Tamales bestaan uit een maïsdeegrol en een vulling waarbij keuze is uit vlees, groenten, kaas en meer. Een traditioneel gerecht uit Latijns-Amerika.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 11-11-2021, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 25 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Als je gedroogde maiskolfbladeren gebruikt dien je deze eerst in water te leggen zodat ze weer buigbaar zullen worden. Leg er dan iets zwaars op zodat ze niet kunnen gaan drijven.
Plaats de pepers in kokend water tot ze net onder staan en laat ze zacht worden in ongeveer een half uur. Pureer de pepers vervolgens in een blender, voeg een deel van het water toe zodat het een glad mengsel zal worden.
Verhit een scheutje olie in een middelgrote bakpan en bak hierin het gehakt rul. Voeg het gladde pepermengsel toe samen met een theelepel zout en laat het indikken. Laat de vulling vervolgens volledig afkoelen.
Maak het deeg door maismeel, zout, komijn en bakpoeder te mengen. Je kunt dit deeg met een elektrische mixer maken of kneed het deeg met de hand.
Voeg geleidelijk 700 ml bouillon toe samen met 90 ml olie tot het een stevig deeg is geworden.
De kleinere bladeren kun je het beste in repen knippen, hiermee gaan we de pakketjes dicht knopen. Plaats een blad recht voor je, schep er een flinke lepel deeg in en druk het plat. Laat de randen vrij en verdeel dan een lepel van het gehakt in het midden.
Sluit het pakketje door de zijkanten over de vulling te vouwen en rol het strak op. Vouw de onderkant van het blad naar boven en maak het pakketje dicht met een reepje van het blad. De bovenkant is dus nog open, zo kan de stoom ontsnappen.
Herhaal tot alle vulling en deeg is gebruikt, je kunt met dit recept ongeveer 25 tamales maken. Zet de tamales direct in een groot vergiet, de pakketjes worden namelijk gaar gestoomd.
Plaats een laag water in een grote pan en plaats het vergiet met de pakketjes bovenop. Plaats een deksel op de pan met vergiet en stoom de tamales gaar in ongeveer een uur.
Je kunt controleren of ze gaar zijn door te kijken of het deeg nog aan de bladeren plakt, komt het makkelijk los dan zijn de tamales gaar.
Serveer direct met tomatensalsa of tomatillo salsa en eventueel zure room, eet smakelijk!
Waar kan ik maiskolfbladeren kopen?
Je kunt verse maiskolven kopen en dan de bladeren gebruiken, deze hoef je dan niet in water zacht te laten worden want deze zijn al zacht en buigbaar.
Je kunt ook gedroogde maiskolfbladeren / maïsbladeren / corn husks kopen, deze verkopen ze soms bij een toko en ook bij verschillende webshops.
Kan ik de mais husks vervangen?
Je kunt eventueel ook bananenblad gebruiken.
Welk maismeel voor tamales?
Traditioneel wordt hier masa harina voor gebruikt, een wit maismeel meestal van het merk Maseca. Het merk P.A.N. is echter veel beter verkrijgbaar, soms zelfs bij de grotere supermarkten maar elke toko verkoopt het ook.
Wat betekent tamale?
Het woord tamalli betekend in het Nahuatl (Inheemse taal in Mexico) zoiets als ingepakt.
Kan ik het gehakt vervangen?
Je kunt vele soorten vullingen gebruiken, zoals bijvoorbeeld een vulling van kip, stoofvlees, varkensvlees, kaas, bonen of groenten. Denk hierbij aan carnitas, pulled chicken, zwarte bonen, zoete aardappel, paprika, paddenstoelen of zelfs bloemkool. Kook of rooster de groenten dan vooraf.
Wat is lekker bij tamales?
Tamales zijn lekker met tomatensalsa of tomatillo salsa en eventueel zure room. Je kunt er ook avocado of guacamole bij serveren of verkruimelde (Mexicaanse) kaas zoals cotija kaas. Deze kaas is een beetje vergelijkbaar met feta.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.