Dit speculaas recept gebruikte mijn moeder vroeger om samen met ons koekjes te bakken. Heerlijk krokant en makkelijk te maken. Zelfgebakken koekjes, mm!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 10-11-2017, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Meng de bloem met bruine basterdsuiker, bakpoeder, zout en speculaaskruiden. Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze één voor één toe terwijl je begint te kneden, dit kun je met een elektrische mixer of met je handen doen. Voeg dan ook 2 eetlepels melk toe en kneed tot een soepel deeg.
Pak het deeg in met huishoudfolie en laat het minimaal 2 uur rusten in de koelkast, hoe langer je het deeg laat rusten hoe smaakvoller het zal zijn.
Bestuif de speculaasplank met een beetje bloem, je kunt het deeg ook uitrollen en uitsteken met een koekjesvorm. Kneed het deeg nog eens goed door en druk het dan in de speculaasplank.
Gebruik een scherp mes om het overtollige deeg te verwijderen. Begin vanuit het midden, dat gaat het makkelijkste. Klop dan met de speculaasplank op het aanrecht en de koek zal eruit komen.
Herhaal tot al het deeg is gebruikt en bestrijk de koekjes met een losgeklopt ei. Bak deze dan mooi krokant in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de grootte van je koekjes. Geniet ervan!
Moet ik per se een speculaasvorm gebruiken?
Je hoeft niet per se een speculaasvorm te gebruiken, je kunt ook een koekjes uitsteker gebruiken. Je kunt eventueel ook een grote plaat met deeg maken en dit erna in stukken breken, dan heb je speculaasbrokken.
Kan ik amandelschaafsel toevoegen aan de speculaas?
Je kunt eventueel amandelschaafsel toevoegen, bestrooi de ongebakken koekjes dan met amandelschaafsel. Tijdens het bakken zal het amandelschaafsel samen met de speculaasjes mooi goudbruin worden.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
33.33 | gram | bloem | gluten | 121.33 | 23.27 g | 0.50 g | 0.50 g | 0.07 g | 3.80 g | 0.93 g | 0.67 mg | 0.33 mg | 6.67 mg | 6.67 mg | 60.00 mg | 33.33 mg | 0.10 mg | 0.37 mg | - | - | - | - | - | 0.04 mg | 0.03 mg | 0.09 mg | - | 11.67 µg | - | - | - |
10 | gram | bruine basterdsuiker | 38.70 | 9.55 g | 9.55 g | - | - | - | - | 2.00 mg | 0.10 mg | - | - | 5.00 mg | - | 0.01 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.17 | theelepel | bakpoeder | 1.04 | 0.26 g | - | - | - | - | - | 0.23 mg | - | - | - | 0.06 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.17 | snuf | zout | - | - | - | - | - | - | - | 66.67 mg | - | 0.02 mg | 0.48 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.33 | eetlepel | speculaaskruiden | 12.40 | 2.92 g | 0.04 g | 0.52 g | 0.06 g | 0.20 g | 0.36 g | 0.80 mg | 0.12 mg | 8.00 mg | 3.20 mg | 20.00 mg | 6.00 mg | 0.02 mg | 0.08 mg | - | 0.40 µg | 0.40 mg | - | 200.00 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | - | 1.60 µg | 0.08 mg | 4.00 µg | - | |
20.83 | gram | koude boter | melk | 153.13 | 0.15 g | 0.15 g | 17.19 g | 11.25 g | 0.15 g | - | 1.04 mg | 0.02 mg | 2.71 mg | 0.42 mg | 3.13 mg | 4.17 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | 0.25 mg | 0.21 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
0.33 | eetlepel | melk | melk | 4.13 | 0.29 g | 0.29 g | 0.23 g | 0.14 g | 0.25 g | - | 2.93 mg | - | 8.00 mg | 0.67 mg | 10.67 mg | 6.60 mg | - | 0.03 mg | - | - | 0.13 mg | 0.01 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.03 µg | 0.27 µg | - | - | - |
0.17 | ei | ei | 14.40 | 0.11 g | 0.02 g | 1.00 g | 0.25 g | 1.25 g | - | 12.00 mg | 0.18 mg | 5.00 mg | 1.00 mg | 13.00 mg | 18.00 mg | 0.01 mg | 0.13 mg | 3.50 µg | 3.07 µg | - | 0.18 mg | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | 0.02 mg | 0.23 µg | 6.00 µg | 0.11 mg | 0.02 µg | - | |
345.13 | 36.54 g | 10.54 g | 19.44 g | 11.77 g | 5.64 g | 1.30 g | 86.34 mg | 0.75 mg | 30.39 mg | 12.43 mg | 111.86 mg | 68.10 mg | 0.14 mg | 0.63 mg | 3.50 µg | 3.47 µg | 0.53 mg | 0.44 mg | 200.23 mg | 0.08 mg | 0.10 mg | 0.13 mg | 0.26 µg | 19.53 µg | 0.19 mg | 4.02 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!