Dit speculaas recept gebruikte mijn moeder vroeger om samen met ons koekjes te bakken. Heerlijk krokant en makkelijk te maken. Zelfgebakken koekjes, mm! Laat een reactie achter
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/speculaas
Meng de bloem met bruine basterdsuiker, bakpoeder, zout en speculaaskruiden. Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze één voor één toe terwijl je begint te kneden, dit kun je met een elektrische mixer of met je handen doen. Voeg dan ook 2 eetlepels melk toe en kneed tot een soepel deeg.
Pak het deeg in met huishoudfolie en laat het minimaal 2 uur rusten in de koelkast, hoe langer je het deeg laat rusten hoe smaakvoller het zal zijn.
Bestuif de speculaasplank met een beetje bloem, je kunt het deeg ook uitrollen en uitsteken met een koekjesvorm. Kneed het deeg nog eens goed door en druk het dan in de speculaasplank.
Gebruik een scherp mes om het overtollige deeg te verwijderen. Begin vanuit het midden, dat gaat het makkelijkste. Klop dan met de speculaasplank op het aanrecht en de koek zal eruit komen.
Herhaal tot al het deeg is gebruikt en bestrijk de koekjes met een losgeklopt ei. Bak deze dan mooi krokant in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de grootte van je koekjes. Geniet ervan!
Moet ik per se een speculaasvorm gebruiken?
Je hoeft niet per se een speculaasvorm te gebruiken, je kunt ook een koekjes uitsteker gebruiken. Je kunt eventueel ook een grote plaat met deeg maken en dit erna in stukken breken, dan heb je speculaasbrokken.
Kan ik amandelschaafsel toevoegen aan de speculaas?
Je kunt eventueel amandelschaafsel toevoegen, bestrooi de ongebakken koekjes dan met amandelschaafsel. Tijdens het bakken zal het amandelschaafsel samen met de speculaasjes mooi goudbruin worden.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.