Ohmydish.nl


Oranje tompouce

(4)

Koningsdag komt er weer aan, dus wat is er dan beter dan een zelfgemaakte oranje tompouce. Bladerdeeg, banketbakkersroom en een mooie oranje glazuur.

30 minuten 8 personen Taart en cake 288 calorieën p.p.
Oranje tompouce

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1/4e recept banketbakkersroom
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • paar druppels citroensap
  • mespuntje oranje kleurstof
  • 1 eetlepel water
Oranje tompouce ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • ovenplaat bekleed met bakpapier
  • vork
  • schone theedoek
  • spuitzak
  • lepel

Bereiden


30 minuten 8 personen Taart en cake 288 calorieën p.p.

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/oranje-tompouce


Voorbereiding – 20 minuten

Maak eerst de banketbakkersroom of gebruik kant-en-klare en laat deze afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd de bladerdeegplakjes doormidden en prik er gaatjes in met een vork.

Dit voorkomt dat het bladerdeeg omhoog zal komen. Leg de plakjes deeg op de ovenplaat en bak deze 10 minuten lang. Haal ze dan uit de oven en gebruik een schone theedoek om de lucht eruit te drukken.

Bak het bladerdeeg dan nog eens 5 minuten, of tot het mooi goudbruin is geworden. Laat het deeg dan afkoelen. 

Oranje tompouce
Oranje tompouce

Oranje tompouce afmaken – 10 minuten

Maak oranje glazuur door het water, citroensap, kleurstof en poedersuiker te mengen. Verdeel banketbakkersroom over 4 bladerdeeg rechthoeken.

Dip de andere 4 bladerdeeg rechthoeken aan 1 kant in het glazuur, je kunt ook een lepel gebruiken om het glazuur evenredig te verdelen.

Leg de bovenkant op de banketbakkersroom en laat het glazuur even uitharden. Geniet van deze heerlijke zelfgemaakte oranje tompouce!

Oranje tompouce: veelgestelde vragen

Hoe eet je een tompouce?

Het kan lastig zijn om een tompouce te eten. Behalve een grote hap te nemen kun je een tompouce ook op andere manieren eten, bijvoorbeeld:

  • Doormidden snijden: Leg de tompouce op zijn zijkant op een bordje en snijd over de lengte heen doormidden.
  • Halveren: Haal de bovenkant van de tompouce en verdeel de room zo goed mogelijk over de 2 koekjes.
  • Dubbeldekker: Haal het bovenste stuk van de tompouce af en schuif deze ónder de bodem. Je hebt nu een dubbele laag bladerdeeg met een zachte bovenkant van banketbakkersroom.
  • Eet de banketbakkersroom eerst: haal het ‘dakje’ van de tompouce af en eet eerst de roomlaag. Een beetje zoals de ‘dubbeldekker’, alleen houdt je nu 2 koekjes over.
  • In stukjes snijden: Net zo min je een taart zó kunt eten, kun je een tompouce in kleine stukjes of vierkantjes snijden. Deze mini-tompoucen zijn veel makkelijker te eten.
  • Chaotische manier: Prik en plet de tompouce met een vork op een bord. Het geeft een rommeltje, maar wel des te leuker!

Hoe lang blijft een tompouce goed?

Tot maximaal 2 dagen kun je een vers gemaakte tompouce bewaren. Tot 1 maand in de vriezer, afgedekt in een bakje.

Wat is het verschil tussen tompouce en tompoes?

Niets, het is een ander woord voor hetzelfde gebakje.

Wat is een tompouce (of tompoes)?

Een gebakje dat uit bladerdeeg, banketbakkersroom en glazuur bestaat. Het is de Nederlandse variant van een France ‘millefeuille’, wat letterlijk “1000 bladeren", ofwel “1000 laagjes” betekent. In Vlaanderen (België) wordt een tompouce ook wel “glacéke” genoemd.

Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen
Volgend recept →
Tacosaus

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.