Surinaams zuurgoed

(17)

Surinaams zuurgoed met komkommer en paprika is ontzettend smaakvol door de toevoeging van kruiden, een super lekker bijgerecht van knapperige groenten.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-03-2023, dit recept is voor 8 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 01-09-2023

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Bijgerechten Calorieën 22 calorieën p.p.
Surinaams zuurgoed

Ingrediënten


  • 1 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • optioneel: 1 madame jeannette peper
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels
  • 5 piment korrels
  • 1 eetlepel zout
  • 4 eetlepels suiker
  • 300 ml water
  • 100 ml azijn

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • (oven)schaal
  • kleine pan
  • steriele potten

Surinaams zuurgoed Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Bijgerechten Calorieën 22 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/surinaams-zuurgoed


Voorbereiding – 10 minuten

Was de komkommer en paprika, verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd beide in reepjes of plakjes.

Pel de rode ui en snijd deze in (halve) dunne ringen. Snijd de madame jeannette peper in plakjes, als je niet van pittig houdt kun je deze het beste volledig weglaten.

Surinaams zuurgoed
Surinaams zuurgoed

Surinaams zuurgoed afmaken – 20 minuten + wachttijd

Meng de komkommer, paprika, rode ui en pepertje in een schaal. 

Verwarm 300 ml water samen met 100 ml azijn, 1 eetlepel zout, 4 eetlepels suiker, 2 laurierblaadjes, 5 kruidnagels en 5 piment korrels in een pan.

Verwarm tot de suiker is opgelost en het mengsel goed heet is. Schenk het hete mengsel over de groenten en dek af met huishoudfolie.

Laat de groenten een uur staan en zorg er ondertussen voor dat je potten gesteriliseerd zijn. Dit kun je makkelijk doen door deze enkele minuten te koken in kokend water, zo doodt je de bacteriën. 

Verdeel de groenten en het vocht over de potten en draai de deksel erop. De zoetzure groenten worden als bijgerecht gebruikt in de Surinaamse keuken en horen standaard op een broodje pom. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-03-2023, dit recept is voor 8 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 01-09-2023


Waardeer dit recept!
17 stemmen

Surinaams zuurgoed: Veel gestelde vragen

Welke groenten voor Surinaams zuurgoed?

Deze zoetzure groenten worden soms met enkel komkommer gemaakt, maar soms word er naast komkommer en paprika ook nog wortel toegevoegd.

Kan ik de groenten ook direct in de potten doen?

Je kunt de groenten ook goed mengen en eventueel direct in de potten doen. Zorg er dan wel voor dat de kruiden evenredig verdeeld worden over de potten zodat alle groenten de smaken kunnen opnemen.

0 reacties op Surinaams zuurgoed

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.