Deze spitskoolsoep met spekjes en krokante prei is een heerlijk vullende soep. De prei en spekjes geven deze soep een knapperige textuur.
Een makkelijke spitskoolsoep met spekjes is een soep bomvol groenten en wordt mooi dik door het gebruik van aardappel. Je kunt de soep eventueel ook binden met een roux i.p.v. aardappel.
Deze soep is extra lekker met een beetje fijngesneden rauwe prei, deze geeft de soep extra textuur. Je kunt deze eventueel ook weglaten en voor een knapperige textuur bijvoorbeeld croutons gebruiken.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 09-10-2024, dit recept is voor 10 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 02-11-2024
Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de spitskool. Snijd de punt in fijne reepjes en zet opzij.
Snijd vervolgens de rest van de spitskool in kleinere stukken. Dit hoeft niet heel netjes, aangezien we de soep gaan pureren.
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze grof.
Was de prei en snijd een flink stuk van het witte deel in hele fijne (halve) ringen en snijd de rest in dikke ringen.
Schil de aardappelen en snijd deze in stukken.
Bak de spekjes enkele minuten in een grote pan. Voeg de fijngesneden reepjes spitskool toe en bak het geheel nog 5 minuten langer.
Haal de spekjes en kool uit de grote pan en bak de ui en knoflook 2 minuten lang in het vet van het spek.
Voeg de spitskool en prei toe en bak het geheel nog ongeveer 5 minuten.
Schenk 1,5e liter groentebouillon erbij samen met de stukken aardappel en breng aan de kook.
Plaats een deksel op de pan, zet het vuur middelhoog en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de groenten. Zodra alles zacht is geworden pureer je de soep tot deze zo glad mogelijk is, dit kun je met een blender of staafmixer doen.
Breng de soep op smaak met mosterd, nootmuskaat, peper en zout.
Je kunt ervoor kiezen om de room door de soep te roeren, of verdeel een beetje room over de soep voor het serveren.
Maak af met een beetje rauwe fijngesneden prei, de gebakken spekjes en spitskool en een snuf nootmuskaat. Eet smakelijk!
Kan ik deze spitskoolsoep vegetarisch maken?
Je kunt deze spitskoolsoep heel gemakkelijk vegetarisch maken door de spekjes weg te laten. Vervang ze bijvoorbeeld voor hazelnoten om de soep textuur te geven. Breng de soep wel meer op smaak, spekjes geven de soep namelijk een extra hartige en zoute smaak.
Wat is het verschil tussen spitskool en witte kool?
Spitskool is een kleine koolsoort, het is een verse zomergroente. Dat is direct het grootste verschil; het is geen wintergroente zoals de witte kool.
Spitskool is iets zachter van smaak dan witte kool.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.