Surinaamse pom

(9)

Een bekend en populair gerecht in Suriname: de Surinaamse pom. Een goede pom is een tikkeltje zoet, zuur, zout én umami tegelijk en heeft een vrij stevige structuur.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 27-02-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024

Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Surinaamse pom

Ingrediënten


  • 600 gram kipdijfilet
  • 1 tomaat
  • handvol selderijblad
  • 1 eetlepel gemalen piment
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • snuf nootmuskaat
  • halve theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • 350 ml kippenbouillon
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 eetlepels ketchup
  • klont roomboter
  • optioneel: 1 madame jeannette

Ingrediënten pomtayer

  • 1 kg geraspte pomtayer (te koop bij de toko)
  • handvol selderijblad
  • 3 eetlepels piccalilly
  • halve citroen
  • 1 sinaasappel
  • 1 maggiblokje
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel gemalen piment
  • 1 eetlepel suiker
  • zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • snijplank &koksmes
  • optioneel: vijzel of koffiemolen
  • middelgrote kom
  • braadpan
  • vleestang
  • houten lepel
  • grote kom
  • zeef
  • siliconen kwast
  • ovenschaal
  • oven

Surinaamse pom Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/surinaamse-pom


Voorbereiding – 10 minuten

Zorg ervoor dat de pomtayer ontdooid is. Indien je kippendijen met bot gebruikt, kun je het bot met een scherp mes verwijderen.

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Hak 2 handenvol selderijblad fijn en snijd de tomaat in kleine stukjes. 

Indien je pimentkorrels gebruikt, dien je deze eerst te vermalen. Dit kun je eventueel met een vijzel of een koffiemolen doen.

Kip en saus maken – 45 minuten

Snijd de kipdijfilets in grove stukken en voeg 1 eetlepel gemalen piment, een snuf nootmuskaat, halve theelepel zwarte peper en een theelepel zout toe. Meng goed en zorg dat alle kip bedekt is met de kruiden.

Verhit een klont boter in een braadpan en bak de kip in delen mooi bruin. Haal de kip dan uit de pan, voeg indien nodig een beetje extra boter toe en verhit opnieuw. Fruit de ui en knoflook 2 minuten in de boter en voeg dan de tomaat en de helft van de selderij toe.

Bak het geheel enkele minuten en voeg 70 gram tomatenpuree en 2 eetlepels ketchup toe en bak dit nog enkele minuten langer. Blus af met een scheutje kippenbouillon om de aanbaksels van de bodem los te maken. Schenk na enkele minuten de rest van de kippenbouillon erbij.

Plaats de stukken kip terug in de pan, voeg eventueel een hele madame jeannette peper toe en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Zorg ervoor dat de peper heel blijft, anders zal de pom te pittig worden.

Haal de kip dan weer uit de pan en houd apart. Schenk de saus door een zeef en schenk dan terug in een pan. Laat de saus vervolgens inkoken tot een dikke saus en breng op smaak met peper en zout. Houd het ui mengsel apart.

Surinaamse pom
Surinaamse pom

Pomtayer maken –10 minuten

Haal de geraspte pomtayer uit de verpakking en meng deze direct met 3 eetlepels piccalilly, het sap van een halve citroen en het sap van een sinaasappel. Het zuur zal voorkomen dat de pomtayer zal verkleuren.

Verkruimel een maggi blokje erbij en voeg de resterende selderij, 2 eetlepels ketchup, 1 eetlepel suiker en een eetlepel gemalen piment toe.

Voeg ongeveer 40 ml van de saus toe aan de pomtayer, meng goed en breng op smaak met zout, zwarte peper en citroensap indien nodig.

Surinaamse pom met zuur
Surinaamse pom met zuur

Surinaamse pom afmaken – 1 uur + wachttijd

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet een ovenschaal in met boter.

Begin met de helft van de pomtayer, leg hier de stukken kip op en verdeel het ui mengsel erover.

Zelf Surinaamse pom maken
Zelf Surinaamse pom maken

Verdeel de rest van de pomtayer over de kip en strijk de bovenkant glad. Verdeel de saus over de bovenkant van de pom.

Zelf Surinaamse pom maken 2
Zelf Surinaamse pom maken 2

Bak de pom 45 minuten in de oven en draai de ovenschotel dan zodat alle kanten gelijkmatig kleuren. Bak de pom nogmaals 45 minuten en controleer of deze gaar is. Dit kun je controleren met een vork, wanneer de vork er schoon uitkomt is de pom gaar.

Laat de pom nog even staan voor je deze gaat aansnijden, anders zal deze te zacht zijn. Het liefst laat je de pom een nacht staan, zo wordt deze stevig en zijn alle smaken ingetrokken. Je kunt deze dan opwarmen in de oven, dek de pom dan af met aluminiumfolie. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 27-02-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024


Waardeer dit recept!
9 stemmen

Surinaamse pom: Veel gestelde vragen

Wat is pomtayer?

Pomtayer (pomtajer, tayer, tajer) is een wortelknol van de tayerplant. De tayer heeft iets weg van aardappel, ofwel ‘pommes’ in het Frans en daar komt de naam pomtayer hoogstwaarschijnlijk vandaan.

Waar kan ik pomtayer kopen?

Pomtayer, ofwel pongtaya, wordt geraspt verkocht in de meeste toko's. Doorgaans van het merk Lufo en vind je in de vriezer.

Hoe serveer je Surinaamse pom?

Surinaamse pom wordt vaak geserveerd met kousenband als een hoofdmaaltijd. De pom wordt dan na het stevig worden kort opgewarmd in de oven of magnetron.

Daarnaast wordt de pom geserveerd op het bekende en populaire broodje pom. Hierbij worden Surinaamse puntjes samen met de pom opgewarmd in de oven of magnetron waarna ze worden geserveerd met Surinaams zuurgoed.

0 reacties op Surinaamse pom

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.