Broodje pom naar Surinaams recept
😍 6 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Broodje pom

Surinaamse pom is een ovenschotel met pomtayer, kip en de lekkerste saus. Maak eens een populair broodje pom, extra lekker met zuurgoed en sambal.

2 uur 15 minuten
6 personen
Broodje pom ingrediënten

Recept broodje pom

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept broodje pom allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-03-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur 15 minuten.

Bijgewerkt op: 26-02-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
2 uur 5 minuten
Totale tijd
2 uur 15 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Zorg ervoor dat de pomtayer ontdooid is. Indien je kippendijen met bot gebruikt, kun je het bot met een scherp mes verwijderen.

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Hak 2 handenvol selderijblad fijn en snijd de tomaat in kleine stukjes. 

Indien je pimentkorrels gebruikt, dien je deze eerst te vermalen. Dit kun je eventueel met een vijzel of een koffiemolen doen.

Kip en saus maken – 45 minuten

Snijd de kipdijfilets in grove stukken en voeg 1 eetlepel gemalen piment, een snuf nootmuskaat, halve theelepel zwarte peper en een theelepel zout toe. Meng goed en zorg dat alle kip bedekt is met de kruiden.

Verhit een klont boter in een braadpan en bak de kip in delen mooi bruin. Haal de kip dan uit de pan, voeg indien nodig een beetje extra boter toe en verhit opnieuw. Fruit de ui en knoflook 2 minuten in de boter en voeg dan de tomaat en de helft van de selderij toe.

Bak het geheel enkele minuten en voeg 70 gram tomatenpuree en 2 eetlepels ketchup toe en bak dit nog enkele minuten langer. Blus af met een scheutje kippenbouillon om de aanbaksels van de bodem los te maken. Schenk na enkele minuten de rest van de kippenbouillon erbij.

Plaats de stukken kip terug in de pan, voeg eventueel een hele madame jeannette peper toe en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Zorg ervoor dat de peper heel blijft, anders zal de pom te pittig worden.

Haal de kip dan weer uit de pan en houd apart. Schenk de saus door een zeef en schenk dan terug in een pan. Laat de saus vervolgens inkoken tot een dikke saus en breng op smaak met peper en zout. Houd het ui mengsel apart.

Surinaamse pom
Surinaamse pom

Pomtayer maken –10 minuten

Haal de geraspte pomtayer uit de verpakking en meng deze direct met 3 eetlepels piccalilly, het sap van een halve citroen en het sap van een sinaasappel. Het zuur zal voorkomen dat de pomtayer zal verkleuren.

Verkruimel een maggi blokje erbij en voeg de resterende selderij, 2 eetlepels ketchup, 1 eetlepel suiker en een eetlepel gemalen piment toe.

Voeg ongeveer 40 ml van de saus toe aan de pomtayer, meng goed en breng op smaak met zout, zwarte peper en citroensap indien nodig.

Surinaamse pom afmaken – 1 uur + wachttijd

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet een ovenschaal in met boter.

Begin met de helft van de pomtayer, leg hier de stukken kip op en verdeel het ui mengsel erover.

Verdeel de rest van de pomtayer over de kip en strijk de bovenkant glad. Verdeel de saus over de bovenkant van de pom.

Bak de pom 45 minuten in de oven en draai de ovenschotel dan zodat alle kanten gelijkmatig kleuren. Bak de pom nogmaals 45 minuten en controleer of deze gaar is. Dit kun je controleren met een vork, wanneer de vork er schoon uitkomt is de pom gaar.

Laat de pom nog even staan voor je deze gaat aansnijden, anders zal deze te zacht zijn. 

Broodje pom
Broodje pom

Het broodje pom afmaken – 10 minuten

Snijd de broodjes open, dit kun je vanaf de bovenkant of langs de zijkant doen. Besmeer de broodjes met een laagje sambal.

Verdeel een deel van de Surinaamse pom over de broodjes en verwarm het geheel ongeveer 5 minuten in de oven op 200 graden Celsius.

Maak de broodjes af met Surinaams zuurgoed, eet smakelijk!

Tips!

Welke broodjes voor een broodje pom?

Voor een broodje pom worden meestal Surinaamse puntjes gebruikt, deze zitten een beetje tussen harde en zachte broodjes in.

Welke sambal voor een broodje pom?

Voor een broodje pom kun je sambal naar smaak gebruiken, zoals sambal brandal.

Wat vind je hiervan?

6 waarderingen
😍
6
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
465.82 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
52.11 g
12.94 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
19.94 g
6.27 g
Eiwitten
20.84 g
Vezels
7.92 g
Natrium
1538.98 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
100 gram kipdijfilet 213.00 0.20 g - 16.50 g 4.50 g 16.00 g - 75.00 mg 0.70 mg 8.00 mg 18.00 mg 200.00 mg 160.00 mg 0.05 mg 1.30 mg - 18.00 µg - 0.10 mg 0.02 mg - - 0.30 mg 0.65 µg - 0.20 mg 2.00 µg -
0.17 tomaat 3.96 0.60 g 0.60 g 0.04 g - 0.21 g 0.21 g 1.67 mg - 2.92 mg 2.08 mg 61.88 mg 5.42 mg 0.01 mg 0.02 mg - - 4.38 mg - 0.01 mg 0.01 mg - 0.02 mg - 1.46 µg 0.10 mg 1.56 µg -
0.17 handvol selderijblad selderij 0.40 0.07 g - - - 0.03 g 0.06 g 2.67 mg - 2.67 mg 0.33 mg 20.00 mg 1.33 mg - - - - 2.00 mg - - - - - - 4.00 µg - - -
0.17 eetlepel gemalen piment 4.38 1.07 g 0.03 g 0.15 g 0.04 g 0.10 g 0.66 g 1.08 mg 0.23 mg 11.00 mg 2.17 mg 16.67 mg 3.17 mg 0.05 mg 0.02 mg - - 0.48 mg - 1.13 mg - 0.01 mg 0.01 mg - - 0.02 mg - -
0.17 ui 7.50 1.27 g 1.27 g 0.04 g 0.02 g 0.25 g 0.52 g 1.88 mg 0.10 mg 6.25 mg 2.08 mg 36.46 mg 8.75 mg 0.02 mg 0.17 mg - - 1.35 mg - - 0.01 mg 0.01 mg 0.03 mg - 2.08 µg - - -
0.33 knoflooktenen 3.27 0.65 g 0.02 g - - 0.14 g 0.04 g 0.09 mg 0.03 mg 3.97 mg 0.47 mg 14.00 mg 3.03 mg 0.01 mg 0.02 mg 0.04 µg - 0.33 mg - - - - 0.01 mg - 0.09 µg - - -
0.17 snuf nootmuskaat 0.91 0.07 g - 0.06 g 0.05 g 0.01 g 0.01 g 0.03 mg - 0.28 mg - 0.58 mg 0.35 mg - - - - - - - - - - - - - - -
0.08 theelepel zwarte peper 0.52 0.08 g - - - 0.02 g 0.03 g 0.07 mg 0.05 mg 0.67 mg - 2.17 mg 0.30 mg - - - - - - - - - - - - - - -
0.17 theelepel zout - - - - - - - 400.00 mg - 0.10 mg 2.90 mg 0.05 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
58.33 ml kippenbouillon selderij 3.50 0.06 g - 0.29 g 0.18 g 0.29 g - 215.83 mg 0.12 mg 2.33 mg 0.29 mg 2.33 mg 1.75 mg - - - - - - - - - - - - - - -
11.67 gram tomatenpuree 8.87 1.63 g 1.17 g - - 0.41 g 0.34 g 52.50 mg 0.47 mg 3.50 mg 6.42 mg 99.17 mg 8.17 mg 0.06 mg 0.17 mg - - 3.50 mg - 0.02 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.02 mg - 3.50 µg - - -
0.33 eetlepel ketchup selderij 7.93 1.90 g 1.33 g 0.01 g - 0.03 g 0.03 g 86.67 mg - 0.67 mg 1.33 mg 24.00 mg 1.33 mg 0.01 mg 0.01 mg - - 0.47 mg - 0.03 mg - 0.01 mg - - 0.07 µg - - -
0.17 klont roomboter melk 18.38 0.02 g 0.02 g 2.06 g 1.35 g 0.02 g - 0.13 mg - 0.33 mg 0.05 mg 0.38 mg 0.50 mg - - - - - 0.03 mg 0.02 mg - - - - - - - -
0.17 madame jeannette 0.77 0.15 g - 0.01 g - 0.02 g 0.02 g - 0.04 mg 0.18 mg - - 0.50 mg - - - - 2.25 mg - 0.04 mg - - - - - - - -
0.17 kg geraspte pomtayer 141.67 33.17 g - 0.33 g - 2.50 g 4.17 g - 0.67 mg 26.67 mg 48.33 mg 333.33 mg 66.67 mg 0.33 mg 0.50 mg - 1.17 µg 70.00 mg - - - 0.05 mg 0.50 mg - 45.00 µg 0.50 mg 0.83 µg -
0.17 handvol selderijblad selderij 0.40 0.07 g - - - 0.03 g 0.06 g 2.67 mg - 2.67 mg 0.33 mg 20.00 mg 1.33 mg - - - - 2.00 mg - - - - - - 4.00 µg - - -
0.5 eetlepel piccalilly sulfiet, mosterd, gluten 6.98 1.66 g 1.59 g 0.04 g 0.01 g 0.07 g 0.14 g 93.75 mg 0.04 mg 2.25 mg 0.67 mg 16.20 mg 2.70 mg 0.01 mg 0.02 mg - 0.05 µg 2.21 mg - 87.75 mg - - - - 0.90 µg 0.05 mg 0.03 µg -
0.08 citroen 3.60 0.65 g 0.30 g 0.04 g - 0.05 g 0.22 g 0.20 mg 0.01 mg 1.00 mg 1.00 mg 15.00 mg 2.00 mg 0.01 mg 0.01 mg - - 4.50 mg - - 0.01 mg - - - 0.80 µg - - -
0.17 sinaasappel 14.67 3.17 g 2.77 g 0.07 g - 0.33 g 0.70 g 0.33 mg 0.13 mg 13.33 mg 3.33 mg 56.67 mg 8.33 mg 0.02 mg 0.03 mg - - 16.67 mg - - 0.03 mg 0.01 mg 0.02 mg - 6.67 µg - - -
0.17 maggiblokje selderij, melk, ei, gluten, soja 2.77 0.19 g - 0.14 g 0.08 g 0.19 g 0.01 g 116.67 mg 0.01 mg 0.18 mg - 1.17 mg 0.23 mg - - - - 0.01 mg - - - - - - - - - -
0.33 eetlepel ketchup selderij 7.93 1.90 g 1.33 g 0.01 g - 0.03 g 0.03 g 86.67 mg - 0.67 mg 1.33 mg 24.00 mg 1.33 mg 0.01 mg 0.01 mg - - 0.47 mg - 0.03 mg - 0.01 mg - - 0.07 µg - - -
0.17 eetlepel gemalen piment 4.38 1.07 g 0.03 g 0.15 g 0.04 g 0.10 g 0.66 g 1.08 mg 0.23 mg 11.00 mg 2.17 mg 16.67 mg 3.17 mg 0.05 mg 0.02 mg - - 0.48 mg - 1.13 mg - 0.01 mg 0.01 mg - - 0.02 mg - -
0.17 eetlepel suiker 10.05 2.48 g 2.48 g - - - - - - - 0.05 mg 0.10 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
zout - - - - - - - 400.00 mg - 0.10 mg 2.90 mg 0.05 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
sambal brandal schaaldieren - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
surinaams zuurgoed - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
surinaamse broodjes - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    465.82 52.11 g 12.94 g 19.94 g 6.27 g 20.84 g 7.92 g 1538.98 mg 2.84 mg 100.71 mg 96.25 mg 960.86 mg 280.37 mg 0.61 mg 2.30 mg 0.04 µg 19.22 µg 111.07 mg 0.13 mg 90.19 mg 0.08 mg 0.12 mg 0.92 mg 0.65 µg 68.64 µg 0.89 mg 4.43 µg -
2 reacties op "Broodje pom"
Jenneke johannes zegt op 30-06-2024
Lijkt me wel erg bewerkelijk voor alleen maar een broodje, maar voor een maaltijd-lunch of zo erg lekker. Wie heeft er nou nog tijd voor??? ….
Véronique zegt op 01-07-2024
Hallo Jenneke, een broodje Pom wordt doorgaans gemaakt met de Surinaamse Pom die je voor het avondeten hebt gemaakt. Wat er overblijft is perfect voor dit heerlijke broodje Pom. Het zuurgoed is snel klaar en de broodjes hoef je uiteraard niet per se zelf te maken. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.