Zelf bouillon maken is zoveel lekkerder, het is niet moeilijk en je kunt er allerlei restjes groenten in doen. Je hebt er wel even de tijd voor nodig om de smaken tot zijn recht te laten komen.
Zelf bouillon maken is makkelijk, smaakvol en een goede manier om de koelkast leeg te maken. Er zijn veel verschillende soorten bouillon die je makkelijk thuis zelf kunt maken, op deze pagina leggen wij uit hoe je zelf een eigen runderbouillon maakt.
Je kunt het vlees, botten en groenten aanbakken in de pan maar door het roosteren in de oven krijgt de bouillon een vollere smaak en vooral een mooiere kleur. Daarom is het aan te raden om altijd te beginnen met het roosteren van de ingrediënten.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 02-06-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 07-05-2025
Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 225 graden Celsius.
Begin met het in stukken snijden van de prei, uien, teentjes knoflook, wortelen, selderijstengels, knolselderij en het rundvlees. Je hoeft de groentes niet te schillen, de `pulp` zal weggegooid worden. Het makkelijkste en snelste is door de groentes te wassen in een groot vergiet.
Giet de groentes af en pak een grote bakplaat. Verdeel de mergpijp, het rundvlees, de groenten en tomatenpuree over de bakplaat.
Bak dit alles in de voorverwarmde oven een minuut of 30 lang. De geur is geweldig en doordat je alles roostert zal de runderbouillon een intense en rijke smaak krijgen.
Voeg het geroosterde vlees, botten en groentes toe aan een grote pan. Giet er dan 2.5 liter water overheen.
Voeg er dan de rozemarijn, tijm en peterselie, laurierblaadjes, peperkorrels en jeneverbessen aan toe. Laat de pan tenminste 1.5 uur lang zachtjes sudderen op laag vuur (met de deksel erop).
Hoe langer de runderbouillon kan trekken, des te sterker de smaak zal zijn. Haal halverwege het kookproces de vetlaag van de bouillon af die naar boven is komen drijven.
Gebruik een kaasdoek om de bouillon te zeven, heb je geen kaasdoek? Gebruik dan een hele fijne zeef en/of een schone theedoek. Gooi alles weg, behalve de runderbouillon zelf uiteraard.
Je hebt nu een heerlijke runderbouillon die je als basis voor soepen, stoofpotjes, sauzen enzovoorts kunt gebruiken. Geniet ervan!
Waarom het vlees, botten en groenten eerst roosteren in de oven?
Door het roosteren van het vlees, botten, groenten en tomatenpuree krijgen deze een prachtige kleur. Dit zal de smaak en kleur van de runderbouillon ten goede komen, waardoor deze intens en vol zal worden.
Hoe lang kan ik zelfgemaakte runderbouillon bewaren?
Je kunt zelfgemaakte runderbouillon tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt deze ook invriezen om deze langer te kunnen bewaren.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
0.33 | mergpijpen | 44.90 | 5.80 g | 4.50 g | 2.20 g | 1.30 g | 0.40 g | 0.20 g | 20.00 mg | 0.08 mg | 3.00 mg | 2.00 mg | 15.00 mg | 8.00 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.01 µg | 0.50 µg | - | 0.01 mg | 1.00 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.01 µg | 0.80 µg | 0.10 mg | 0.20 µg | - | ||
0.17 | stuk | flink vettig rundvlees of runderbotten voor in de soep | 29.21 | - | - | 0.81 g | 0.16 g | 5.47 g | - | 16.10 mg | 0.51 mg | 1.15 mg | 4.60 mg | 80.50 mg | 46.00 mg | 0.01 mg | 1.01 mg | - | - | - | 0.02 mg | - | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.05 mg | 0.37 µg | 1.15 µg | - | - | - | |
0.67 | wortelen | 7.20 | 1.25 g | 1.17 g | - | - | 0.21 g | 0.77 g | 8.00 mg | 0.08 mg | 8.00 mg | 1.60 mg | 48.00 mg | 10.67 mg | - | 0.03 mg | - | - | 0.53 mg | - | 0.29 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 4.00 µg | - | - | - | ||
50 | gram | knolselderij | 15.50 | 2.50 g | - | 0.20 g | - | 1.00 g | 2.50 g | 40.00 mg | 0.50 mg | 40.00 mg | 5.00 mg | 200.00 mg | 45.00 mg | 0.02 mg | 0.15 mg | - | - | 7.50 mg | - | - | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.08 mg | - | 17.50 µg | - | - | - | |
0.67 | selderijstengels | selderij | 7.93 | 1.63 g | - | 0.05 g | - | 0.33 g | 0.75 g | 65.33 mg | 0.19 mg | 37.33 mg | 4.67 mg | 186.67 mg | 18.67 mg | - | 0.05 mg | - | - | 14.00 mg | - | 0.23 mg | 0.03 mg | 0.05 mg | 0.03 mg | - | 5.60 µg | - | - | - | |
0.08 | prei | 3.13 | 0.42 g | 0.31 g | 0.03 g | - | 0.19 g | 0.26 g | 0.52 mg | 0.10 mg | 6.25 mg | 1.04 mg | 26.04 mg | 3.13 mg | - | 0.03 mg | - | - | 2.60 mg | - | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 0.03 mg | - | 6.25 µg | - | - | - | ||
0.33 | uien | 15.00 | 2.54 g | 2.54 g | 0.08 g | 0.04 g | 0.50 g | 1.04 g | 3.75 mg | 0.21 mg | 12.50 mg | 4.17 mg | 72.92 mg | 17.50 mg | 0.03 mg | 0.33 mg | - | - | 2.71 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | - | 4.17 µg | - | - | - | ||
0.33 | teentje | knoflook | 2.33 | 0.47 g | 0.02 g | - | - | 0.10 g | 0.03 g | 0.07 mg | 0.02 mg | 2.83 mg | 0.33 mg | 10.00 mg | 2.17 mg | - | 0.02 mg | 0.03 µg | - | 0.23 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.07 µg | - | - | - | |
0.67 | laurierblaadjes | 2.09 | 0.48 g | - | 0.06 g | 0.02 g | 0.05 g | 0.18 g | 0.33 mg | 0.29 mg | 5.56 mg | 0.80 mg | 3.53 mg | 0.75 mg | - | 0.01 mg | - | 0.01 µg | 0.31 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 1.20 µg | 0.06 mg | - | - | ||
1.67 | peperkorrels | 0.52 | 0.08 g | - | - | - | 0.02 g | 0.03 g | 0.07 mg | 0.05 mg | 0.67 mg | - | 2.17 mg | 0.30 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ||
1 | gedroogde jeneverbessen | 3.53 | 0.64 g | - | 0.15 g | 0.01 g | 0.10 g | 0.54 g | - | 0.06 mg | 6.60 mg | 0.40 mg | 5.25 mg | 2.70 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 0.01 µg | 0.21 mg | - | - | - | - | - | - | 0.09 µg | 0.02 mg | 0.28 µg | - | ||
0.67 | takje | peterselie | 0.79 | 0.04 g | - | - | - | 0.10 g | 0.11 g | 0.70 mg | 0.18 mg | 0.93 mg | 1.17 mg | 19.83 mg | 3.03 mg | - | 0.02 mg | - | - | 3.73 mg | - | 0.02 mg | - | 0.01 mg | - | - | 2.80 µg | - | - | - | |
0.67 | takje | rozemarijn | 3.80 | 0.45 g | - | 0.16 g | - | 0.05 g | 0.20 g | 0.50 mg | 0.30 mg | 13.00 mg | - | 10.00 mg | - | - | - | - | - | 0.60 mg | - | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | |
0.67 | takje | tijm | 3.26 | 0.49 g | - | 0.03 g | 0.01 g | 0.11 g | 0.28 g | 0.18 mg | 0.35 mg | 8.00 mg | 3.20 mg | 12.20 mg | 2.10 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | - | 3.20 mg | - | 4.60 mg | - | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | |
11.67 | gram | tomatenpuree | 8.87 | 1.63 g | 1.17 g | - | - | 0.41 g | 0.34 g | 52.50 mg | 0.47 mg | 3.50 mg | 6.42 mg | 99.17 mg | 8.17 mg | 0.06 mg | 0.17 mg | - | - | 3.50 mg | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | 3.50 µg | - | - | - | |
0.42 | liter | water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
148.05 | 18.42 g | 9.71 g | 3.78 g | 1.53 g | 9.04 g | 7.22 g | 208.05 mg | 3.38 mg | 149.33 mg | 35.39 mg | 791.27 mg | 168.18 mg | 0.18 mg | 1.91 mg | 0.04 µg | 0.52 µg | 39.13 mg | 0.03 mg | 6.19 mg | 0.13 mg | 0.15 mg | 0.31 mg | 0.38 µg | 47.12 µg | 0.18 mg | 0.48 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!