Gravad lax

(9)

Klassieke gravad lax maken is heel makkelijk, je moet wel even geduld hebben voor deze gemarineerde zalm. Een heerlijk en feestelijk gravad lax voorgerecht, met o.a. dille en citroen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 16-12-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-07-2023

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Voorgerechten
Gravad lax

Ingrediënten


  • 500 - 800 gram verse zalmfilet (met huid)
  • 30 gram maldon zout
  • halve theelepel zwarte peperkorrels
  • 30 gram lichtbruine basterdsuiker
  • halve citroen (rasp)
  • bosje verse dille
  • 2 eetlepels gin

Ingrediënten saus

  • 1 theelepel mosterd
  • paar takjes verse dille
  • halve citroen (sap)
  • klein scheutje olijfolie

Kookgerei nodig


  • vijzel of kleine blender
  • optioneel: (vis)pincet
  • citrusrasp
  • huishoudfolie
  • iets zwaars zoals blikken
  • kleine kom
  • garde
  • citruspers
  • snijplank
  • scherp fileermes

Gravad lax Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Voorgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gravad-lax


Voorbereiding – 15 minuten + marineertijd

Plaats de zwarte peperkorrels in een vijzel en stamp deze fijn. Voeg het maldon zout samen met de suiker, rasp van een halve citroen en een klein bosje verse dille toe en stamp dit tot een egaal mengsel.

Controleer of er nog graten in de zalm aanwezig zijn en verwijder deze met een (vis)pincet.

Verdeel het dille mengsel over de zalm en besprenkel met 2 eetlepels gin. Pak de zalmfilet met de marinade strak in met huishoudfolie en leg op een bord of in een kom.

Leg hier zwaars op de zalm en zet deze minimaal 12 uur in de koelkast, bij voorkeur 24 uur.

Gravad lax
Gravad lax

Gravad lax afmaken – 45 minuten

Maak een simpele saus van een theelepel mosterd en het sap van een halve citroen. Druppel hier langzaam een scheutje olijfolie en blijf mengen met een garde. Voeg een paar takjes fijngehakte dille toe aan de saus. 

Haal de zalm een half uur voor het serveren uit de koelkast en snijd de zalm in dunne plakjes. Serveer direct, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 16-12-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-07-2023


Waardeer dit recept!
9 stemmen

Gravad lax: Veel gestelde vragen

Wat is gravad lax?

Gravad lax wordt ook wel gravlax of gravlaks genoemd en komt uit de Scandinavische keuken. Het is rauwe zalm die wordt gemarineerd in een marinade van o.a. dille en zout. 

Wat serveer je bij gravad lax?

Je kunt gravad lax als voorafje bij een diner serveren met de simpele mosterd-dillesaus, een stukje roggebrood en een plakje citroen. Je kunt er eventueel ook een beetje sla bij serveren, maar klassiek wordt dit niet gedaan.

Hoe lang kun je gravad lax bewaren?

Bij gebruik van zeer verse zalm, kun je deze na het marineren tot wel 2 dagen in de koelkast bewaren.

0 reacties op Gravad lax

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.