Tomatentartaar

(4)

Deze vegetarische tomatentartaar is een heerlijk voorgerecht met de lekkerste tomaten, kappertjes en meer. Een kleurrijke twist op de klassieke steak tartaar. Laat een reactie achter

Een tomatentartaar is een smaakvolle vegetarische vervanger van de klassieke steak tartaar. Een heerlijk vegetarisch en veganistisch voorgerecht.

Zorg ervoor dat de tomaten niet te rijp zijn, de tartaar zal dan niet stevig genoeg zijn. Wanneer de tomaten erg sappig zijn, kun je deze iets langer laten uitlekken.

Je kunt behalve peterselie en basilicum eventueel ook nog extra bieslook toevoegen, gebruik hiervan niet teveel omdat er ook al bosui in zit. Aangezien deze beide een sterke ui-achtige smaak hebben, kan dit snel gaan overheersen.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Voorgerechten
Tomatentartaar

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 700 gram tomaten
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel kappertjes
  • verse peterselie
  • verse basilicum
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel appel cider azijn
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • rucola
Tomatentartaar Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • vergiet
  • middelgrote kom
  • lepel
  • optioneel: sla centrifuge
  • optioneel: ronde uitsteker

Bereiding


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Voorgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/tomatentartaar


Voorbereiding – 15 minuten

Was de tomaten en verwijder de kroontjes. Snijd de tomaten in kleine stukjes en plaats deze in een vergiet. Bestrooi met een beetje zout en laat de tomaten 10 minuten staan in het vergiet.

Was de rucola indien nodig en verwijder overtollig water met een sla centrifuge.

Tomatentartaar
Tomatentartaar

De tomatentartaar afmaken – 15 minuten

Snijd de helft van de bosui zeer fijn en de andere helft in dunne ringetjes. Houd een beetje basilicum apart voor de garnering en snijd de rest fijn.

Hak de peterselie en 1 eetlepel kappertjes fijn en meng dit samen met de fijngesneden bosui, basilicum, 2 theelepels tomatenpuree en 1 eetlepel appel cider azijn in een middelgrote kom.

Voeg de uitgelekte tomaten toe en breng op smaak met peper en zout.

Serveer de tomatentartaar in een rondje op het midden van een bord en serveer met een beetje rucola. Maak af met verse basilicum, bosui ringetjes en een beetje goede olijfolie. Eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
4 stemmen

Tomatentartaar: Veel gestelde vragen

Welke tomaten voor een tomatentartaar?

Je kunt verschillende soorten tomaten gebruiken voor het maken van een tomatentartaar. Houd er vooral rekening mee dat de tomaten niet te zacht zijn, stevige tomaten zullen voor een stevigere tartaar zorgen. Zorg er wel voor dat de tomaten rijp zijn waardoor ze veel smaak zullen hebben.

Welke kruiden voor een tomatentartaar?

Tomaten combineren goed met veel verschillende soorten kruiden, naast verse kruiden zoals peterselie, basilicum, oregano, rozemarijn of bieslook kun je tomaten ook prima combineren met specerijen zoals (gemalen) komijn of zelfs lavendel.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.