet zoveel uit welk zout je gebruikt, maar het beste kun je fijn zout gebruiken.

Hoe lang moet zuurkool rijpen?

Het rijpen, ofwel fermenteren, duurt minimaal 6 weken.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.