Surinaams zuurgoed

(16)

Surinaams zuurgoed met komkommer en paprika is ontzettend smaakvol door de toevoeging van kruiden, een super lekker bijgerecht van knapperige groenten. Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-03-2023, dit recept is voor 8 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 01-09-2023

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Bijgerechten Calorieën 22 calorieën p.p.
Surinaams zuurgoed

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • optioneel: 1 madame jeannette peper
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels
  • 5 piment korrels
  • 1 eetlepel zout
  • 4 eetlepels suiker
  • 300 ml water
  • 100 ml azijn
Surinaams zuurgoed Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • (oven)schaal
  • kleine pan
  • steriele potten

Bereiding


Kooktijd 20 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Bijgerechten Calorieën 22 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/surinaams-zuurgoed


Voorbereiding – 10 minuten

Was de komkommer en paprika, verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd beide in reepjes of plakjes.

Pel de rode ui en snijd deze in (halve) dunne ringen. Snijd de madame jeannette peper in plakjes, als je niet van pittig houdt kun je deze het beste volledig weglaten.

Surinaams zuurgoed
Surinaams zuurgoed

Surinaams zuurgoed afmaken – 20 minuten + wachttijd

Meng de komkommer, paprika, rode ui en pepertje in een schaal. 

Verwarm 300 ml water samen met 100 ml azijn, 1 eetlepel zout, 4 eetlepels suiker, 2 laurierblaadjes, 5 kruidnagels en 5 piment korrels in een pan.

Verwarm tot de suiker is opgelost en het mengsel goed heet is. Schenk het hete mengsel over de groenten en dek af met huishoudfolie.

Laat de groenten een uur staan en zorg er ondertussen voor dat je potten gesteriliseerd zijn. Dit kun je makkelijk doen door deze enkele minuten te koken in kokend water, zo doodt je de bacteriën. 

Verdeel de groenten en het vocht over de potten en draai de deksel erop. De zoetzure groenten worden als bijgerecht gebruikt in de Surinaamse keuken en horen standaard op een broodje pom. Eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
16 stemmen

Surinaams zuurgoed: Veel gestelde vragen

Welke groenten voor Surinaams zuurgoed?

Deze zoetzure groenten worden soms met enkel komkommer gemaakt, maar soms word er naast komkommer en paprika ook nog wortel toegevoegd.

Kan ik de groenten ook direct in de potten doen?

Je kunt de groenten ook goed mengen en eventueel direct in de potten doen. Zorg er dan wel voor dat de kruiden evenredig verdeeld worden over de potten zodat alle groenten de smaken kunnen opnemen.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.