Bloemkool koken: zó doe je dat

(1)

Gekookte bloemkool staat bij iedereen wel eens op tafel tijdens een AVG'tje, maak je bloemkool net iets specialer met deze tips. Bloemkool koken is niet moeilijk en heeft minder tijd nodig dan je zou denken.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 17-04-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-07-2023

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten
Bloemkool koken: zó doe je dat

Ingrediënten


  • 1 bloemkool
  • flinke snuf zout

Kookgerei nodig


  • grote pan met deksel
  • vergiet of schuimspaan

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/bloemkool-koken-zo-doe-je-dat


Bloemkool koken – 15 minuten

Je kunt bloemkool in zijn geheel koken of verdeel de bloemkool in roosjes. Bloemkool kun je in grote of kleine roosjes verdelen, het belangrijkste is dat alle roosjes hetzelfde zijn zodat je een gelijkmatige garing krijgt. 

Bloemkool kook je het beste in een grote pan met ruim water en een flinke snuf zout. De bloemkoolroosjes voeg je pas toe zodra het water kookt. 

Beetgaar is de bloemkool het allerlekkerste, afhankelijk van de grootte van de roosjes zijn deze in 8 tot 10 minuten beetgaar. Haal de roosjes uit het water met een schuimspaan of giet ze af in een vergiet.

Wil je een hele bloemkool koken? Zet deze dan met de stronk naar beneden in een grote pan met kokend water en een flinke snuf zout. Kook de hele bloemkool beetgaar in ongeveer 15 minuten.

Bloemkool koken: zo doe je dat
Bloemkool koken: zo doe je dat

Welke saus bij bloemkool?

Gekookte bloemkool op zichzelf is al heel erg lekker, extra lekker met een snufje nootmuskaat. Om de gekookte bloemkool minder saai te maken kun je er saus bij serveren.

Een klassieke combinatie is bloemkool met béchamelsaus, voor een iets specialere saus serveer je de bloemkool met een makkelijke kaassaus. Een kaassaus met een vollere smaak is de mornay saus, een klassiek Franse saus.

Een beurre blanc, bruine boter (beurre noisette), tahinisaus of een kerriesaus passen ook perfect bij gekookte bloemkool. 

Bekijk hier meer informatie over bloemkool.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 17-04-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-07-2023


Waardeer dit recept!
1 stem

Bloemkool koken: zó doe je dat: Veel gestelde vragen

Wat voor kruiden doe je op bloemkool?

Er passen heel veel soorten kruiden bij bloemkool, de meest gangbare combinatie is nootmuskaat. 

Wil je eens een keer iets anders, kies dan eens voor kerrie, tijm, gember, garam masala, foelie, laurierblad of rozemarijn.

Is gekookte bloemkool gezond?

Bloemkool bevat veel voedingsstoffen en vezels, daarnaast is bloemkool calorie arm. Bloemkool wordt daarom gezien als een gezonde groentesoort.

Hoeveel bloemkool per persoon?

Voor een hoofdgerecht reken je ongeveer 250 gram bloemkool per persoon. Een standaard formaat bloemkool is meestal genoeg voor 4 personen.

0 reacties op Bloemkool koken: zó doe je dat

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.