Zelf bouillon maken is zoveel lekkerder, het is niet moeilijk en je kunt er allerlei restjes groenten in doen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 02-06-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 10-11-2024
Zelf bouillon maken is makkelijk, smaakvol en een goede manier om de koelkast leeg te maken.
Er zijn veel verschillende soorten bouillon die je makkelijk thuis zelf kunt maken, op deze pagina leggen wij uit hoe je zelf een eigen runderbouillon maakt.
Verhit de oven voor tot een temperatuur van 225 graden Celsius. Begin dan met het in stukken snijden van de prei, uien, teentjes knoflook, wortelen, selderijstengels, knolselderij en het rundvlees.
Je hoeft de groentes niet te schillen, de `pulp` zal weggegooid worden. Het makkelijkste en snelste is door de groentes te wassen in een groot vergiet.
Giet de groentes dan af en pak een grote bakplaat. Verdeel de mergpijp, het rundvlees, de groenten en tomatenpuree over de bakplaat.
Bak dit alles in de voorverwarmde oven een minuut of 30 lang. De geur is geweldig en doordat je alles roostert zal de runderbouillon een intense en rijke smaak krijgen.
Voeg het geroosterde vlees, botten en groentes toe aan een grote pan. Giet er dan 2.5 liter water overheen.
Voeg er dan de rozemarijn, tijm en peterselie, laurierblaadjes, peperkorrels en jeneverbessen aan toe. Laat de pan tenminste 1.5 uur lang zachtjes opstaan (met de deksel erop).
Hoe langer de runderbouillon kan trekken, des te sterker de smaak zal zijn. Haal halverwege het kookproces de vetlaag van de bouillon af die naar boven is komen drijven.
Gebruik een kaasdoek om de bouillon te zeven, heb je geen kaasdoek? Gebruik dan een hele fijne zeef. Gooi alles weg, behalve de runderbouillon zelf uiteraard.
Je hebt nu een heerlijke runderbouillon die je als basis voor soepen, stoofpotjes, sauzen enzovoorts kunt gebruiken. Geniet ervan!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.