Zelf kroketten maken

(19)

Zelf kroketten maken ziet er wellicht moeilijker uit dan het is. Heerlijk draadjesvlees met een krokante gefrituurde paneerlaag.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-03-2020, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024

Kooktijd 2 uur 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hapjes en snacks Calorieën 131 calorieën p.p.
Zelf kroketten maken

Ingrediënten


  • 500 gram runder stoofvlees
  • 1 liter runderbouillon - je kunt deze zelf maken of gebruik bouillonblokjes
  • optioneel: een aantal zwarte peperkorrels
  • 60 gram roomboter
  • 60 gram bloem + extra
  • optioneel: klein scheutje room
  • peper en zout naar smaak
  • 3 eiwitten
  • paneermeel
Zelf kroketten maken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • vergiet
  • grote kom
  • 2 vorken
  • ondiepe schaal
  • 3 diepe borden
  • braadpan of friteuse

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 2 uur 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hapjes en snacks Calorieën 131 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-kroketten-maken


Voorbereiding – 2 uur

Snijd het stoofvlees in stukjes, niet al te groot. Breng dit samen met een liter runderbouillon in een middelgrote pan aan de kook. Voeg hier eventueel een aantal peperkorrels aan toe. Zodra de bouillon kookt, zet je het vuur laag en laat ongeveer 1,5 uur zachtjes koken.

Je zult merken dat de bouillon is ingekookt en sterker van smaak is geworden. Pluk het vlees fijn, dit kun je het beste met 2 vorken doen. Meet 200 ml van de bouillon af en zet dit opzij. Verwarm 60 gram boter en voeg dan in één keer 60 gram bloem toe.

Laat de roux nog even door garen en voeg dan geleidelijk 200 ml bouillon toe. Roer dan eventueel een klein beetje room erdoor samen met de stukjes stoofvlees.

Breng op smaak met peper en zout, je mag best wat meer peper gebruiken want dat past goed bij het rundvlees. Schep het mengsel in een (ondiepe) schaal en laat de ragout minimaal 4 uur afkoelen. 

Zelf kroketten maken
Zelf kroketten maken

De kroketten afmaken – 30 minuten

Zet 3 diepe borden klaar, vul er eentje met bloem, een andere met eiwit en de laatste met paneermeel. Gebruik je handen om kroketten te vormen van de ragout, een kroket heeft de mooiste dikte met 80 gram ragout.

Haal deze eerst door de bloem, dan door het eiwit en dan door het paneermeel. Zorg telkens dat de ragout volledig bedekt is. Om er zeker van te zijn dat ze goed bedekt zijn, haal je ze nogmaals door de bloem, eiwit en paneermeel.

Herhaal tot alle ragout is gebruikt. Je kunt ze nu eventueel eerst invriezen, maar dit is niet perse noodzakelijk. Verwarm de zonnebloem- of andere neutrale olie tot ongeveer 180 graden Celsius. 

Frituur de kroketten in delen tot ze mooi goudbruin zijn en serveer direct. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-03-2020, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024


Waardeer dit recept!
19 stemmen

Zelf kroketten maken: Veel gestelde vragen

Wat zit er in een kroket?

Voor de rundvlees kroketten zit er voor het grootste gedeelte stoofvlees, ofwel draadjesvlees, in de kroketten. Verder ook nog o.a. een roux en bouillon.

Welk rundvlees voor kroketten?

Je kunt verschillende soorten rundvlees gebruiken dat geschikt is om te sudderen/stoven. Denk hierbij aan runderpoulet, riblappen of sukadelappen. 

Hoe bak je kroketten?

Verwarm neutrale olie of frituurolie tot 175 graden Celsius en frituur de kroketten dan mooi goudbruin. Frituur niet teveel kroketten tegelijk en leg ze nooit op elkaar.

2 reacties op Zelf kroketten maken

Axl plaatste op 21-03-2020 om 14:39:22
Altijd al zelf willen maken, maar nooit gedaan. Met jou recept hopelijk wel ;)
Ohmydish plaatste op 21-03-2020 om 15:15:06
Dat gaat vast goed komen, laat ze smaken Axl! :)

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.