Ohmydish.nl


Gazpacho

Verfrissende zomerse soep, boordevol smaak. Een heerlijke gazpacho is klaar in 30 minuten, zonder te koken dus super makkelijk.

Gazpacho
30 minuten 8 personen Lunch
Gazpacho

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kg tomaten
  • 100 gram rode paprika
  • 500 gram komkommer
  • 1 sjalot
  • 4 knoflooktenen
  • 125 ml olijfolie
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 6 sneetjes witbrood
  • peper en zout naar smaak
Gazpacho ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • grote pan
  • grote kom met ijsblokjes
  • schuimspaan
  • blender
  • dunschiller
  • grote pan of kom waar alle ingredienten in passen

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

30 minuten 8 personen Lunch

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gazpacho


Voorbereiding -- 10 minuten

Eerst gaan we je laten zien hoe je makkelijk tomaten kunt ontvellen, officieel heet dit plisseren.

Vul een grote pan met water en breng aan de kook. Snijd een ondiepe X aan de onderkant van elke tomaat. Zorg dat je een grote kom met ijsblokjes en koud water klaar hebt staan om de tomaten vlug te koelen na het koken.

Plaats de tomaten, een paar tegelijk, in het kokende water. Na ongeveer 10 tot 20 seconden zie je het vel bij de X groter worden. Haal de tomaten er dan zo vlug mogelijk uit en koel ze direct in het water. Dit zal voorkomen dat de tomaten te zacht worden. Herhaal dit met alle tomaten. Daarna kun je ze makkelijk pellen door te beginnen bij de X. Dat gaat makkelijker dan je dacht, toch?

Verwijder nu alle zaadlijsten uit de tomaten, dit kun je makkelijk doen door met een mes langs het vruchtvlees te snijden. Je hoeft de zaden niet weg te gooien, hier kun je bijvoorbeeld een heerlijke tomatensaus mee maken.

Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de paprika in stukken. Schil de komkommers en snijd deze ook in stukken, maar houd een beetje achter om eventueel mee te garneren. Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze ook in stukken.

Gazpacho Gazpacho

Gazpacho afmaken -- 20 minuten

Nu is het tijd om alles te pureren. Pureer de tomaten, komkommer, rode paprika, sjalot en knoflook tot deze erg fijn zijn. Je kunt dit het beste in delen doen, afhankelijk van je blender. De meeste blenders kunnen alleen droge ingrediënten niet verwerken, dus voeg dan steeds een deel van de rode wijnazijn toe. Verwijder de korst van de sneetjes brood en pureer het brood ook mee. Het brood maakt de gazpacho mooi glad en het maakt de gazpacho dikker. Je kunt het brood ook vooraf weken in de rode wijnazijn, maar om eerlijk te zijn vinden wij het resultaat exact hetzelfde zonder dit te doen. Dit kun je bijvoorbeeld wel doen als je blender moeite heeft met het droge brood.

Voeg alle gepureerde ingrediënten toe aan een grote kom of pan en meng er dan ook de olijfolie bij. Breng op smaak met peper en zout en zet het dan in de koelkast. Laat het goed koud worden in minimaal 4 uur, maar de smaken zijn pas echt heerlijk doorgetrokken als je deze een nacht laat staan.

Als je deze soep liever wilt drinken in plaats van eten met een lepel, dan kun je de sneetjes brood weg laten of een beetje water toevoegen. Wij serveren deze verfrissende koude soep graag in kleine hoeveelheden op feestjes, dan is het ook makkelijker als de gasten geen lepel nodig hebben!

Ter garnering gebruikten wij komkommerblokjes, maar mini croutons met knoflook zijn ook erg lekker hierbij. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
2 stemmen
Volgend recept →
Tuinbonensalade

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.