Ohmydish.nl


Lavendel-honingijs

Dit lavendel-honingijs is zacht van smaak door het gebruik van honing i.p.v. suiker. Een heerlijk romig ijs met een vleugje lavendel en optioneel citroen.

1 uur 10 minuten 6 personen Toetjes
Lavendel-honingijs

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 ml slagroom
  • 150 ml volle melk
  • 100 gram honing
  • paar takjes verse lavendel (of een beetje gedroogde lavendel)
  • optioneel: rasp van 1 citroen
  • 4 eidooiers
Lavendel-honingijs ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • ijsmachine, wij gebruiken een “Magimix turbine a glace”
  • elektrische mixer, of een grote kom en garde
  • kleine sauspan
  • siliconen spatel

Bereiden


1 uur 10 minuten 6 personen Toetjes

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/lavendel-honingijs


Voorbereiding -- 30 minuten

Begin met het scheiden van de eieren, met het eiwit kun je een ander recept maken zoals bijvoorbeeld een pavlova of een dessert met meringues.

Eiwit kun je in de koelkast bewaren voor ongeveer 2 dagen, of in de diepvries tot wel 3 maanden. Meng room, melk, 100 gram honing en een paar takjes verse lavendel in een kleine sauspan. 

Wees zuinig met de lavendel, dit overheerst snel. Verwarm op middelhoog vuur, maar zorg dat het niet te heet wordt. Je kunt het even laten staan, maar niet te lang want dan zal de lavendel teveel gaan overheersen.

Gebruik een elektrische mixer of garde om de eidooiers te kloppen tot deze schuimig en wit geworden zijn. Verwijder de lavendel uit de room en schenk voorzichtig het warme mengsel bij de eidooiers terwijl je blijft kloppen.

Als je dit te snel doet, of je klopt niet genoeg, zullen de eieren gaan garen en ontstaan er klontjes. Schenk dan het mengsel terug in de pan en gaar het mengsel op laag vuur.

Blijf voortdurend roeren om aanbranden en klontjes te voorkomen. Het beste kun je hier een siliconen spatel voor gebruiken, omdat je dan makkelijk over de bodem kunt roeren zonder een stukje te vergeten.

Je kunt zien of het mengsel gaar is, door met je vinger een streep te trekken op de spatel. Als de streep zichtbaar blijft, is het mengsel gaar.

Voeg dan eventueel rasp van een citroen toe. Laat het mengsel afkoelen voor je het in je ijsmachine schenkt. 

Lavendel-honingijs
Lavendel-honingijs

Lavendel-honingijs afmaken -- 40 minuten

Nu het makkelijkste deel van het ijs maken. Schenk het mengsel in de machine en laat draaien voor ongeveer 40 minuten, afhankelijk van het type ijsmachine dat je gebruikt.

Zodra het lavendel-honingijs klaar is, schep je het in een goed af te sluiten bak en zet in de vriezer. Geniet ervan!

Aangeraden producten (3)


Wat vind jij van dit recept?
10 stemmen
← Vorig recept
Kip piccata
Volgend recept →
Krabsalade

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten.