Kikkererwten zijn een gezonde en veelzijdige peulvruchten, je vindt ze meestal voorgekookt maar je kunt kikkererwten ook makkelijk zelf koken voor een betere smaak en textuur.
Gedroogde kikkererwten hebben meer smaak en een betere textuur dan kikkererwten uit pot of blik. Het is makkelijk om ze zelf te koken, maar je hebt er wel even de tijd voor nodig.
Er bestaan verschillende soorten kikkererwten, zowel in grootte als in kleur. Zo zijn er bijvoorbeeld beige, bruine, groene en zwarte kikkererwten. Deze peulvruchten zijn vooral populair in het Midden-Oosten, India en Noord-Afrika. Ze worden echter steeds populairder in Nederland, waar de Kabuli kikkererwten het vaakst verkrijgbaar is. Ze worden ook wel een Garbanzo bonen genoemd, dit is de Spaanse naam voor kikkererwten.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 14-05-2024, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 23-08-2024
Voor het beste resultaat kun je gedroogde kikkererwten eerst 8 tot 12 uur weken in ruim koud water. Het weken zorgt ervoor dat ze minder lang hoeven te koken en het verkleint de kans dat ze kapot zullen koken.
Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Voeg geen zout toe, dit zal er namelijk voor zorgen dat het velletje van de kikkererwten minder makkelijk zacht zal worden tijdens het koken.
Kook de kikkererwten minimaal 1 uur in het kokende water. De exacte kooktijd is afhankelijk van verschillende factoren.
Voor het maken van bijvoorbeeld hummus kun je ze beter langer koken, zodat ze volledig zacht zijn. Voor een salade mogen ze nog best een beetje knapperig zijn, maar zorg dat ze niet meer rauw zijn.
Voor de snellere versie hoef je de kikkererwten niet eerst te laten weken. De kikkererwten zullen zonder weken iets minder smaakvol zijn.
Kook de kikkererwten in ruim water minimaal 2 uur, of tot ze zacht zijn geworden.
Je kunt de kikkererwten na het koken afgieten en gebruiken om bijvoorbeeld hummus van te maken, rooster ze eens in de oven of serveer ze in soep. Eet smakelijk!
Hoe weet je of kikkererwten gaar zijn?
De kooktijd van gedroogde kikkererwten is afhankelijk van meerdere factoren. Oudere exemplaren hebben bijvoorbeeld een langere kooktijd, daarnaast is het ook een persoonlijke voorkeur of je ze volledig zacht wilt of nog met een 'bite'. Je kunt controleren of ze gaar zijn door er eentje te proeven.
Waarom moet je kikkererwten weken?
Peulvruchten bevatten stoffen die de spijsvertering en het opnemen van voedingsstoffen belemmeren. Door het weken van peulvruchten worden deze natuurlijke stoffen verminderd waardoor deze beter verteerbaar zullen worden.
Daarnaast zal het weken van kikkererwten de kooktijd verkorten en resulteren in een betere smaak en textuur van de gekookte kikkererwten.
Hoe lang kan ik kikkererwten bewaren?
Je kunt gekookte kikkererwten tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de gekookte kikkererwten langer bewaren, dan kun je deze tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.