Rode bieten tarte tatin

(2)

Deze rode bieten tarte tatin is een heerlijke hartige taart met bieten en salie. Een perfecte combinatie met een dun laagje karamel.

Kooktijd 1 uur 40 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Lunch
Rode bieten tarte tatin

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • ongeveer 8 rode bieten - voorgekookt kan ook
  • 60 gram boter
  • 50 gram suiker
  • handvol verse salie blaadjes
  • peper en zout naar smaak
  • 1 rol bladerdeeg -  je kunt ook vierkant diepvries bladerdeeg aan elkaar plakken
Rode bieten tarte tatin Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • grote pan om de bieten te koken of aluminiumfolie om ze te roosteren
  • bakpan die geschikt is voor de oven, of gebruik eventueel een springvorm bekleed met bakpapier
  • snijplank & koksmes
  • oven
  • groot bord

Bereiding


Kooktijd 1 uur 40 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/rode-bieten-tarte-tatin


Voorbereiding – minder dan een uur

Je kunt de rode bieten op verschillende manieren bereiden, maar je kunt ook voorgegaarde bieten gebruiken. 

Schrob de rauwe bieten schoon en kook ze ongeveer 45 minuten tot een uur in ruim water of rooster ze in de oven. De rode bieten zijn gaar als ze zacht geworden zijn, dit kun je controleren met een vork. 

Laat ze dan een beetje afkoelen en je kunt ze gemakkelijk schillen door ze onder stromend water te houden. Dan wrijf je de schil er met je vinger makkelijk af. Snijd de rode bieten in plakjes, niet te dik. 

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed eventueel een springvorm met bakpapier. 

Rode bieten tarte tatin
Rode bieten tarte tatin

De rode bieten tarte tatin afmaken – 40 minuten

Voeg de suiker toe aan de bakpan en laat dit rustig karamel worden, roer dit niet. Het is belangrijk om niet te roeren omdat de suiker dan zal kristalliseren. 

Zodra de suiker een mooie karamel kleur begint te krijgen voeg je voorzichtig de boter toe. Pas op, want karamel is extreem heet. 

Zet het vuur dan uit en verdeel de plakjes rode biet over de bodem. Als je liever een bakvorm gebruikt dien je de karamel eerst over de bodem van de bakvorm te verdelen. Bestrooi de rode biet met peper, zout en een beetje fijngesneden salie. 

Plaats de bladerdeeg plak bovenop en vouw het overhangende deeg naar binnen zodat je een rand maakt. Bak de tarte tatin tot het deeg mooi goudbruin is, dit zal ongeveer 20 tot 25 minuten duren. 

Plaats een groot bord bovenop en draai de tarte tatin in één keer om, zo kun je de vorm of pan makkelijk verwijderen. Bestrooi de tarte tatin nogmaals met een beetje peper, zout en fijngesneden salie. 

Serveer bijvoorbeeld als lunch of voorgerecht met een salade en eventueel geitenkaas. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

2 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.