Zelf wijnzuurkool maken is niet moeilijk, je doet dit het beste met een keramische zuurkoolpot. Deze gefermenteerde kool kun je tot wel een jaar bewaren.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 20-01-2023, dit recept is voor 10 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Maak de zuurkoolpot goed schoon voor gebruik, zodat er geen bacteriën bij de kool kunnen komen.
Verwijder de buitenste bladeren indien nodig en haal dan nog een aantal grote bladeren van de kool en leg opzij. Deze gaan we gebruiken om de witte kool in de pot af te dekken.
Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern. Schaaf elk stuk in dunne reepjes met een mandoline, snijmachine of food processor. Je kunt de kool eventueel ook fijn snijden met een koksmes, maar zorg er wel voor dat de reepjes erg dun zijn.
Begin met een laagje zout en leg hier dan een laag kool op. Kneus de kool telkens met je vuist of met een zwaar lang voorwerp. Maak 4 lagen en leg tussen elke laag kool 10 zwarte peperkorrel, 4 jeneverbessen, 2 laurierblaadjes en een deel van het zout. Herhaal tot alle kool gebruikt is.
Er mag voor je gevoel teveel zout in zitten, dit helpt namelijk bij het fermentatieproces.
Schenk de witte wijn over de kool heen en voeg water toe tot de kool nét onder water staat. Dek de kool af door de koolbladeren bovenop te leggen. Leg hier de stenen van de zuurkoolpot op.
Plaats de deksel op de zuurkoolpot en maak een waterslot door de rand te vullen met water. Dit is erg belangrijk omdat het gas tijdens het fermenteren wel kan ontsnappen, maar er geen bacteriën van buitenaf in de zuurkool kunnen komen.
Bewaar de zuurkoolpot op een plek waar de temperatuur zo constant mogelijk is, zoals een kelder.
Wacht tenminste 6 weken voordat je de zuurkool gaat gebruiken. Controleer elke week het waterslot en zorg ervoor dat er altijd voldoende water in het waterslot zit.
Tip: je kunt de zuurkool tot een jaar lang in de zuurkoolpot bewaren, zolang het waterslot actief is. Je kunt de zuurkool ook uit de pot halen en bijvoorbeeld vacumeren in porties, vergeet dan niet om ook iets van het vocht toe te voegen. Geniet ervan!
Welk zout voor zuurkool?
Het maakt in principe niet zoveel uit welk zout je gebruikt, maar het beste kun je fijn zout gebruiken.
Hoe lang moet zuurkool rijpen?
Het rijpen, ofwel fermenteren, duurt minimaal 6 weken.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.