Olijfoliecake met mascarpone en vijgen
😍 10Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Olijfoliecake met mascarpone en vijgen vegetarisch

Deze olijfoliecake met mascarpone en vijgen ziet er geweldig uit en is een prachtige afsluiter van een etentje of tijdens de feestdagen.

1 uur 45 minuten
12 personen
Olijfoliecake met mascarpone en vijgen ingrediënten

Recept olijfoliecake met mascarpone en vijgen

Ingrediënten

12 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 13-09-2019, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Bijgewerkt op: 08-09-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur
Kooktijd
45 minuten
Totale tijd
1 uur 45 minuten

Onze vijgenbomen zitten boordevol, dus toen ik deze heerlijke cake bij haar voorbij zag komen moest ik deze namaken.

Toen we vorig jaar een paar dagen op vakantie waren in Sardinië hebben we geholpen met olijven plukken (ze hebben meer dan 60 olijfbomen!). De olie die daarvan is geperst, heb ik gebruikt in deze cake.

Olijfoliecake maken – 1 uur

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en vet een springvorm in met boter of olijfolie. Bekleed de bodem met bakpapier en bestuif de zijkanten eventueel ook nog met een dun laagje bloem. 

Meng de eieren samen met suiker, honing en rasp van 1 citroen enkele minuten in een elektrische mixer tot het luchtig is. Meng de bloem samen met bakpoeder, zout en (gedroogde) lavendel en voeg dit geleidelijk toe.

Voeg dan de olijfolie en crème fraîche ook geleidelijk toe en meng tot een glad beslag.

Verdeel het beslag over de springvorm en bak de cake ongeveer 40 minuten tot een uur, de exacte baktijd is afhankelijk van de oven die je gebruikt. De cake is gaar als een houten prikker er schoon uit komt. Laat de cake dan volledig afkoelen. 

Olijfoliecake met mascarpone en vijgen maken
Olijfoliecake met mascarpone en vijgen maken

Olijfoliecake met mascarpone en vijgen afmaken – 45 minuten

Terwijl de cake staat af te koelen, maak je een vijgensaus. Was de verse vijgen, verwijder het steeltje en snijd de helft van de vijgen grof. Snijd de andere helft in kwarten en zet opzij voor de garnering. 

Voeg de grof gesneden vijgen samen met sap van een halve citroen, balsamicoazijn, honing en een theelepel (gedroogde) lavendel toe aan een kleine pan en verwarm dit op laag vuur ongeveer een kwartier.

Zodra de vijgen mooi zacht zijn, kun je deze pureren met een staafmixer en laat deze dan ook afkoelen. Rooster het amandelschaafsel in een droge bakpan en zet opzij.

Klop de slagroom tot deze lobbig is, dus ongeveer de dikte van yoghurt. Klop de roomkaas en mascarpone kort samen met de honing.

Klop deze niet te lang, dan zal de mascarpone namelijk dun worden. Meng de geslagen slagroom samen met de mascarpone-roomkaas tot een glad mengsel en zet opzij. 

Olijfoliecake met mascarpone en vijgen
Olijfoliecake met mascarpone en vijgen

Snijd de cake doormidden zodra deze is afgekoeld en verdeel 3/4e van de vijgensaus hierover.

Verdeel de helft van het mascarpone mengsel hierover en plaats voorzichtig de andere helft van de cake erop. Verdeel hier het resterende mascarpone mengsel over en her en der een lepel van de rest van de vijgensaus.

Maak af met de kwarten verse vijgen en amandelschaafsel. Geniet ervan!

Wat vind je van dit recept?

10 waarderingen
😍
10
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
650.39 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
52.06 g
35.87 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
44.8 g
18.22 g
Eiwitten
9.22 g
Vezels
1.91 g
Natrium
114.71 mg
Mineralen
Ijzer
1.29 mg
Calcium
120.63 mg
Magnesium
27.23 mg
Kalium
27.23 mg
Fosfor
140.35 mg
Koper
0.16 mg
Zink
1.22 mg
Jodium
8.75 µg
Selenium
7.71 µg
Vitamines
Vitamine C
7.18 mg
Vitamine D
0.82 mg
Vitamine A
0.26 mg
Vitamine B1
0.09 mg
Vitamine B2
0.19 mg
Vitamine B6
0.17 mg
Vitamine B12
0.74 µg
Foliumzuur
26.29 µg
Vitamine E
0.71 mg
Vitamine K
0.11 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Olijfoliecake met mascarpone en vijgen"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.