Verfrissende zomerse soep, boordevol smaak. Een heerlijke gazpacho is klaar in 30 minuten, zonder te koken dus super makkelijk.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 03-07-2015, dit recept is voor 8 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Eerst gaan we je laten zien hoe je makkelijk tomaten kunt ontvellen, officieel heet dit plisseren. Vul een grote pan met water en breng aan de kook.
Snijd een ondiepe X aan de onderkant van elke tomaat. Zorg dat je een grote kom met ijsblokjes en koud water klaar hebt staan om de tomaten vlug te koelen na het koken.
Plaats de tomaten, een paar tegelijk, in het kokende water. Na ongeveer 10 tot 20 seconden zie je het vel bij de X groter worden.
Haal de tomaten er dan zo vlug mogelijk uit en koel ze direct in het water. Dit zal voorkomen dat de tomaten te zacht worden. Herhaal dit met alle tomaten.
Daarna kun je ze makkelijk pellen door te beginnen bij de X. Dat gaat makkelijker dan je dacht, toch? Verwijder nu alle zaadlijsten uit de tomaten, dit kun je makkelijk doen door met een mes langs het vruchtvlees te snijden.
Je hoeft de zaden niet weg te gooien, hier kun je bijvoorbeeld een heerlijke tomatensaus mee maken. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de paprika in stukken.
Schil de komkommers en snijd deze ook in stukken, maar houd een beetje achter om eventueel mee te garneren. Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze ook in stukken.
Nu is het tijd om alles te pureren. Pureer de tomaten, komkommer, rode paprika, sjalot en knoflook tot deze erg fijn zijn. Je kunt dit het beste in delen doen, afhankelijk van je blender.
De meeste blenders kunnen alleen droge ingrediënten niet verwerken, dus voeg dan steeds een deel van de rode wijnazijn toe. Verwijder de korst van de sneetjes brood en pureer het brood ook mee.
Het brood maakt de gazpacho mooi glad en het maakt de gazpacho dikker. Je kunt het brood ook vooraf weken in de rode wijnazijn, maar om eerlijk te zijn vinden wij het resultaat exact hetzelfde zonder dit te doen.
Dit kun je bijvoorbeeld wel doen als je blender moeite heeft met het droge brood. Voeg alle gepureerde ingrediënten toe aan een grote kom of pan en meng er dan ook de olijfolie bij.
Breng op smaak met peper en zout en zet het dan in de koelkast. Laat het goed koud worden in minimaal 4 uur, maar de smaken zijn pas echt heerlijk doorgetrokken als je deze een nacht laat staan.
Als je deze soep liever wilt drinken in plaats van eten met een lepel, dan kun je de sneetjes brood weg laten of een beetje water toevoegen.
Wij serveren deze verfrissende koude soep graag in kleine hoeveelheden op feestjes, dan is het ook makkelijker als de gasten geen lepel nodig hebben!
Ter garnering gebruikten wij komkommerblokjes, maar mini croutons met knoflook zijn ook erg lekker hierbij. Geniet van deze heerlijke simpele soep!
Waar wordt gazpacho van gemaakt?
Spaanse kookboeken beschrijven gazpacho als een salade. De meest voorkomende variant van een gazpacho is een ongekookt mengsel van tomaten, knoflook, olijfolie, water, azijn en uitjes. Vaak is deze Spaanse koude soep dikker gemaakt met broodkruimels.
Wat serveer je bij een gazpacho?
Behalve de garnering van kleine komkommerblokjes kun je ook bijvoorbeeld kleine knoflookbroodjes, een linzensalade, een ceasar salade of een asperge salade serveren bij deze lekkere soep.
Is gazpacho lekkerder een dag later?
Verse gazpacho soep heeft wat tijd nodig om ervoor te zorgen dat de smaken goed tot stand kunnen komen. Als je de gazpacho een dag vooraf maakt (en in de koelkast bewaard) zal deze lekkerder smaken, met name omdat de soep goed op temperatuur is kunnen komen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.