Bloemkool koken: zó doe je dat
😍 1Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Bloemkool koken: zó doe je dat veganistisch

Gekookte bloemkool staat bij iedereen wel eens op tafel tijdens een AVG'tje, maak je bloemkool net iets specialer met deze tips. Bloemkool koken is niet moeilijk en heeft minder tijd nodig dan je zou denken.

15 minuten
4 personen

Recept bloemkool koken: zó doe je dat

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 17-04-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 15 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
5 minuten
Kooktijd
10 minuten
Totale tijd
15 minuten

Bloemkool koken – 15 minuten

Je kunt bloemkool in zijn geheel koken of verdeel de bloemkool in roosjes. Bloemkool kun je in grote of kleine roosjes verdelen, het belangrijkste is dat alle roosjes hetzelfde zijn zodat je een gelijkmatige garing krijgt. 

Bloemkool kook je het beste in een grote pan met ruim water en een flinke snuf zout. De bloemkoolroosjes voeg je pas toe zodra het water kookt. 

Beetgaar is de bloemkool het allerlekkerste, afhankelijk van de grootte van de roosjes zijn deze in 8 tot 10 minuten beetgaar. Haal de roosjes uit het water met een schuimspaan of giet ze af in een vergiet.

Wil je een hele bloemkool koken? Zet deze dan met de stronk naar beneden in een grote pan met kokend water en een flinke snuf zout. Kook de hele bloemkool beetgaar in ongeveer 15 minuten.

Bloemkool koken: zo doe je dat
Bloemkool koken: zo doe je dat

Welke saus bij bloemkool?

Gekookte bloemkool op zichzelf is al heel erg lekker, extra lekker met een snufje nootmuskaat. Om de gekookte bloemkool minder saai te maken kun je er saus bij serveren.

Een klassieke combinatie is bloemkool met béchamelsaus, voor een iets specialere saus serveer je de bloemkool met een makkelijke kaassaus. Een kaassaus met een vollere smaak is de mornay saus, een klassiek Franse saus.

Een beurre blanc, bruine boter (beurre noisette), tahinisaus of een kerriesaus passen ook perfect bij gekookte bloemkool. 

Bekijk hier meer informatie over bloemkool.

Tips!

Wat voor kruiden doe je op bloemkool?

Er passen heel veel soorten kruiden bij bloemkool, de meest gangbare combinatie is nootmuskaat. 

Wil je eens een keer iets anders, kies dan eens voor kerrie, tijm, gember, garam masala, foelie, laurierblad of rozemarijn.

Is gekookte bloemkool gezond?

Bloemkool bevat veel voedingsstoffen en vezels, daarnaast is bloemkool calorie arm. Bloemkool wordt daarom gezien als een gezonde groentesoort.

Hoeveel bloemkool per persoon?

Voor een hoofdgerecht reken je ongeveer 250 gram bloemkool per persoon. Een standaard formaat bloemkool is meestal genoeg voor 4 personen.

Wat vind je van dit recept?

1 waardering
😍
1
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
48 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
6 g
5 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
0 g
0 g
Eiwitten
4 g
Vezels
4.4 g
Natrium
120 mg
Mineralen
Ijzer
1 mg
Calcium
30.03 mg
Magnesium
20.73 mg
Kalium
20.73 mg
Fosfor
60 mg
Koper
0.06 mg
Zink
0.8 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
160 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
0 mg
Vitamine B1
0.1 mg
Vitamine B2
0.12 mg
Vitamine B6
0.4 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
90 µg
Vitamine E
0 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Bloemkool koken: zó doe je dat"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.