Spitskoolsoep met spekjes
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Spitskoolsoep met spekjes

Deze spitskoolsoep met spekjes en krokante prei is een heerlijk vullende soep. De prei en spekjes geven deze soep een knapperige textuur.

45 minuten
10 personen

Een makkelijke spitskoolsoep met spekjes is een soep bomvol groenten en wordt mooi dik door het gebruik van aardappel. Je kunt de soep eventueel ook binden met een roux i.p.v. aardappel.

Deze soep is extra lekker met een beetje fijngesneden rauwe prei, deze geeft de soep extra textuur. Je kunt deze eventueel ook weglaten en voor een knapperige textuur bijvoorbeeld croutons gebruiken.

Spitskoolsoep met spekjes ingrediënten

Recept spitskoolsoep met spekjes

Ingrediënten

10 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-10-2024, dit recept is voor 10 personen en duurt 45 minuten.

Bijgewerkt op: 11-10-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
45 minuten

Voorbereiding – 15 minuten

Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de spitskool. Snijd de punt in fijne reepjes en zet opzij.

Snijd vervolgens de rest van de spitskool in kleinere stukken. Dit hoeft niet heel netjes, aangezien we de soep gaan pureren.

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze grof.

Was de prei en snijd een flink stuk van het witte deel in hele fijne (halve) ringen en snijd de rest in dikke ringen.

Schil de aardappelen en snijd deze in stukken.

Spitskoolsoep met spekjes
Spitskoolsoep met spekjes

Spitskoolsoep met spekjes afmaken – 30 minuten

Bak de spekjes enkele minuten in een grote pan. Voeg de fijngesneden reepjes spitskool toe en bak het geheel nog 5 minuten langer.

Haal de spekjes en kool uit de grote pan en bak de ui en knoflook 2 minuten lang in het vet van het spek.

Voeg de spitskool en prei toe en bak het geheel nog ongeveer 5 minuten.

Schenk 1,5e liter groentebouillon erbij samen met de stukken aardappel en breng aan de kook.

Plaats een deksel op de pan, zet het vuur middelhoog en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de groenten. Zodra alles zacht is geworden pureer je de soep tot deze zo glad mogelijk is, dit kun je met een blender of staafmixer doen.

Breng de soep op smaak met mosterd, nootmuskaat, peper en zout. 

Je kunt ervoor kiezen om de room door de soep te roeren, of verdeel een beetje room over de soep voor het serveren.

Maak af met een beetje rauwe fijngesneden prei, de gebakken spekjes en spitskool en een snuf nootmuskaat. Eet smakelijk!

Tips!

Kan ik deze spitskoolsoep vegetarisch maken?

Je kunt deze spitskoolsoep heel gemakkelijk vegetarisch maken door de spekjes weg te laten. Vervang ze bijvoorbeeld voor hazelnoten om de soep textuur te geven. Breng de soep wel meer op smaak, spekjes geven de soep namelijk een extra hartige en zoute smaak.

Wat is het verschil tussen spitskool en witte kool?

Spitskool is een kleine koolsoort, het is een verse zomergroente. Dat is direct het grootste verschil; het is geen wintergroente zoals de witte kool. 

Spitskool is iets zachter van smaak dan witte kool.

Wat vind je van dit recept?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
197.83 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
9.5 g
3.97 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
12.91 g
5.57 g
Eiwitten
8.54 g
Vezels
2.69 g
Natrium
1002.37 mg
Mineralen
Ijzer
1.36 mg
Calcium
66.06 mg
Magnesium
22.07 mg
Kalium
22.07 mg
Fosfor
96.75 mg
Koper
0.1 mg
Zink
0.69 mg
Jodium
0.03 µg
Selenium
3 µg
Vitamines
Vitamine C
27.77 mg
Vitamine D
0.09 mg
Vitamine A
10.06 mg
Vitamine B1
0.14 mg
Vitamine B2
0.14 mg
Vitamine B6
0.3 mg
Vitamine B12
0.32 µg
Foliumzuur
32.63 µg
Vitamine E
0.2 mg
Vitamine K
0.2 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Spitskoolsoep met spekjes"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.