Zelf runderbouillon maken

(1)

Zelf bouillon maken is zoveel lekkerder, het is niet moeilijk en je kunt er allerlei restjes groenten in doen. Laat een reactie achter

Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Categorie Basisrecepten Calorieën 27 calorieën p.p.
Zelf runderbouillon maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 mergpijpen
  • Een flink stuk vettig rundvlees of runderbotten voor in de soep
  • 4 wortelen
  • Groot stuk knolselderij
  • 4 selderijstengels
  • Halve prei
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Een aantal laurierblaadjes
  • Ongeveer 10 peperkorrels
  • Ongeveer 6 gedroogde jeneverbessen
  • Aantal takjes peterselie
  • Aantal takjes rozemarijn
  • Aantal takjes tijm
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 2.5 liter water
Zelf runderbouillon maken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Oven
  • Bakplaat
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Grote pan
  • Groot vergiet
  • Kaasdoek (optioneel)

Bereiding


Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Categorie Basisrecepten Calorieën 27 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-runderbouillon-maken


Zelf bouillon maken is makkelijk, smaakvol en een goede manier om de koelkast leeg te maken.

Er zijn veel verschillende soorten bouillon die je makkelijk thuis zelf kunt maken, op deze pagina leggen wij uit hoe je zelf een eigen runderbouillon maakt. 

Roosteren van de groentes en het vlees – 30 minuten

Verhit de oven voor tot een temperatuur van 225 graden Celsius. Begin dan met het in stukken snijden van de prei, uien, teentjes knoflook, wortelen, selderijstengels, knolselderij en het rundvlees.

Je hoeft de groentes niet te schillen, de `pulp` zal weggegooid worden. Het makkelijkste en snelste is door de groentes te wassen in een groot vergiet.

Giet de groentes dan af en pak een grote bakplaat. Verdeel de mergpijp, het rundvlees, de groenten en tomatenpuree over de bakplaat.

Bak dit alles in de voorverwarmde oven een minuut of 30 lang. De geur is geweldig en doordat je alles roostert zal de runderbouillon een intense en rijke smaak krijgen. 

Zelf runderbouillon maken
Zelf runderbouillon maken

De runderbouillon afmaken – 1.5 uur

Voeg het geroosterde vlees, botten en groentes toe aan een grote pan. Giet er dan 2.5 liter water overheen.

Voeg er dan de rozemarijn, tijm en peterselie, laurierblaadjes, peperkorrels en jeneverbessen aan toe. Laat de pan tenminste 1.5 uur lang zachtjes opstaan (met de deksel erop).

Hoe langer de runderbouillon kan trekken, des te sterker de smaak zal zijn. Haal halverwege het kookproces de vetlaag van de bouillon af die naar boven is komen drijven. 

Gebruik een kaasdoek om de bouillon te zeven, heb je geen kaasdoek? Gebruik dan een hele fijne zeef. Gooi alles weg, behalve de runderbouillon zelf uiteraard.

Je hebt nu een heerlijke runderbouillon die je als basis voor soepen, stoofpotjes, sauzen enzovoorts kunt gebruiken. Geniet ervan!


Waardeer dit recept!
1 stem

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!