Ohmydish.nl


Mont blanc

Dit klassieke Franse dessert heb ik in een nog makkelijker jasje gestoken. Deze mont blanc, oftewel witte berg, is een meringue met room en zoete kastanje.

Mont blanc
2 uur 30 minuten 12 personen Toetjes
Mont blanc

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram zoete kastanjepuree (o.a. te koop bij de Albert Heijn)

Ingrediënten meringue

  • 2 eiwitten
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel maizena
  • 1/2e theelepel azijn
  • paar druppels citroensap
Mont blanc ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer
  • keukenpapier
  • oven
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • 3 spuitzakken zonder mondjes
  • lepel
  • siliconen spatel

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

2 uur 30 minuten 12 personen Toetjes

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/mont-blanc


Voorbereiding -- 2 uur + 10 minuten

Het is belangrijk dat de elektrische mixer schoon en vet-vrij is. Ontvet de kom door een klein beetje citroensap op keukenpapier te doen en de kom met het keukenpapier schoon te maken.

De reden dat het ontvetten belangrijk is komt doordat de eiwitten niet goed geklopt kunnen worden in een vettige kom. Doe de 2 eiwitten in de kom en meng op matige snelheid.

Het eiwit is stijf genoeg als je de kom ondersteboven kunt houden, zonder dat het eiwit eruit valt. Stel de keukenmachine nu in op de hoogste stand en giet er geleidelijk de suiker bij.

Voeg dan ook de maizena en azijn toe. Meng 6 - 7 minuten lang op de hoogste stand. Zet dan de keukenmachine uit. Wrijf wat van het mengsel tussen je duim en wijsvinger.

Het mengsel is klaar als het zijdezacht aanvoelt en enigszins glanzend eruit ziet. Verhit de oven tot een temperatuur van 110 graden Celsius.

Doe het mengsel in de spuitzak en spuit rondjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de meringues een uur lang in de oven, zet de ovendeur dan op een kleine kier en laat de meringues zo nog een uur verder uitdrogen. 

Het maken van het Mont blanc dessert
Het maken van het Mont blanc dessert

Mont blanc afmaken -- 20 minuten

Klop 200 ml van de slagroom samen met poedersuiker en vanille extract tot deze stijf is. Schep deze dan in een spuitzak en klop dan de resterende 50 ml tot deze stijf is geworden.

Roer hier de zoete kastanjepuree doorheen en schep ook dit in een spuitzak. 

Mont blanc
Mont blanc

Als je de gebakjes niet meteen gaat serveren kun je deze het beste pas later opbouwen, omdat de meringue anders zacht zal worden. Bewaar de meringues dan ondertussen in een goed afgesloten bak.

Spuit een laag vanille-room op de meringue, je kunt dit eventueel een beetje gladder smeren met een lepel, en maak dit dan af met kastanjepuree.

Knip daarvoor een klein puntje van de spuitzak af en maak zo rondjes bovenop de slagroom zodat het eruit ziet als een berg (mont in het Frans).

Strooi hier vlak voor het serveren een beetje poedersuiker overheen zodat het eruit ziet alsof de toppen zijn besneeuwd (blanc). Geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
3 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!



Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.