Ohmydish.nl


Duif met witte wijn-champignonsaus

Tijdens de feestdagen kun je duif meestal zelfs bij de supermarkt kopen. Maak er dan eens deze malse duif met witte wijn-champignonsaus mee!

55 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Duif met witte wijn-champignonsaus

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 duiven
  • ongeveer 200 gram champignons
  • ongeveer 150 gram gerookte spekjes
  • 3 sjalotjes
  • 2 knoflooktenen
  • 150 ml droge witte wijn
  • flinke klont boter
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: peterselie ter garnering
  • optioneel: pommes noisette of ander soort aardappels om erbij te serveren
Duif met witte wijn-champignonsaus ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • champignonborstel of keukenpapier
  • optioneel: oven en ovenschaal
  • optioneel: sous vide stick en bijbehorende plastic zak
  • grote bakpan

Bereiden


55 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/duif-met-witte-wijn-champignonsaus


Voorbereiding -- 10 minuten

Duiven zijn vaak te koop bij de poelier en rond de feestdagen vaak ook in de meeste supermarkten.

Je kunt de duif op verschillende manieren garen om malse filets te krijgen. De filets zijn vrij klein, dus het beste kun je deze aan het karkas laten zitten terwijl je deze gaat bereiden. Je kunt de duifjes sous vide garen, maar de meeste mensen hebben hier niet de juiste materialen voor. Je kunt de duifjes ook in de pan of in de oven bereiden, of een combinatie daarvan. Als je de duif sous vide wilt garen, doe dit dan ongeveer 3 uur lang voorafgaand aan de bereiding van de saus.

Voor alle manieren bestrooi je de duifjes eerst met peper en zout. Pel de sjalotjes en knoflooktenen en snijd deze fijn. Maak de champignons schoon met een borstel of keukenpapier en snijd deze in kwarten.

Duif met witte wijn-champignonsaus Duif met witte wijn-champignonsaus

De duif met witte wijn-champignonsaus afmaken -- 45 minuten

Verhit een flinke klont boter in een grote bakpan op hoog vuur en bak de duiven rondom bruin. Je kunt de duiven nu in een ovenschaal leggen en ongeveer 20 minuten verder garen in een voorverwarmde oven van 170 graden Celsius.

Voor de manier in de pan voeg je de champignons toe aan de duiven in de pan en bak deze nog enkele minuten mee. Voeg dan ook de spekjes samen met de sjalotjes en knoflook toe en bak nog enkele minuten langer. Draai de duif regelmatig en blus het geheel dan af met witte wijn. Zet het vuur laag en laat dit ongeveer een half uur zachtjes inkoken.

Als je de duifjes sous vide hebt bereid haal je deze uit de zak en kun je deze als je wilt nog even rondom goudbruin bakken.

Haal de duifjes uit de pan en snijd de 4 kleine filets van het karkas en snijd de filets eventueel in plakjes. Serveer met de witte wijn-champignonsaus en pommes noisette of ander soort aardappels en garneer eventueel met peterselie. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen
← Vorig recept
Mini quiches met rode kool
Volgend recept →
Bûche de Noël

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!