Olijfoliecake met mascarpone en vijgen

(9)

Deze olijfoliecake met mascarpone en vijgen ziet er geweldig uit en is een prachtige afsluiter van een etentje of tijdens de feestdagen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 13-09-2019, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-10-2023

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake
Olijfoliecake met mascarpone en vijgen

Ingrediënten


  • 500 gram vijgen
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel (gedroogde) lavendel
  • sap van een halve citroen
  • handvol amandelschaafsel

Ingrediënten olijfoliecake

  • 5 eieren
  • 175 gram suiker
  • 80 gram honing
  • 1 eetlepel (gedroogde) lavendel
  • 1 citroen (rasp)
  • 90 gram crème fraîche
  • 225 ml milde olijfolie van goede kwaliteit
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 260 gram bloem
  • snuf zout

Ingrediënten mascarpone crème

  • 125 gram naturel roomkaas
  • 250 gram mascarpone
  • 80 gram honing
  • 300 ml slagroom

Kookgerei nodig


  • oven
  • springvorm
  • siliconen kwast
  • bakpapier
  • citruspers en rasp
  • elektrische mixer
  • houten prikker
  • kleine pan
  • lepel
  • snijplank & klein mesje
  • staafmixer
  • kleine bakpan
  • groot broodmes

Olijfoliecake met mascarpone en vijgen Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/olijfoliecake-met-mascarpone-en-vijgen


Onze vijgenbomen zitten boordevol, dus toen ik deze heerlijke cake bij haar voorbij zag komen moest ik deze namaken.

Toen we vorig jaar een paar dagen op vakantie waren in Sardinië hebben we geholpen met olijven plukken (ze hebben meer dan 60 olijfbomen!). De olie die daarvan is geperst, heb ik gebruikt in deze cake.

Olijfoliecake maken – 1 uur

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en vet een springvorm in met boter of olijfolie. Bekleed de bodem met bakpapier en bestuif de zijkanten eventueel ook nog met een dun laagje bloem. 

Meng de eieren samen met suiker, honing en rasp van 1 citroen enkele minuten in een elektrische mixer tot het luchtig is. Meng de bloem samen met bakpoeder, zout en (gedroogde) lavendel en voeg dit geleidelijk toe.

Voeg dan de olijfolie en crème fraîche ook geleidelijk toe en meng tot een glad beslag.

Verdeel het beslag over de springvorm en bak de cake ongeveer 40 minuten tot een uur, de exacte baktijd is afhankelijk van de oven die je gebruikt. De cake is gaar als een houten prikker er schoon uit komt. Laat de cake dan volledig afkoelen. 

Olijfoliecake met mascarpone en vijgen maken
Olijfoliecake met mascarpone en vijgen maken

Olijfoliecake met mascarpone en vijgen afmaken – 45 minuten

Terwijl de cake staat af te koelen, maak je een vijgensaus. Was de verse vijgen, verwijder het steeltje en snijd de helft van de vijgen grof. Snijd de andere helft in kwarten en zet opzij voor de garnering. 

Voeg de grof gesneden vijgen samen met sap van een halve citroen, balsamicoazijn, honing en een theelepel (gedroogde) lavendel toe aan een kleine pan en verwarm dit op laag vuur ongeveer een kwartier.

Zodra de vijgen mooi zacht zijn, kun je deze pureren met een staafmixer en laat deze dan ook afkoelen. Rooster het amandelschaafsel in een droge bakpan en zet opzij.

Klop de slagroom tot deze lobbig is, dus ongeveer de dikte van yoghurt. Klop de roomkaas en mascarpone kort samen met de honing.

Klop deze niet te lang, dan zal de mascarpone namelijk dun worden. Meng de geslagen slagroom samen met de mascarpone-roomkaas tot een glad mengsel en zet opzij. 

Olijfoliecake met mascarpone en vijgen
Olijfoliecake met mascarpone en vijgen

Snijd de cake doormidden zodra deze is afgekoeld en verdeel 3/4e van de vijgensaus hierover.

Verdeel de helft van het mascarpone mengsel hierover en plaats voorzichtig de andere helft van de cake erop. Verdeel hier het resterende mascarpone mengsel over en her en der een lepel van de rest van de vijgensaus.

Maak af met de kwarten verse vijgen en amandelschaafsel. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 13-09-2019, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-10-2023


Waardeer dit recept!
9 stemmen

0 reacties op Olijfoliecake met mascarpone en vijgen

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.